Home

Achtergrond 27 reacties

Boeren voelen zich gehoord na gesprek Rutte

‘Er is eindelijk naar ons geluisterd.’ Dat gevoel overheerst bij de boeren die op uitnodiging het gesprek aangingen met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten in het Catshuis in Den Haag. Vertrouwen dat het echt goed komt, is er echter nog niet.

Terwijl buiten tientallen boeren met trekkers stonden te wachten, spraken in het Catshuis zeventien boeren met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten over de gevolgen van de stikstofimpasse voor hun bedrijven. Alles sectoren waren vertegenwoordigd, zowel intensieve als extensieve bedrijven. Het gesprek duurt lang: ruim een uur langer dan de geplande anderhalf uur. Na afloop komen boeren tevreden naar buiten.

“Er was aandacht en respect voor het vakmanschap in de sector. De agrarische sector kan een oplossing bieden voor het stikstofprobleem, maar er zijn wel veel vragen over hoe het vakmanschap van de Nederlandse boer hierbij beloond kan worden. Die zorgen zijn geuit”, zegt Els Uijterlindelinden, melkveehouder en varkenshouder uit Deurningen.

We hebben gezegd wat ons dwarszit en daar is in ieder geval goed naar geluisterd

Bram en Betsy Egberts

Bram en Betsy Egberts uit Hoge Hexel zitten met hun melkveebedrijf vrijwel direct tegen een Natura2000-gebied aan. Ze hebben jaren op slot gezeten en vrezen nu voor nog meer stikstofmaatregelen. “We hebben gezegd wat ons dwarszit en daar is in ieder geval goed naar geluisterd”, zegt Egberts, terwijl de actievoerende boeren toeterend wegrijden.

Jan Broenink, van het concept het Wroetvarken, zat ook aan tafel. “De kant die ze op willen, doen wij eigenlijk al. We hebben een eigen concept en korte ketens”, zegt hij over de reden waarom hij aan tafel zat. Op de vraag of het stikstofdossier wel goedkomt: “Er komt altijd een oplossing, maar die is niet voor iedereen goed”. Broenink is positief over de setting. “De gevestigde orde vertegenwoordigt altijd de massa. Hier zaten bijzondere geluiden tussen. Het is goed dat die ook eens gehoord worden”, vindt hij.

Geen garanties

Ook Schouten en Rutte zijn positief over het gesprek. “Als je als boer door wilt, willen wij dat je met moderne technieken of met verplaatsing door kan. Daarover gingen de gesprekken die we gevoerd hebben. We willen niks liever dan dat deze mensen gelukkig door kunnen met hun werk. We balen er allemaal vreselijk van dat we met de stikstofellende zitten”, aldus Rutte. Garanties dat boeren door kunnen, kan Rutte echter niet geven. “We kunnen garanderen dat we onze stinkende best doen om te zorgen dat een boer die door wil, ook door kan en als een boer wil stoppen op een plek waar we stikstof nodig hebben, dat we dat dan fatsoenlijk regelen. Maar garanties kunnen we niet geven.”

Tientallen trekkers

Tientallen boeren trokken woensdagochtend met trekkers naar Den Haag om actie te voeren tegen het stikstofbeleid én omdat hun organisaties niet uitgenodigd waren voor het gesprek. Toen de organisaties dinsdagavond laat alsnog uitgenodigd werden, weigerden ze te komen, omdat ze met het landbouwcollectief werken aan een gezamenlijk plan en dat liever bespreken als het af is. “Dat moeten ze zelf weten, ik bepaal niet wie er uiteindelijk komt”, reageert Rutte. “Ze waren welkom. Aanvankelijk hadden we het idee om met tien, vijftien boeren uit de praktijk te spreken. Toen waren er een aantal sectororganisaties beledigd. Dat was absoluut niet de bedoeling, dus hebben we LTO, Agractie en Farmers Defence Force gisteren alsnog uitgenodigd. Een paar zijn er wel, een paar niet”, aldus Rutte.

Goed gesprek

De premier wist de actievoerende boeren handig gunstig te stemmen door spontaan vijf boeren uit te nodigen voor het gesprek. Melkveehouder Harrold Liebeton uit het Zuid-Hollandse Noordse Dorp was een van hen. “We hebben écht een heel goed gesprek gehad. Rutte en Schouten zijn er heel hard mee bezig, maar ze kunnen niet van vandaag op morgen dingen veranderen. Ze hebben toch te maken met de ministeries. We hebben als agrarische sector met de vuist op tafel geslagen om niet alleen de landbouw te pakken, maar alle sectoren aan te pakken”, zegt Liebeton.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Als de heer Rutte vooraf duidelijk gecommuniceerd had, wat de insteek van het gesprek was, had dat mij en meerdere boeren weer een reisje naar Den Haag voorkomen.

 • Henk.visscher

  “We hebben écht een heel goed gesprek gehad. Rutte en Schouten zijn er heel hard mee bezig, maar ze kunnen niet van vandaag op morgen dingen veranderen.
  zo lezen we hierboven
  duurt nu al een half jaar hoor, laat je niet met een mooi verhaal afschepen, ze hadden al lang naar Brussel gemoeten wat er mogelijk is met de naturagebieden

 • husky

  Ze zijn geschrokken dat de boeren nu eindelijk eens weerstand hebben geboden, dus nu kunnen moeten ze hun snode plannetjes bijstellen, zou er toch een keer een volksopstand komen?, vandaag lieten de winkeliers van zich horen hoe beu dat ze het zijn, is dit al ooit eerder gebeurd dat er zoveel weerstand komt tegen de overheid?

 • Kaiser

  Tijdens de akkerbouwacties in 1990 wilden de akkerbouwers ook wel met de premier praten. Maar destijds wou premier Lubbers niet praten met "boeren van de straat" Hoe anders is het deze keer. Het siert Rutte dat hij, anders dan Lubbers, wel met "boeren van de straat" wil praten. ( Of het ook wat oplevert is vraag 2)

 • D. de Jong

  Wat zijn de woorden van Rutte tot nu toe waard ??
  De geschiedenis is niet hoopvol

 • koestal

  Respect voor boeren was er al lang niet meer,maar ja wat is dat waard?

 • koestal

  Als het nodig zou zijn ,dan komen de boeren weer met 1000 trekkers.

 • Luisteren kan altijd ,maar of Rutte er wat mee doet is vraag 2, als je naar het verleden van Rutte kijkt gebeurt meestal het tegenovergestelde.

 • wienbemelmans

  Laat jullie niet om de tuin lijden door mooie praatjes van Rutte, hij heeft nu
  de zaak weer mooi van van het boeren probleem af geleid door maar steeds
  over hoe erg hij het vindt om de snelheid te verlagen naar 100 km gewoon
  gelul let maar op.

 • koestal

  Praatjes vullen geen gaatjes Rutte.!

 • deB.


  Ach, het doet wat met een mens, als je bij Rutte en mooi jurkje aan mag schuiven..............

 • koestal

  Als we weer met de tractor naar Den Haag moeten ,zullen we de 100 km niet overschrijden !

 • R. B.

  Pas maar op het achter liggende plan van Rutte is om zo snel mogelijk weer verdeeldheid tussen de boeren te zaaien.
  VERDEEL EN HEERS
  En hij heeft straks een mooi goed betaald baantje in Europa of bij Shel

 • drikhend

  Is het niet zo dat de heren in pak en de dames in mooi jurkje gevangen zitten in hun eigen val . De wollensokken en de groene lobie hebben mooi een wet afgeschoten die natuurlijk juridisch niet goed in elkaar zit . Heel land vol met versnipperde natuur gebieden . En 1000 en 1 regel wat soms met elkaar vloekt.De wollensokken en groene lobie zit natuurlijk met hete adem deze pakken en jurkjes dragers in de nek . Hun intresseert het niet of er wel of geen oplossingkomt zij zullen nooit te vreden zijn tot dat ze alle bedrijvigheid die hun niet past weghebben . Hun inkomen zal wel op de een of andere manier vaststaan.En ze gaan natuurlijk snachts rijden dan mogen ze max 120 op snelweg is niet zo slecht als overdag 120 . ?.

 • Hilhorst100

  Eerst deze hele linkse regering oprotten, anders komt het uiteindelijk nooit goed. Straks een coalitie met groen links om, baudet en Wilders buitenspel te zetten let maar op. En Rutte en Schouten een ander best betaald baantje. Kijk maar naar Pechtold, directeur bij CBR.

 • drikhend

  CBR is ook puinzooi

 • Maas1

  Rutte is niet zaligmakend.Vanaf het begin van de formatie heeft hij op en voor de knieën van GL gezeten,deze zweem hangt nog steeds over dit kabinet. Je kunt je afvragen of we door deze regering worden geleid. Des te meer door de ambtenaren daar achter maar dan wel een met een links camouflage netwerk.

  <>

 • Maas1, correcte conclusie.

 • Bennie Stevelink

  @Hilhorst, wat hebben Wilders en Baudet tot nu toe gedaan voor de boeren? Wilders heeft zojuist een plan aangekondigd waarin geen nieuwe “mega-stallen” meer gebouwd mogen worden. Wat een “mega-stal” is heeft hij er niet bij gezegd.
  Paul Cliteur zit voor de FvD in de Eerste Kamer. Daar hoef je ook niets anders van te verwachten dan het streven naar een veganistische staat, gelijk de PvdD.
  Ondertussen voert de FDF een felle anti-campagne tegen het CDA, terwijl dit één van de weinige partijen is die altijd het boeren belang gediend heeft.

 • van elp

  @Bennie
  Jou analyse van de de PVV en FVD onderschrijf ik. Maar vindt het wel tekenen dat alleen SGP constateert dat er nog steeds sprake is van koppeling met dierrechten/fosfaatrechten

 • <> De reactie uit het buitenland.

 • Remco1980

  Er is geen stikstofcrisis. Aanpakken die regering met keiharde acties. Trekker staat al weer klaar.
  Links moet heel snel uit de regering.

 • Bennie, wie heeft er voor gezorgd dat de norm hier op 0.05 mol ligt en die hopeloos vele natuurgebiedjes waar we nu mee zitten, daar zaten toen het CDA en de VVD dicht bij het vuur,zo boervriendelijk zijn ze nou ook weer niet.

 • Maas1

  Europese blik

  <>

 • Rutte houd iedereen voor de gek ,want waar men de stikstof nodig heeft in de bouw, in het westen , is deze stikstof er niet .<>

 • porky power

  Naar ik begrepen heb van een van de gasten aan tafel
  Zitten de politici gigantisch met de situatie in hun maag en weten ze niet hoe dit op te lossen
  Ze durven niet terug naar Brussel omdat ze dan gezichtsverlies lijden en daarom laten ze zich steeds verder gijzelen door links
  Wat een prutsers
  En luisteren naar iemand anders doen ze toch niet
  Gevalletje éne oor in andere weer uit

 • ENDE902

  @13:05
  En daar moet de agrarische sector dan maar voor bloeden. Wat mij betreft voorlopig niet, of we moeten echt serieus genomen worden.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.