ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 4 reacties

Boeren blijven waakzaam en actiebereid

Boeren in het hele land zijn waakzaam op tegenacties en nog steeds bereid om collega’s bij te staan.

Boeren zijn nog altijd bereid om zich in te zetten voor hun collega’s. Ze verzetten zich midden in de nacht tegen dierenactivisten die er niet zijn en gaan de volgende ochtend weer op de trekker naar een provinciehuis om daar hun gelijk te halen.

De saamhorigheid onderling is groot. Een bericht in een van de vele groepsgesprekken op Whatsapp of equivalent Telegram is genoeg om tientallen boeren te mobiliseren.

Waarschuwingen rondgestuurd

Op de dag van de rechtszaak tegen de dierenactivisten in Boxtel, waren boeren waakzaam. Al de avond ervoor gingen waarschuwingen rond over een busje met Duits kenteken, de vermoedens waren dat dierenactivisten over het platteland reden om een opnieuw een stal te bezetten.

Een etmaal later rukten tientallen boeren uit omdat er een vermoeden was van een verzamelplaats van dierenactivisten. Samen met de politie stonden ze op twee plekken in het land op hetzelfde moment; geen activist te bekennen.

Lees verder onder de foto

13 mei 2019: Belangstellende boeren zijn naar de varkensfokkerij in Boxtel gekomen die wordt bezet door dierenrechtenactivisten. Een aantal boeren blokkeert met hun tractor de toegangsweg. - Foto: ANP
13 mei 2019: Belangstellende boeren zijn naar de varkensfokkerij in Boxtel gekomen die wordt bezet door dierenrechtenactivisten. Een aantal boeren blokkeert met hun tractor de toegangsweg. - Foto: ANP

Boeren infiltreren in groepsapp van bekende activist

Ook de dagen erna bleef het onrustig bij boeren. Iemand vind een ingang van een besloten groep van dierenactivisten. Massaal verschaffen boeren zichzelf toegang tot de groep. Het groepsgesprek is een initiatief van bekende activist Peter Janssen, beter bekend als de Vegan Streaker. De naam van de groepsapp ‘Boer is boef’, laat zien wat het gedachtegoed over de agrarische sector is.

Boeren willen natuurlijk maar al te graag alles weten en stellen soms niet al te doordachte vragen over mogelijke nieuwe locaties die doelwit van een actie worden. Anderen maken van de gelegenheid gebruik om hun gal te spuwen over de dierenactivisten. De activisten krijgen door dat boeren infiltreren en blokkeren iedereen met een trekker of koe als profielfoto. De groep is een rommeltje met steeds nieuwe leden en anderen die verbannen worden.

Lees ook: Zo beveiligen deze boeren hun varkensbedrijf

Concrete afspraken worden niet gemaakt, de groep is bedoeld om zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen en zich te beraden op nieuwe acties. Na een paar uur bestaat het groepsgesprek uit meer dan 1.000 leden.

Waakzaamheid blijft groot

De volgende dagen blijft de waakzaamheid groot. Via de communicatiekanalen van de boerenacties houden boeren elkaar op de hoogte van nieuwtjes. Groepsbeheerders, veelal ook actief voor boerenactieorganisatie Farmers Defence Force, roepen boeren op om de rust te bewaren en bij vermoedens van acties het bestuur van FDF op de hoogte te stellen. Ook ZLTO en POV deden een dergelijke oproep.

Intussen houden boeren ook hun enthousiasme om op de trekker bij overheidsinstanties te verschijnen. Friezen stapten maandag 11 november op de trekker naar Haarlem om hun Noord-Hollandse collega’s bij te staan.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het is jammer dat het zo ver heeft moeten komen.Alleen als je niets doet zo als de laatste 10 jaar kom je helemaal in de verdrukking.Hoogtijd dat we eens terug slaan en nu niet stoppen voordat die achterlijke stikstof wetgeving van tafel is.

 • koestal

  Laat je toekomst niet afhangen van de gesprekken van de minister met LTO,dan kom je bedrogen uit.LTO is veel te lief voor de minister.

 • kanaal

  wat is de politie snel ,om activisten te beschermen.

 • Alco

  Social media wordt vaak verguist, maar is voor landbouw de redder in de nood.
  TV media is al helemaal ingenomen door de domme linkse kliek.

Of registreer je om te kunnen reageren.