Home

Achtergrond 1 reactie

Word jij Agrarisch Ondernemer van 2020?

Wie wordt de beste Agrarisch Ondernemer van 2020? Boerderij gaat weer op zoek. Een deskundige jury beoordeelt het complete ondernemerschap op allerlei aspecten.

De verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020 is een jubileumeditie. Voor de 25e keer wordt de prestigieuze titel uitgereikt, op donderdag 26 maart.

Boerderij gaat ook voor het jaar 2020, samen met de partners ABN Amro en Hardeman Veenendaal, opnieuw op zoek naar de beste agrarisch ondernemer die zich dan als 25e winnaar een jaar lang met de titel mag kronen.

Continuïteit basisvoorwaarde goed ondernemerschap

Een van de eerste dingen waar aan gedacht wordt om zo’n prijs te kunnen winnen, is de kreet ‘goed ondernemerschap’. Een ondernemer die de continuïteit van zijn of haar bedrijf weet te waarborgen. Daarvoor zijn goede afspraken over inkoop en verkoop noodzakelijk en moet de ondernemer natuurlijk zwarte cijfers schrijven.

Continuïteit is een basisvoorwaarde voor een goed functionerend bedrijf, maar dat is niet alles. Er is wel iets meer nodig om als agrarisch ondernemer het beste uit jezelf en uit je onderneming te halen om voor de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar in aanmerking te komen.

Ondernemen is meer dan alleen op de kosten letten en zo veel mogelijk produceren

Voldoe jij aan de 6 trefwoorden voor goed ondernemerschap?

Om aan de top mee te draaien, moet een agrarisch ondernemer over meerdere competenties beschikken. Natuurlijk heeft niet iedere ondernemer alleen maar sterke kanten, maar een pluspunt is ook om dat te onderkennen en maatregelen te nemen zodat die ontbrekende kennis of vaardigheid wel beschikbaar is binnen de onderneming.

Er zijn boeken en websites volgeschreven over wat de eigenschappen van een goede ondernemer zijn. Een aantal trefwoorden komt steeds weer opnieuw naar voren:

 • Financiën Voor iedere ondernemer is het belangrijk de financiën op orde te hebben en alle details te kennen. Voorop staat dat geld een middel is binnen een onderneming en geen doel. De boekhouding is een soort scorebord dat de prestaties weergeeft.
 • Geestdrift en overtuigingskracht Om als ondernemer mensen om je heen te overtuigen en mee te krijgen, zijn bevlogenheid, bezieling en inzet belangrijke eigenschappen. Een agrarisch ondernemer moet overtuigend zijn op zo’n manier dat hij of zij niet alleen het team om hem of haar heen, maar ook de afnemers meekrijgt.
 • Visie en strategische richting Ondernemers hebben een langetermijndoel nodig. Dat moet min of meer tijdloos zijn en de formulering moet niet afhankelijk zijn van een financiële onderbouwing. Dat laatste zou de visie te veel van tevoren beïnvloeden. Essentieel is dat doel, visie en strategische richting gedeeld worden met iedereen binnen het bedrijf, zodat allen hetzelfde nastreven.
 • Innoverend Niet alleen met hard werken binnen het bedrijf kan een ondernemer zijn bedrijf opstuwen in de vaart der volkeren. Daarvoor is het ook nodig wat meer op afstand te gaan staan; dat geeft overzicht en maakt het mogelijk de juiste sturing en beslissingen te nemen over innovaties die het bedrijf in de voorhoede houden. Volgens deskundigen is een vuistregel dat ongeveer 15% van de omzet uit enige vorm van vernieuwing zou moeten komen.
 • Integer en invloedrijk Alleen ondernemers die als integer worden ervaren door hun medewerkers en afnemers, hebben invloed. Integriteit en invloed zijn onlosmakelijk verbonden, volgens deskundigen. Beide aspecten vormen de basis voor een florerende onderneming.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen In de huidige tijd is maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer een must om doelen te bereiken. Boeren liggen onder een vergrootglas.

Bovenstaande ondernemerseigenschappen blijken bij de juryleden de afgelopen jaren steeds meer een rol te spelen. De jury kijkt verder dan alleen naar de continuïteit, de financiën en het productievolume van een agrarisch ondernemer. Bovenal heeft de agrarisch ondernemer plezier in zijn vak. Kortom, ondernemen is meer dan alleen op de kosten letten en zo veel mogelijk produceren.

Dit is de verkiezingsprocedure

Aangemelde kandidaten worden na een voorselectie beoordeeld door de jury. De jury selecteert vervolgens 10 bedrijven. Bij deze kandidaten wordt een bedrijfsvideo gemaakt. Uiteindelijk kiest de jury 5 bedrijven – de genomineerden – waaraan een bedrijfsbezoek wordt gebracht. Hieruit wordt de Agrarisch Ondernemer 2020 gekozen.

De prijs wordt uitgereikt op donderdag 26 maart 2020, in congres- en evenementencentrum De Basiliek in Veenendaal. De Agrarisch Ondernemer van het Jaar ontvangt als blijk van waardering een geldbedrag van € 12.500.

Meld je aan voor verkiezing Agrarisch Ondernemer!

In maart 2020 staan opnieuw 5 topondernemers in de finaleronde. Zij dingen naar de titel Agrarisch Ondernemer 2020. Jij kunt daar tussen staan!
De inschrijving voor de prestigieuze prijs is open. Je kunt ook een familielid, buurman, collega of relatie aanmelden.
Juryvoorzitter Marc Calon noemt ondernemerschap, passie, continuïteit en duurzaamheid als zwaarwegende criteria voor de titel. Na een voorselectie beoordeelt een deskundige jury de inzendingen. Uiteindelijk halen 5 bedrijven de finaleronde. De jury brengt aan deze genomineerden een bedrijfsbezoek. De Ondernemer van het Jaar ontvangt € 12.500.
Het publiek brengt ook zijn stem uit op zijn favoriete genomineerde. De ondernemer met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs, een bedrag van € 2.500.


 • De winnaars van Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019: familie Ten Have. Tien jaar werkten Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz* ligt sinds 2018 in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw. - Foto's : Koos Groenewold

  De winnaars van Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019: familie Ten Have. Tien jaar werkten Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz* ligt sinds 2018 in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw. - Foto's : Koos Groenewold

 • De route naar Hamletz was een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikte strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies. De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een 2-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld.

  De route naar Hamletz was een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikte strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies. De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een 2-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld.

 • Het bedrijf telt 250 hectare akkerbouw, 600 zeugen en 4.900 vleesvarkens. De mest wordt op in een biogasinstallatie op eigen bedrijf verwerkt. De installatie levert energie aan bedrijf én net. 
Hamletz vervult een voorbeeldfunctie in de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw, meldt de jury.

  Het bedrijf telt 250 hectare akkerbouw, 600 zeugen en 4.900 vleesvarkens. De mest wordt op in een biogasinstallatie op eigen bedrijf verwerkt. De installatie levert energie aan bedrijf én net. Hamletz vervult een voorbeeldfunctie in de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw, meldt de jury.

Winnaar 2019: ‘Ook als je niet wint, heeft meedoen meerwaarde’

Passie, ambitie, lef en vasthoudendheid, dat waren een paar van de woorden in het juryrapport over Annechien ten Have, de winnaar van de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019. Haar varkensbedrijf Hamletz brengt vlees met een onderscheidende smaak en heeft een productieproces passend in de circulaire landbouw, aldus de jury.

Hoe doe je dat eigenlijk? Agrarisch ondernemer van het jaar worden?

“Door je aan te melden en genomineerd te worden. Maar zonder gekheid, we vonden het belangrijk te laten zien wat we als bedrijf doen. We wilden wat meer bekendheid geven aan ons concept.”

Is dat gelukt met die bekendheid?

“Jazeker, ik kan wel merken dat ze ons beter weten te vinden. Ik word ook vaker gevraagd voor symposia en spreekbeurten. We zijn trouwens net uitgenodigd voor een lunch met de koning en koningin. Er worden op het paleis op gezette tijden mensen uitgenodigd die een bijzondere prestatie hebben geleverd. We hebben ook veel meer excursies op het bedrijf gekregen. En kortgeleden kwam de gemeente nog langs. Ze gaan de dag van de ondernemer op ons erf organiseren. Binnenkort ga ik zelfs een masterclass in Brazilië geven over future farming.”

Met zo’n titel op zak moet je wel een goede ondernemer zijn. Wanneer ben je dat?

“Je moet bezig zijn met de ontwikkeling van je bedrijf, geen stilstand, dat hoeft niet per se groei te zijn. Maar je moet wel bijblijven. Daarnaast moet er iets extra’s zijn, zoals in ons geval een nieuw merk dat we in de markt hebben gezet. We zijn het enige bedrijf met een 2 sterren Beter Leven-keurmerk voor varkensvlees.”

Boeren moeten meedoen dus?

“Jazeker, ook als je niet wint heeft het een meerwaarde. Als je bij de laatste tien komt, krijg je ook al veel aandacht. Zeker van de directe omgeving. En als je wint, is er echt landelijke bekendheid. Dat heb ik wel gemerkt.”

Deskundige jury velt oordeel

Een goede agrarisch ondernemer is altijd bezig de continuïteit van zijn bedrijf te waarborgen, door de afzet goed te regelen en de financiën op orde te hebben. De jury houdt uiteraard rekening met de omstandigheden van de ondernemer. Dit jaar bestaat de jury uit:
• Marc Calon, algemeen voorzitter LTO Nederland, juryvoorzitter
• Alexander van der Lely, CEO Lely Holding
• Rens Buchwaldt, lid raad van bestuur Wageningen UR
• Nicolette Klijn, zelfstandig consultant innovatie, verduurzaming en circulaire economie
• Thijs Cuijpers, directeur LTO Nederland
• Marc Jansen, directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)
• Koos Dekker, docent bedrijfskunde aan de HAS Hogeschool Den Bosch
• Annechien ten Have, winnaar Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

Word jij Agrarisch Ondernemer van 2020?

Eén reactie

 • bankivahoen

  Tijd dat we dit nietszeggend requestje omtoveren in : stopper van het jaar of slachtoffer van het jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.