Home

Achtergrond 33 reacties

‘Vergunning voor hond uitlaten door stikstofbeleid’

Bij strikte handhaving van het stikstofbeleid is ook voor het uitlaten van de hond een vergunning nodig.

Een strikte toepassing van het Nederlandse stikstofregime leidt ertoe dat iedereen die met enige regelmaat een hond uitlaat bij of in een Natura 2000-gebied een vergunning nodig heeft. “En in veel gevallen zal die niet kunnen worden verstrekt”, concludeert hoogleraar omgevingsrecht Chris Backes (Universiteit Utrecht) in een artikel over het stikstofbeleid, dat aan de Tweede Kamer is verzonden.

Onbegrip, ongeloof en verontwaardiging

Backes zegt dat hij onbegrip, ongeloof en verontwaardiging oogst, als hij in het buitenland het Nederlandse stikstofbeleid probeert uit te leggen. “Een Deense collega rekende op de achterkant van een bierviltje even uit dat het dagelijks een keer uitlaten van zijn hond een depositie oplevert van ongeveer 0,2 kilo per hectare per jaar. Dat komt overeen met 14 mol per hectare per jaar. Volgens het tegenwoordige Nederlandse stikstofregime heeft dus eenieder die zijn hond regelmatig uitlaat in of rond een Natura 2000-gebied een vergunning nodig, die in veel gevallen niet zal kunnen worden verstrekt.”

Volgens Backes is dat een “bedreiging voor de geloofwaardigheid van het natuurbeleid, van de overheid en van de Raad van State.”

Te groot vertrouwen in technologie

Backes waarschuwt in zijn stuk voor een te groot vertrouwen in technologie. Volgens hem worden vaak beslissingen genomen en rechten toegekend op basis van modelberekeningen en voorspellingen. “Vaak zit de kan echter feitelijk minder vol dan op papier berekend. In het ene na het andere milieudossier blijkt de werkelijkheid veel weerbarstiger te zijn dan het model.”

Belasting blijft boven kritische depositiewaarde

De hoogleraar constateert dat de belasting van natuurgebieden ondanks de door het RIVM voorspelde verdere verlaging ook over 10 jaar in veel gevallen nog ver boven de kritische depositiewaarde zit, de grens waarvan wordt verondersteld dat daaronder de natuur zich kan herstellen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  AH mooi stukje

 • Vhouder

  dit moet in de krant dit snappen burgers en zien ze de totale waanzin in van het stikstof beleid in nederland

 • cor vroege

  NEDERLAND IS KNETTER GEK GEWORDEN!

 • is helemaal niet zo vreemd als je beseft dat er in Nederland net zoveel petfood gemaakt word als voer voor de veeteelt .
  wij produceren er nog voedsel mee de huisdieren alleen stront

 • Bolder01

  Die Teerd de groot moet zijn eige mest en urine ook apart opvangen🤣EN HOEVEEL stikstof ( stiktoch) produceerd hij zelf🤔

 • 112

  en wat denk je van de wilde varkens

 • Mbmb

  Ja tuurlijk, als het gaat om een burger met een hond dan is de nb vergunning plotseling volstrekt ongeloofwaardig. Toen het om de koeien en de boeren ging hoorde ik deze hoogleraar niet. Zeg gewoon dat we in een compleet gekkenhuis zijn beland met dank aan johan v, de raad van state en al hun linkse kameraden.

 • eenvoudige boer

  Kan ik geen ontheffing krijgen als ik het netjes opruim met een poepzakje.

 • kleine boer

  Eenvoudige boer dat ligt er aan of je genoeg latente ruimte hebt...

 • Firma Vellenga

  Blijven paarden ook maar buiten schot???

 • Kelholt

  Ik denk dat Tjeerd vooral lachgas produceerd

 • nvanrooij1

  Ik denk dat we dit niemand in het buitenland meer uitgelegd krijgen. De kritische depositiewaarde(KDW) (waar we naar toe moeten ) van de Peel is 500 mol per ha per jaar (is 7 kg. stikstof per ha per jaar). In de Peel zitten toevallig heel veel ganzen die daar foerageren. De stikstofexcretie van een gans is 3,2 kg. per jaar . Bij 2 ganzen per ha heb je de KDW dus al bereikt en in dat aantal zitten ze er wel. Langs en rond de Peel zitten veehouderijen, industrie en grote snelwegen. Om dus bij de KDW te kunnen komen moeten die activiteiten compleet verwijderd worden en dan vergeten we de depositie uit het buitenland (Ruhrgebied) nog die substantieel is. Aan dat laatste kunnen we niets doen. Dus de KDW in de Peel halen we nooit . Waar zijn we mee bezig . We willen een natuurgebied uit 1200 met de realiteit van vandaag.

 • vandenbrandcv1

  nvanrooi, aan dat laatste kunnen we niets doen. waarom niet gewoon het ruhrgebied opkopen en er een natuurgebied van maken. als we dan met allemaal in nederland toch gek willen zijn dan maar knettergek. en anders met Europa, hopende dat daar een, een iemand zijn verstand gebruikt????

 • agratax(1)

  We kunnen ons afvragen of de kritische depositie waarde biologisch gezien niet hoger kan liggen zonder schade aan de natuur toe te brengen. Deze waarde is immers ook maar een door mensen bedacht / aangenomen waarde. Hier komt bij dat bv. de heidevelden die net moeten zijn als 200 jaar geleden, maar niet meer mogen worden afgebrand en dus is er een mensleijk alternatief bedacht "plaggen". Dit laat de schadelijke planten, hun zaden en microleven in tak. Dus moet wat de beheerders niet kunnen bestrijden, door Stikstof beperking worden opgelost als het op te lossen is. Laat mens zich eens realiseren, dat we met heel veel zo niet te veel mensen zijn en we niet willen accepteren, dat de wereld met zijn flora, fauna etc. aan een constante verandering onderhavig is.

 • burgt

  en wat denk je van die duizenden ganzen die de nacht op het water doorbrengen

 • farmerbn

  De ecolo's hebben de politiek mooi voor schut gezet. Iedereen lacht de Nederlanders uit. De politiek moet zich schamen. Het kan nog gerepareerd worden maar dat moet dan snel gebeuren door de normen omhoog te doen. Duurt dat te lang dan gaat het kabinet vallen.

 • koestal

  Voor koeien uitlaten ben je ook al een vergunning nodig,dus waarom niet voor de hond ?

 • boerderij12

  de raad van state heeft zijn hand volledig overspeeld en is totaal niet meer geloofwaardig

 • ghsmale

  regels zijn regels, dus de vogelaars die het hele land rond rijden voor een fotootje van een vogeltje zijn ook aan de beurt krijgen de natuur freaks een koekje van eigen deeg.

 • Gat

  Wat te denken die met paard door natura 2000 rijden. Die schijten ook overal. Kan best leuk worden stikstofprobleem. Cda moet eruit stappen. Valt kabinet. Kunnen ze veel stemmen mee winnen bij boer en burgers. Kunnen ze de vvd mee kapot maken.

 • kanaal

  eindelijk ook goed nieuws

 • Marowak

  Niet normaal meer, wat is de volgende stap een vergunning voor elke scheet die je laat bij een natuurgebied.

 • Kringloopboer

  Ik laat me door zo.n vlut artikel niet ophitsen wordt ie er voor betaald ??

 • Pulskes

  Gat.. Denk je nou echt dat dat theater beïnvloedbaar is. En dat wij als volk ook maar enige mening hebben hier... Alles is allemaal al bedacht en staat al genoteerd voordat wij ook maar een (stem) mogen uitbrengen. Alles is theater.

 • Danny kritisch

  Het zoveelste vreemde artikel. Zag een man een aanhanger vol hout afladen om van de winter te stoken....En dat mag wel?

 • Zo moe van

  Nederland "stikt" in zijn doorgeschoten regels en gaat in "stof" op. Stop aub met het braafste jongetje van de klas te willen zijn.

 • Maas1

  Ga de stikstof afvangen in de open ruimte,als ze toch gek geworden zijn is dit ook beter voor de gecultiveerde natuur.

 • Yolande

  Over de stikstofuitstoot van de gallowayrunderen , de schotse hooglanders en de konikpaarden die in natuurgebieden worden uitgezet hoor je de natuurorganisaties niet.
  Dat veel mensen uit de natuurbeschermingshoek eigenlijk tegen honden ( en paarden) zijn is maar al te bekend. Meestal zeggen ze dat niet zo openlijk

 • ceesboog

  Wat de Groene Maffia vergeet, is dat de natuur in Nederland gemaakt is door boeren en burgers, en niet door hen ook al waren er begin 2000 geheime meetings van hen met Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat om alle groene ruimte in eigendom te krijgen en Nederlanders daarvoor voor hun beheer en onze toegang te laten betalen, want als altijd, het draait om geld! En wat zei de staat van klimaat 2006 ook al weer (link mag ik denk ik niet plaatsen? )
  pag.21 6.2 Veerkracht van de natuur
  Het nederlandse natuurbeleid kenmerkt zich op dit moment vooral door bescherming van het bestaande: fixatie in tijd en ruimte.
  ............ Traditionele strategieen, zoals het werken met doelsoorten en natuurdoeltypen zou moeten worden vervangen door een meer adaptief beleid dat zorgt voor samenhangende natuurgebieden van goede
  kwaliteit, die leefvoorwaarden bieden aan vele soorten: de blijvers, de nieuwkomers en de doortrekkers.
  Oftewel al sinds plm. 1970 doet groene maffia het FOUT! Natuur is geen monument al hebben we een vereniging Natuurmonumenten. Groene maffia krijgt beheersvergoeding om natuur te fixeren en fiksen, desnoods met vernietiging van (zeldzame) soorten flora en fauna net als in Rammegors. Dus verminder het aantal Natura 2000 gebieden flink, enkel wat aaneengesloten gebieden, we hebben er nu anderhalf maal zoveel als het veel grotere Frankrijk, stop ook beheersvergoedingen en laat Moeder Natuur het zelf doen en GRATIS.

 • famboenink@hetnet.nl

  bij strikte handhaving is ook voor plassen van mensen verguning nodig

 • Kelholt

  Hej Boerderij. Doe is effe gauw praten met Dr. Nicolaas M. Gerrits.
  Hij legt hier in moeilijke taal uit wat wij allemaal met ons boerenverstand al wisten. We worden genaaid door de overheid.
  <>

 • farmerbn

  Gaan ze niet doen.

 • L.A

  Waar de f*ck gaan we heen met NL (Ik weet niet of ik dit moet geloven) maar dan nog heb ik zo ook nog een vergunning nog om over straat te lopen wtf is dit blijf ff normaal na denken

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.