Home

Achtergrond 5 reacties

RIVM houdt voet bij stuk, protest verliep gemoedelijk

De berekeningen van het RIVM over de stikstofuitstoot zijn correct en nauwkeurig. Dat is de boodschap van RIVM-directeur Hans Brug aan duizenden boze boeren die aanwezig zijn bij het protest, op een sportpark nabij het RIVM-gebouw aan de Biltse Rading.

“Wij meten zorgvuldig en transparant: daar sta ik voor. Dat zeggen ook onze internationale collega‘s”, zegt Brug.

Lees ook: Alles over het boerenprotest

Weinig begrip voor kritiek van boeren

Brug begrijpt de kritiek van de boeren op de metingen niet, omdat het RIVM volgens hem de best mogelijke manier van metingen en berekeningen uitvoert. Volgens internationale standaarden zouden de stikstofberekeningen van hoge kwaliteit zijn. Die worden volgens Brug jaarlijks door buitenlandse experts gecontroleerd. Toch noemt hij in zijn speech dat hij de twijfels en kritiek van de boeren mee wil nemen in de jaarlijkse controle en evaluatie.

Directeur Brug verlaat vroeg het podium

Na zijn korte speech heeft Brug – tot ongenoegen van de aanwezigen – het podium meteen verlaten. Dit leidde tot veel argwaan en gejoel van de aanwezige boeren. Boeren wilden graag dat hij nog even terugkwam, maar dat gebeurde niet. Daardoor werd de sfeer wat gespannen. De directeur wilde naar eigen zeggen nog wel terug het podium op voor een slotwoord, maar dit mocht van hogerhand niet.

Tekst gaat verder onder de tweets

Zwak optreden

Mark van den Oever, bestuurder van Farmers Defence Force (FDF), noemde het een zwak optreden. “Wij wilden met ons allen graag een afspraak maken met de heer Brug, maar hij kwam niet meer terug.” Volgens de FDF-bestuurder moet het RIVM binnen 24 uur de twee betwiste meetstations – bij een kippen- en een varkensstal – verwijderen. Die metingen zouden niet-representatieve waarden meten. “Doen zij dit niet, dan staan wij hier op zeer korte termijn weer”, aldus van den Oever. Deze uitspraak leidde tot een luid applaus van het publiek.

Ook collega FDF-bestuurder Jeroen van Maanen geeft het RIVM een flinke veeg uit de pan: “Voor leugens, aannames en rekenmodellen ben je bij het RIVM aan het goede adres.” Juist deze ‘leugens en onjuistheden’ worden volgens Van Maanen door de media opgepakt. “De politiek neemt dit zonder gedegen onderzoek over. Op basis van leugens, aannames en emoties wordt een beslissing genomen die de hele landbouwsector steeds dichter naar de rand van de afgrond drijft.” Daarbij sneeuwt het geboekte succes bij emissiereducties – van onder andere ammoniak en stikstof – van de afgelopen jaren onder. Hij besluit zijn betoog met de leus: “De aarde kan makkelijk zonder RIVM, maar niet zonder boeren. En de boeren kunnen niet zonder de aarde.”

Alleen onder druk is RIVM transparant

Mesdagfonds-voorzitter Jan Cees Vogelaar keert zich eveneens tegen het RIVM. Hij opende zijn speech met veel ongeloof en vindt het ‘triest dat boeren hier vandaag om deze reden zo massaal moeten staan’. Vogelaar vindt het schandalig dat het RIVM pas onder druk van advocaten en massale boerenprotesten in staat is om transparant te zijn. Volgens hem is de rekenmethode van het RIVM bovendien nog nooit gevalideerd. “Dat moet eerst fatsoenlijk in orde zijn”, bepleit Vogelaar. Hij roept boeren op samen te blijven strijden totdat de politiek van standpunt verandert: “Wij willen eerst zekerheid, dan beleid.”

Ook was er een delegatie boeren van Stichting Poolse Platteland. De Poolse boeren namen het op voor de Nederlandse collega‘s. “Jullie protest is ons protest. Belediging en belaging treft alle boeren in Europa. We moeten samen vechten voor ons bestaan”, zo klonk het.

Toch gemoedelijke sfeer

Ondanks de grote teleurstelling over het optreden van RIVM-directeur Brug, was de sfeer gemoedelijk. Hier en daar werd wat vuurwerk afgestoken en klonken er boerenleuzen, maar noemenswaardige incidenten waren er verder niet. Dat bevestigen woordvoerders van de gemeente en van de politie.

Tekst gaat verder onder de tweet

Wel zou een aantal boeren met de auto hebben geprobeerd bij het gebouw van het RIVM te komen. Ook een groep boeren met trekkers probeerde via binnenwegen het instituut te bereiken. Zij zijn stilgezet door de politie en vervolgens naar het sportpark gereden.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Durft RIVM-directeur zijn baan/ pensioen/huis in te leveren als blijkt dat het niet zo goed zit als hij nu zegt? Door zijn beleid verliezen veel boeren dat namelijk wel.

 • Alco

  Holleeder houdt ook voet bij stuk.

 • veldzicht

  Ook al krijgen de boeren ietsje gelijk,dan schiet je er nog niks mee op .Beter is om de zelfde normen als Duitsland en België te eisen,dan zijn de problemen ook opgelost.Maar dat zooitje in de 2e kamer wil niets alleen een halvering van de veestapel en daarna beginnen ze aan een verdere reductie tot de hele landbouw kapot is.

 • witrug123

  RIVM,heeft onderzoek in opdracht van de overheid uitgevoerd. Wie betaald,bepaald. (de uitslag)

 • Firma Vellenga

  Je kon aan deze meneer zien dat hij de bui wel ziet hangen. Ik kreeg bijna medelijden met hem. Hij zal straks wel van het podium verdwijnen. Raad van Staten zal een uitslag doen dat boeren gelijk krijgen in hun twijfel en het kabinet speel de onschuldige. Gaan ze hierna weer iets anders doen wat niet klopt en kunnen wij er weer tegenin gaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.