Home

Achtergrond

Negen reuzenteken gevonden in Nederland

Vondsten van reuzenteken in Nederland hebben afgelopen jaar veel aandacht gekregen. Inmiddels zijn er negen aangetroffen, maar waar komen die teken vandaan? En hoe gevaarlijk zijn ze voor mens en dier?

De Hyalomma-teek – beter bekend als de reuzenteek – heeft dit jaar vaak in de aandacht gestaan. Negen vondsten van volwassen reuzenteken in verschillende provincies in Nederland zijn gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De eerste melding kwam begin juli dit jaar vanuit Doetinchem (Gld.), terwijl de laatste melding van een reuzenteek eind september uit Wageningen (Gld.) kwam. Ook in Odoorn (Dr.) is in juli een exemplaar gevonden. In Duitsland zijn vorig jaar 35 volwassen exemplaren op paarden aangetroffen.

Nederland vaak te koud voor reuzenteek

De meeste reuzenteken leven in Afrika en Azië. In Europa komen reuzenteken voor in het Middellandse Zeegebied en in Zuidoost-Europa. Af en toe komen de larven en nimfen met trekvogels uit Afrika en het Middellandse Zeegebied in Nederland terecht. Volgezogen nimfen laten zich vervolgens in begroeiing vallen. Onder gunstige weersomstandigheden kunnen zij dan vervellen tot volwassen teken. In Nederland is het echter vaak te koud en te nat, waardoor de teken niet overleven. Maar de warme zomers en milde winters van de afgelopen twee jaar zouden het ontwikkelingsproces van de reuzenteek bevorderen, volgens experts. Er zijn volgens het RIVM echter geen aanwijzingen dat deze tekensoort in Nederland heeft kunnen overwinteren.

Kans om reuzenteek tegen te komen is klein

Ook is de kans om een reuzenteek tegen te komen klein, volgens WUR-onderzoeker Arnold van Vliet. Wel worden veehouders en dierenartsen gevraagd extra alert te zijn op de aanwezigheid van teken. Op de website van de NVWA staat een formulier om verdenkingen van aanwezigheid te melden. Ook tekenradar.nl vraagt mensen om tekenbeten door te geven om onderzoek naar preventie te verbeteren.

Krim-Congovirus

De reuzenteek kan de infectieziekte Krim-Congovirus (CCHF) bij zich dragen, die van dieren op mensen overdraagbaar is (zoönose). Volgens Stichting Tekenbeetziekten veroorzaakt het virus onder andere koorts, spierpijn en braken waarbij 30% tot 50% van de dragers overlijdt. Het virus verspreid zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en tast de lever aan. De kans op deze ziekte in Europa is klein, volgens het RIVM. In 2016 waren er zes gevallen van CCHF in heel Europa. In 2017 waren dat er twee.

Naast het virus kan de teek ook andere ziekteverwekkers bij zich dragen, zoals de bacteriële ziekte vlekkenkoorts. Deze ziekte is goed te bestrijden met antibiotica.

Lees verder onder de foto.

Volwassen reuzenteken leven bij voorkeur op hoefdieren zoals koeien, schapen en paarden. -  Joris Telders
Volwassen reuzenteken leven bij voorkeur op hoefdieren zoals koeien, schapen en paarden. - Joris Telders

Hoe herken ik een reuzenteek?

Volwassen reuzenteken leven bij voorkeur op hoefdieren, zoals koeien, schapen en paarden. De vrouwtjes zijn er op zoek naar bloed bij de hoefdieren, terwijl de mannetjes op zoek zijn naar de vrouwtjes. Het meest typische kenmerk is het gestreepte patroon op de poten van de teek. De teken zijn twee à drie keer zo groot (± 6 millimeter) als de Nederlandse schapenteek, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ook hebben de reuzenteken geen gevlekt schild en lopen zij een stuk sneller dan de schapenteken.

Reuzenteken op paarden

Volgens het RIVM worden de reuzenteken het vaakst aangetroffen op paarden, omdat paardenhouders hun paarden regelmatig borstelen en inspecteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.