ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 4 reacties

Na burger moet boer nu politiek zien te overtuigen

De boerenactie was in veel facetten overweldigend en succesvol. De burger staat weer achter de boer. Maar Den Haag overtuigen is een grotere uitdaging.

De boerenactie was deze week in veel facetten overweldigend. Het aantal trekkers, het aantal boeren, maar vooral het aantal kippenvelmomenten bij velen. Grote, stoere mannen die bovenin de cabine van hun trekkers toch echt onder de indruk waren van de vele duimpjes die zij onderweg krijgen. De lange snoeren van zwaailichten die in het holst van de nacht over de regenachtige snelwegen reden op weg naar Den Haag.

Uitdaging

Het doel van de actie, om de burger weer even te laten weten waar hun voedsel vandaan komt, is zonder meer behaald; Nederland staat op de actiedag schouder aan schouder met de boeren. Het andere doel van de actie – zorgen voor verandering in het Haagse beleid – is een veel grotere uitdaging.

Toespraak Schouten een deceptie

De sfeer was hooggespannen toen, na een aantal strijdvaardige en rakende toespraken van boeren en boerinnen, landbouwminister Carola Schouten eindelijk aan het woord kwam op het Malieveld. Het werd een deceptie.

De komst van 20.000 boeren naar het Malieveld was voor Schouten geen reden om iets meer te zeggen dan het gebruikelijke riedeltje. “Jullie zijn hier om jullie te laten horen en ik ben hier om naar jullie te luisteren en jullie een hart onder de riem te steken”, begon ze met een open deur.

Lees verder onder de foto

Minister Carola Schouten zei niets nieuws in haar speech op het Malieveld. - Foto's: ANP
Minister Carola Schouten zei niets nieuws in haar speech op het Malieveld. - Foto's: ANP

De minister sprak opnieuw uitgebreid haar waardering uit voor de boer. Op zich is dat te prijzen, maar daar waren de boeren niet voor gekomen. Schouten zei dat immers niet voor het eerst. Net als dat ze graag mét de boeren wil praten, in plaats van dat er óver de boeren wordt gepraat.

Toekomstbeeld

Schouten schetste wel een toekomstbeeld voor de aanwezige boeren: “Mijn uitgangspunt is dat boeren die willen blijven boeren, en hun bedrijf over willen geven aan hun zonen en dochters, dat daar ruimte voor blijft.” Ze wil boeren gaan helpen om klaar te zijn voor de toekomst.

Ook benadrukte Schouten dat er – zolang ze minister van landbouw is – wat haar betreft geen halvering van de veestapel komt. Het zijn uitspraken met nogal wat slagen om de arm. Daar krijgt een boer het vertrouwen in de politiek niet mee terug.

Lees verder onder de foto

Het CDA kwam met een brede fractiedelegatie, waaronder Tweede Kamerlid Jaco Geurts en oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker.
Het CDA kwam met een brede fractiedelegatie, waaronder Tweede Kamerlid Jaco Geurts en oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker.

Dat vertrouwen wisten ook de andere politici niet te herstellen. Ze spraken vrijwel allemaal vol lof over de boeren. Geert Wilders toog al bijtijds naar het Malieveld om vanaf een trekker de boeren een hart onder de riem te steken. Het CDA kwam met een brede fractiedelegatie om het statement te maken: wij zijn de partij voor de boeren. Of het CDA en de VVD ook echt iets voor de boeren kunnen betekenen, is maar zeer de vraag.

Scoren was een eitje

Door de forse uitspraken van D66‘er Tjeerd de Groot was scoren voor Jaco Geurts en Helma Lodders een eitje. het was een schot voor open doel door te zeggen: wij gaan de veestapel niet halveren! Hupsakee, applaus! Maar door de boude uitspraak van De Groot hoefden de partijen tegen de 20.000 gespannen boeren niet te zeggen dat ze de veestapel wel degelijk gaan inkrimpen.

Krimpmaatregelen reeds aangekondigd

Er zijn immers al diverse krimpmaatregelen aangekondigd: de warme sanering van de varkenshouderij, de uitkoop van bedrijven in veenweidegebieden. Het stikstofprobleem en het advies van de Commissie Remkes sturen er ook op aan: de meest vervuilende bedrijven in de buurt van natuur kunnen het best gesaneerd worden.

D66 en GroenLinks waarschuwden boeren dat er zand in hun ogen wordt gestrooid met mooie woorden en dat zij het eerlijke – minder gunstige – verhaal wél durven te vertellen. Ze werden uitgefloten door de menigte.
Wat het effect van de actie in politiek Den Haag zal zijn, moet nog blijken. Maar de vrees is dat het zal worden: ‘ze draaiden hun trekker op het gras, en alles bleef zoals het was’.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Het is net zo zeer de taak van de media om het mankement in de stikstofdepositie , de rol of liever gezegd de kwalijke rol van het RIVM , naar het grote publiek toe te brengen.Maar de meeste media zwijgen over de rol van het RIVM hierin,waarom?

 • Alco

  In de praatprogramma's was het alleen Sietse van Keimpema die hout sneed.
  Voor de rest werd iedereen weer ingepakt.

 • koestal

  Boeren worden toch weer belazerd met mooie praatjes van politici en eigen ,,leiders''.

 • koestal

  Carola Schouten durft ook geen krachtige uitspraak te doen,pappen en nathouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.