Home

Achtergrond 5 reactieslaatste update:18 okt 2019

Kabinet neemt meer tijd voor stikstofproblematiek

De oplossing van het stikstofprobleem vergt meer tijd. Landbouwminister Carola Schouten en elf provincies hebben donderdag 17 september voor aanvang van het debat in de Tweede Kamer afgesproken dat ze uiterlijk 1 december meer duidelijkheid geven. Ook de Kamer vindt dat de rust moet weerkeren en het kabinet daarvoor de tijd moet nemen.

Elf provincies (alleen Friesland niet) en minister Schouten hebben gezegd dat de brief van de minister uitgangspunt is bij de verdere besprekingen.

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer heeft in overleg tussen de minister en provincies aangegeven dat hij eerst overleg wil voeren met vertegenwoordigers van de Friese boeren, voor hij verdere stappen zet. Kramer heeft wel het gehele overleg bijgewoond.

Provinciale beleidsregels gaan verder dan Kamerbrief

De bestuurders constateerden dat er onbedoeld ruis is ontstaan over de uitleg van de manier waarop vergunde ruimte voor veehouders moet worden geschrapt. De provinciale beleidsregels gingen daarin verder dan wat de minister in haar brief had staan.

Ondertussen is in de Tweede Kamer bepleit dat de oplossing in de veehouderij niet alleen gezocht moet worden in de vrijwillige opkoop van veebedrijven. Het kabinet moet ook zoeken naar mogelijkheden om bedrijven te ondersteunen bij investeringen in de vermindering van stikstofdepositie.

Die opvatting nemen regeringspartijen VVD en CDA in bij het debat over de stikstofproblematiek. De Kamer debatteert donderdagavond met minister Schouten over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Lees ook: Zo zit dat met die nieuwe stikstofregels

Gesprek Schouten met gedeputeerden

Minister Schouten en de gedeputeerden van de provincies hebben donderdag voorafgaand aan het Kamerdebat gepraat over de onderlinge meningsverschillen. De vraag is onder andere wat onder latente ruimte wordt verstaan en welk deel van een vergunning vervalt als een bedrijf wordt verkocht om daarmee op een andere plek stikstofruimte te creëren.

Uiterlijk 1 december duidelijkheid

Provincies en minister willen uiterlijk 1 december duidelijkheid geven over de manier waarop de stikstofdepositie kan worden verminderd en tegelijkertijd voor alle sectoren perspectief kan worden geboden met vergunningen die voor de rechter overeind kunnen blijven.

D66‘er Tjeerd de Groot zegt minister Schouten te steunen. Hij vraagt meer duidelijkheid over de kringloop van voer, mest en bodem, zodat de boer, de supermarkten en verwerkers weten waarmee ze rekening mee moeten houden. Verder wil hij meer inzicht in de omvang van de stikstofproblematiek. Hij is blij met de duidelijkheid die hoogleraar Jan-Willem Erisman heeft gegeven over de geschiktheid van het RIVM-model om beleidsmaatregelen te treffen om de stikstofdepositie te verminderen.

Doorgaan met boerenbedrijf of stoppen

VVD‘er Mark Harbers zegt dat ondernemers een afgewogen keuze moeten maken tussen doorgaan of laten uitkopen. Er moet niet alleen een financieel bod liggen voor het opkopen van een bedrijf, vindt hij. Er moet ook duidelijkheid zijn over de mogelijkheden om het bedrijf met steun van de overheid voort te zetten.

CDA‘er Jaco Geurts duidt dat aan met ‘warme investering’. Hij zegt dat landbouwgrond die met de opkoop van bedrijven door de overheid uit de markt wordt genomen, ook weer ten goede moet komen aan de ontwikkeling van de landbouw. Hij roept de minister daartoe op.

Het CDA wil dat de minister de tijd neemt om met een goed uitgewerkt plan te komen. Een herhaling van de brief van 4 oktober wil Geurts voorkomen. De brief heeft tot veel onduidelijkheid en ook onrust geleid, zegt de CDA-woordvoerder. Dat provincies en rijk met een verschillende geluiden kwamen, was mede oorzaak van de boerenprotesten afgelopen week. Een goede oplossing kan volgens hem alleen maar worden bereikt in samenspraak met vertegenwoordigers uit de landbouw. “Dit dossier gaat over natuur, er is een juridische component en het heeft een grote maatschappelijke impact. Dat lossen we niet in een paar weken op.”

Jesse Klaver (GroenLinks) vindt het stikstofdossier ‘zo’n groot onderwerp’ dat niet landbouwwoordvoerder Laura Bromet het woord voert, maar hijzelf. Klaver bepleit een gedwongen inkrimping van de veestapel, gekoppeld aan een versterking van de marktmacht en inkomenspositie van de boer.

Bekijk debat over stikstofproblematiek in Tweede Kamer

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Bruggen en dijken worden oud, de gaswinning wordt stopgezet, het electriciteitsnet moet vernieuwd, er is heel veel extra geld nodig voor onderwijs en zorg, en de Nedelandse overheid gaat warme dingen doen voor boeren. Kan dat allemaal of gaat Nedeland dik op de pof leven?

 • Firma Vellenga

  Ze halen het gewoon bij de boeren weg

 • koestal

  Carola en duidelijkheid

 • Tinus1

  Het is wel zijn stokpaardje geworden. Jesse zet Laura lekker te kakken...als het hem uitkomt dan moet de grote (communistische) leider het zelf doen. Wat komt ie toch graag in beeld. Eén grote propaganda machine over onze rug!!

 • ghsmale

  Niet alleen uitkopen maar ook een goede wachtgeld regeling
  zelfde behandeling als een ambtenaar en wellicht wordt je burgermeester.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.