Home

Achtergrond laatste update:18 okt 2019

KAS-notering komt niet van z’n plek

Van stijgende KAS-prijzen in het najaar is nu geen sprake. De kunstmestmarkt is een aanbodmarkt.

De kunstmestmarkt is op dit moment zo dood als een pier. Het is een echte aanbodmarkt. De handel heeft geen haast en datzelfde geldt voor akkerbouwers en veehouders. Slechts in een enkel geval worden er in de voorverkoop zaken gedaan.

KAS nutramon (los) noteert al maandenlang ongewijzigd: € 23,80 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto). Sinds begin juni is er slechts € 0,40 bij de prijs opgekomen (eind juli). Dat is erg ongebruikelijk. Normaal gesproken stijgt de KAS-prijs flink in de tweede helft van het jaar. Zo werd KAS vorig jaar in de periode juni-december bijna € 6 duurder, tot € 25,85 per 100 kilo.

Een belangrijke oorzaak van de huidige stabiele KAS-notering is de prijskoers van ureum dat in deze periode van het jaar nog een sterke correlatie met KAS heeft. Ureum werd vorig najaar fors duurder, terwijl die meststof de afgelopen maanden juist in de min zat. De bodem lijkt inmiddels wel zo’n beetje bereikt, maar het miste zijn effect niet op de KAS-notering. Ook de kostprijsindicatoren voor kunstmest maken KAS zeker niet duurder. Gas en ammoniak noteren relatief stabiel. Olie kende begin september wel even een prijspiek, maar zit inmiddels weer op het oude, lagere prijsniveau. In zo’n markt wordt KAS zeker niet duurder. Aan de prijs van € 23,80 per 100 kilo verandert voorlopig niets.

Op de kalimarkt is het al veel langer rustig. Vraag en aanbod zijn keurig in balans. Kalizout 60% noteert al ruim een half jaar ongewijzigd: € 33,70 per 100 kilo. Fabrieken schroeven de productiecapaciteit wel iets terug, maar veel effect op de prijs lijkt dat niet te hebben. Vorig jaar werd kali in het najaar iets duurder: € 31,70 per 100 kilo (week 42). Datzelfde geldt voor tripel superfosfaat. Die meststof steeg toen ook licht in prijs en noteerde in week 42 van 2018 € 40 per 100 kilo. Dat is meer dan nu betaald wordt: € 39,40. Dat verschil kan nog iets verder oplopen.

Prognose: onveranderd.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.