Home

Achtergrond 23 reacties

Jongerenafdelingen D66 en CDA ruziën over veehouderij

De jongerenafdelingen van CDA en D66 voeren in het openbaar een strijd over de toekomst van de veehouderij.

Voorzitter Annabel Broer van de Jonge Democraten stelt in een opinie in het Algemeen Dagblad dat de veehouderij in Nederland moet krimpen. “Het bouwen van woningen in de Randstad is belangrijker voor Nederland dan jullie varkens. Het aanleggen van wegen in Gelderland betekent meer voor de Nederlander dan jullie kippen. En de producten van onze innovatieve multinationals leveren ons meer geld op dan jullie export”, schrijft Broer in een open brief aan boeren. “Wij hebben onze keuze gemaakt, net als de meerderheid in Nederland. Dit klinkt cru, maar dit is het eerlijke verhaal”, aldus Broer. Ze waarschuwt dat politici die andere standpunten hebben niet het eerlijke verhaal vertellen. “Jullie businessmodel bestaat niet meer, jullie bedrijfsvoering kost nu meer dan die oplevert. Is er nog een uitweg? De kansen liggen in gesprekken in plaats van geweld, in ideeën inbrengen in plaats van intimidatie. Dát kan de maatregelen beïnvloeden ten gunste van jullie belangen”, aldus de jonge D66-er.

Open brief van CDJA

De uitlatingen van Broer wekken niet alleen bij boeren irritatie, ook de jongerenorganisatie van CDA, CDJA, reageert gepikeerd in een open brief aan Broer: “Volgens jou is er helemaal geen plaats meer voor de veehouderij in ons land. Hun businessmodel bestaat niet meer en huizen bouwen in de Randstad of wegen aanleggen is voor jou belangrijker. Dat is nogal een uitspraak. Dat klinkt inderdaad cru. Doen alsof het één het ander uitsluit. Maar is het ook het eerlijke verhaal? Ik denk het niet”, reageert Hielke Onnink, voorzitter van CDJA.

Rekening houden met elkaar

De jonge CDA‘er erkent dat de ruimte in Nederland schaars is, maar dat door te polderen en rekening te houden met elkaar altijd een oplossing is gevonden. Onnink benadrukt dat de Nederlandse boeren toonaangevend zijn en pioniers in innovatie, duurzaamheid en dierenwelzijn. “Daar kunnen andere landen nog een hoop van leren. En we moeten er met z’n allen voor zorgen dat ook de volgende generatie boeren en boerinnen, onze ondernemers van de toekomst, kunnen blijven investeren in innovatie”, vindt Onnink. “Bedenk goed dat als jij de boeren uit ons land wilt weren, we al ons voedsel moeten importeren. Maar weet dan ook dat elk pakje boter, ieder lapje vlees of stuk kaas, dat jij het uit buitenland haalt vele malen slechter is voor het milieu”, schrijft hij aan de voorzitter van de de Jonge Democraten. Hij vindt dat Broer de Nederlandse boeren groot onrecht aandoet en de oplossing niet dichterbij brengt met haar opstelling.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Minder, minder. Boeren die het eerst de boerderij verkopen krijgen volgens mij het meeste geld. Kom je te laat dan is het geld op en vertrek je met niks.

 • deB.


  Hou toch op met D66, walgelijke standaard zinnetjes, verder komen ze niet, wetenschapper hier en daar, en maar praten en overnemen van.... Triest gek land

 • varken23

  De veestapel in Nederland is de laatste decennia al flink gekrompen. Dit is zo makkelijk wat partijen als D66 doen, het is gewoon meeliften op iets dat toch al niet meer te stoppen is. Meeliften op de 'trend'.
  En dan achteraf doen alsof zij dit bewerkstelligd hebben. Terwijl het de economische ontwikkelingen zijn die het veroorzaken.


 • D'66 begint steeds meer op een fascistische partij te lijken ,mensen uitsluiten om dat ze in hun ogen niet wat bijdragen aan de maatschappij.

 • kleine boer

  Nederland bij Duitsland voegen probleem opgelost....

 • koestal

  D66 bestaat alleen maar uit schoolmeesters en leraren,hebben geen verstand van economie ,alleen maar vrije weekenden en vakanties.

 • jan hospers

  Remkes heeft een discussie stuk geschreven waar het antwoord al van bekent was ,Minder vee en lagere snelheid de rest wordt niet mee genomen.

 • Fjk

  FjK
  Laten we die niet door enig verstand gehinderde d66 hypocrieten maar bij Scheveningen de grens over schoppen

 • Maas1

  We kunnen ons wel tegen D66 verzetten maar Rutte houd wijselijk zijn mond.We weten allemaal dat hij de loop pion van de multinationals is.Kijk er maar niet raar van op dat het hele land verkocht is aan het groot kapitaal.De burgers boeren en buiten lui doen er helemaal niet toe. Dat is net als het klimaat akkoord het draaid maar om een ding,en dat is de mammon.De burger bind zich levenslang in een afbetaling systeem voor zijn woning,waarmee haar mond definitief is gesnoerd.De boeren die nu nog rebels zijn worden definitief verwijderd dat maakt de weg vrij voor... blijf om je heen kijken het zijn vreemde tijden!

 • veehouders

  Je kunt wel merken dat er voedsel genoeg is in Nederland anders kraamt ze niet zulke onzin uit. Maar eens een paar weken opsluiten met alleen water. Benieuwd of ze van gedachten veranderd.

 • EL

  Een stem uit de D66 kinderkamer!

 • a.van.hoof1

  Jongeren D66 is de kweekvijver voor de toekomstige rechters, wetenschappers etc. We houden ons hart vast met dit soort uitspraken. Er staat nog wat te wachten de komende jaren.

 • Bennie Stevelink

  FDF richt zich helemaal op FvD en hebben het CDA afgeschreven. De CDA-jongeren geven echter een weerwoord op D’66 en de FvD-jongeren niet. Waarom geen weerwoord van de Baudet-jugend?

 • Bennie Stevelink

  Jaren geleden hadden ze bij D’66 bedacht dat Nederland een “kennisland” moest worden. Wij moesten alleen nieuwe technieken ontwikkelen, het maken kon dan wel elders in de wereld gebeuren.
  Ze hadden er op de eerste plaats niet bij nagedacht dat een groot deel van het volk niet anders kan of wil dan met hun handen werken. Die zouden allemaal werkloos worden.
  Op de tweede plaats hadden ze er niet bij nagedacht dat ontwikkeling altijd gebeurd op de plaats waar productie is en mensen vanuit hun werkervaring tot nieuwe ideeën komen.

  Nu denken ze er niet bij na dat wij in Nederland de grootste melkrobot-fabriek hebben omdat we in Nederland een hoog ontwikkelde melkveehouderij hebben. De belangrijkste ontwikkelaars van software voor de agrarische sector zitten in Nederland omdat we hier voorlopen op de rest van de wereld.
  D’66 maakt opnieuw de fout die ze al eerder gemaakt hebben.

 • Maas1

  Bennie,wat kan de politiek nu de agrarische sector en de kennis daarvan schelen,ze schrijven in een keer definitief 92 miljard af we dragen toch niets bij aan de economie,wat kan jou het langer verreken hoe ze hier aan voedsel komen en hoe ze deze " zorg staat" overeind houden.

 • bankivahoen

  Zo is het Maas1@, laat ze iedereen opkopen die zelf willen tegen een dikke prijs en meer als 50% van de boeren zal toehappen.

 • Bas Spruijt

  Dit is de mening van Annabel. Dat mag.
  Annabel mag een mening hebben.
  Als ze nu ook een pot geld heeft kunnen er zaken gedaan worden..
  Of heeft ze die nog niet geregeld..?

 • Gat

  Multinationals die geen belasting betalen, co2 rechten cadeau krijgen niet over de nodige vergunningen beschikken. Nee annabel multinationals die zijn failliet van voor tot achter. Beursgenoteerd en miljarden geld ophalen wil niet zeggen dat er waarde aan al die miljarden zijn toegekend. Het is vandaag 100 miljard waard en morgen 80.
  Bennie die kennis economie is hier zo waardeloos met subsidie op buitenlandse studenten. Kijk maar naar asml, die chinese studenten waren daar informatie aan het weg kapen. Maak economie dat geeft de hoeksteen van de samenleving. Kennis moet je hebben maar met alleen kennis graaf je als samenleving je eigen graf.
  Ik heb trouwens geen mening nodig van een d66 tuthoela, juffrouw hoeveel lijntjes heb je deze week al gesnoven, heroine hoe..

 • EL

  Annabel moet nog veel leren!

 • koestal

  Shell betaalt in Nederland helemaal geen belasting, maar is het troetelkind van het kabinet,ze maken op papier verliezen in het buitenland en verrekenen die met de winst uit Nederland oa.de aardgasbaten. Dat zijn de vriendjes van Rutte en cs. En de Nederlanders zelf maar belasting betalen.Daar zijn we goed voor echt VVD.

 • Maas1

  <>
  Annabel voor jou een enkeltje Parijs!

 • EL

  👋

 • jan4072

  Grotere steden en toch meer natuur met minder depositie? Dat wil ik graag uitgewerkt zien.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.