Home

Achtergrond 5 reacties

‘Iedereen moet meedoen aan kringlooplandbouw’

Oud-gedeputeerde Hester Maij bood maandagavond het advies van de Taskforce Verdienmodel aan. De werkgroep denkt dat het mogelijk is kringlooplandbouw rendabel te ontwikkelen, maar dan zal de overheid een duwtje in de rug moeten geven.

Toen de boeren vorige week massaal neerstreken op het Malieveld, was het rapport van de Taskforce Verdienmodel zo goed als af. Maandag 7 oktober werd het advies aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten. Voorzitter Hester Maij zegt dat het boerenprotest geen reden was haar rapport aan te passen. “Maar het heeft me wel gesterkt in onze opvatting dat beleid moet worden gebaseerd op feiten en gegevens. Dat verdient de sector ook.”

Lees ook: Heffing moet fonds voor kringlooplandbouw vullen

U wilt dat beleid wordt gestoeld op feiten, hoe dan?

“Wij adviseren een verplicht dashboard in te voeren, dat bedrijven inzicht geeft in hun ecologische voetafdruk. Bij de vermindering van het antibioticagebruik is gebleken dat inzicht in je eigen prestaties enorm kan helpen om het gebruik te verminderen.”

Lees verder onder de foto.

Hester Maij, voorzitter van de Taskforce Verdienvermogen. - Foto: provincie Overijssel
Hester Maij, voorzitter van de Taskforce Verdienvermogen. - Foto: provincie Overijssel

Kan de Nederlandse landbouw de omslag maken naar kringlooplandbouw en tegelijk rendabel blijven?

“Dat kan, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Als de Nederlandse boer als enige naar kringlooplandbouw gaat op een internationale markt, dan weet iedereen dat je geen lang bestaan meer hebt. We zullen de ongelijkheid op het speelveld moeten beperken. Dat doen we door boeren te belonen die de omslag maken. Boeren worden beloond voor activiteiten die de kringloop versterken, zoals het vastleggen van CO2 en het vergroten van de biodiversiteit. Bovendien moet de hele economie meedoen, niet alleen de landbouw.”

En dan moet de rest van Europa ook aansluiten?

“We zien dat de Nederlandse export voor het grootste deel gericht is op de landen om ons heen. We moeten praten met landen als België, Frankrijk en Duitsland. Alleen kunnen we het niet.”

Is dat haalbaar?

“Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, maar het is wel noodzakelijk. We zullen met die landen afspraken moeten maken. En als ik hoor wat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zegt over verduurzaming en wat de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans over het klimaat, dan denk ik dat ook in Europa het gesprek wel gevoerd wordt over wat er in de richting van 2050 moet gebeuren.”

U bepleit een heffing op emissies naar lucht, bodem en water. Dat wordt nog een interessante politieke discussie.

“Ik zie dat bij de klimaatdiscussie een CO2-heffing ook mogelijk was. Die heffing die wij bepleiten komt in een fonds waaruit de boeren die het goed doen worden beloond. Het gaat er uiteindelijk om dat als je ’s avonds naar bed gaat, je de wereld niet slechter achterlaat dan je hem ’s ochtends aantrof.”

Laatste reacties

 • René de jong

  De landbouw was en is reeds één grote kringloop !!
  Er heeft in de afgelopen decennia alleen specialisatie plaatsgevonden;
  - de een is akkerbouwer geworden
  - de ander is vleesveehouder geworden
  - nog weer een ander is melkveehouder geworden
  - maar......steeds meer stoppen en juist dat brengt de kringloop uit balans.......!

  We hebben de "deskundigen" met alle kostprijsverhogende maatregelen hier (ook) niet nodig.
  Kleine aanpassingen zijn soms genoeg: mest afvoeren heet voortaan: mest in de kringloop brengen !! plotseling super modern en DUURZAAM want dat woordje moete we linksom of rechtsom gebruiken !!
  Zonder iets intensievere boeren kun je de akkerbouwers niet voorzien van mest.

  Geachte verslaggever & consument(en): Verbeter de wereld en kijk naar je zelf >> als je naar de plee gaat bijvoorbeeld, want ja dat stukje ontbreekt in de kringloop.

  #Haagsepapegaai II
  vr gr René de Jong

 • Zuperboer

  De best draaiende kringloop is die van de baantjesmachine. Mw. Maij orakelt waar ze maar kan. En passant wordt Franske Timmermans ff genoemd. Er is sprake van een gigantische achter de schermen politiek waarvan telkens sluiers worden opgetild. Hele stikstofverhaal past zo in dat scenario. In Frankrijk noemen ze het Agriframing. Poah.....wat een Circus.

 • Alco

  Met zulke mensen komt BV Nederland in de schuld sanering.

 • farmerbn

  Op zich heeft ze wel gelijk dat de Nederlanders niet alleen aan die kar moeten trekken. Iedereen moet meedoen anders gaat het niet. Het is alleen de vraag of iedereen in die buurlanden mee gaat doen. Ga daar eerst onderzoek naar doen en als blijkt dat niet iedereen meedoet, gewoon met deze onzin stoppen.

 • Rub

  "richting 2050 moet gebeuren" lekker dan, we leven 2019 nu. we hebben het over een traject van 30 jaar. als de buurlanden dan een keer zover zijn kan ik wel invullen hoever we met de kringlooplandbouw in NL zijn! Dan is het hier al 20 jaar over, klaar, failliet!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.