Home

Achtergrond

Geen ruimte voor hogere schapenprijs

Een matige handel in schapen op de veemarkt in Leeuwarden dinsdag 8 oktober met lagere prijzen.

Voorafgaand aan de markt was er nog een sprankje hoop op een hogere prijs, maar het bleek al snel dat daar niets van terecht zou komen. Buitenlandse afnemers waren niet aanwezig en dat zorgde direct voor minder vraag. Het aanbod, iets minder dan 750 dieren, werd weliswaar verkocht, maar dat gebeurde tegen stabiele prijzen bij de lammeren en lagere prijzen bij de slachtschapen.

Lagere prijzen slachtschapen

Voor zware rammen geldt nog altijd een prijs van € 100 tot € 115 per dier. De noteringen voor de slachtschapen moesten dinsdag € 5 inleveren. Daarmee kwam de prijs voor een 1e kwaliteit slachtschaap uit op € 71 tot € 102,50 per dier. Een jaar terug bracht een slachtschaap nog maximaal € 128 op (€ 120 exclusief btw).

Vleesafzet valt tegen

Dat prijsniveau is momenteel ver weg, want een prijsstijging is voorlopig niet aan de orde. Slachterijen zien dat de vleesafzet nog altijd tegenvalt. Dat zet de totale verwaarding van de dieren onder druk, waardoor ze zeker niet meer willen betalen. Het enige wat de prijs nog een impuls zou kunnen geven, is een harde brexit. Daardoor wordt het importeren van vlees en schapen uit Engeland fors duurder.

Prognose: lichte prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Marktprijzen:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.