ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 7 reacties

Duitse stikstofnorm werkt in Nederland niet

De oplossing lijkt eenvoudig: als Nederland het Duitse stikstofbeleid kopieert, zijn de problemen opgelost. Maar zo gemakkelijk is dat niet.

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie, Thierry Baudet, opperde bij de behandeling van de landbouwbegroting de oplossing voor het stikstofprobleem in Nederland. Hij constateerde dat in onze buurlanden dezelfde Europese richtlijnen gelden als in Nederland, terwijl de drempelwaarde voor de vergunningen in Duitsland veel hoger ligt dan in Nederland. “Wat nu direct moet gebeuren, is de Nederlandse regelgeving gelijktrekken met de Duitse”, aldus Baudet.

In de hoorzitting over de stikstofproblematiek in de Tweede Kamer, die deze week mede op initiatief van Baudet werd georganiseerd, zou duidelijk worden dat de Duitse regelgeving heel goed in Nederland toepasbaar zou zijn, betoogde Baudet.

Duitse systeem 10 jaar geleden al afgeschoten

Maar bij die hoorzitting kwam Baudet bedrogen uit. De verenigde juristen – van divers pluimage – maakten duidelijk dat het Duitse systeem in Nederland niet gaat werken. Waarom niet? Omdat de Nederlandse en de Europese rechter dat systeem meer dan 10 jaar geleden al heeft afgeschoten.

Sterker nog, de advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie heeft in een bijzin over haar oordeel over het Nederlandse stikstofbeleid ook duidelijk gemaakt dat de wijze waarop Duitsland een drempelwaarde toepast, niet door de beugel kan.

Geen Duitse stikstofzaken voor Europese rechter

Dat het Duitse systeem desondanks in Duitsland nog kan worden toegepast komt doordat er (nog) geen Duitse stikstofzaken aan de Europese rechter zijn voorgelegd. Dat heeft weer te maken met de manier waarop de hoogste Duitse rechter oordeelt.

De Nederlandse Raad van State heeft in de stikstofzaken vragen gesteld aan het Europese Hof van Justitie.

Lees verder onder de foto

Thierry Baudet van Forum voor Democratie spreekt boeren toe tijdens het protest in Den Haag. Hij wil dat Nederland de Duitse regelgeving kopieert. - Foto: ANP
Thierry Baudet van Forum voor Democratie spreekt boeren toe tijdens het protest in Den Haag. Hij wil dat Nederland de Duitse regelgeving kopieert. - Foto: ANP

De van oorsprong Duitse hoogleraar Chris Backes legde tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer uit dat de hoogste Duitse rechter het niet nodig vond stikstofkwesties voor te leggen aan de Europese rechter. De Duitse rechters vinden dat het Duitse beleid voldoende ecologisch onderbouwd is en dat daar geen toetsing aan de Europese regels door de Europese rechter voor nodig is.

Drempelwaarde niet meteen van tafel

De instelling van een drempelwaarde is daarmee niet meteen van tafel. Juriste Bondine Kloostra: “Het Europese Hof heeft niets tegen een drempelwaarde”, maar dan moet wel vast staan dat de toepassing van de drempelwaarde geen effecten heeft op stikstofgevoelige natuurgebieden.

Gezien de toestand van de Nederlandse natuur – waar de stikstofdepositie volgens de huidige gegevens hoger is dan voor het herstel van de natuur nodig is – is de toepassing van een drempelwaarde volgens Kloostra geen oplossing. Zij meent dat de toestand van de natuur eerst moet worden hersteld en dat pas weer stikstofruimte ontstaat (en dus mogelijkheid voor de drempelwaarde) als dat herstel is voltooid.

Duitse systeem gaat hier niet werken

Niet alle juristen zijn het daarover eens. Maar zelfs juriste Franca Damen, die vooral vanuit het perspectief van de landbouw naar de problematiek kijkt, zegt dat de toepassing van het Duitse systeem in Nederland niet gaat werken. “De rechtspraak van de Raad van State is daarover helaas vrij helder.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Trot

  Natuur herstellen is dat niet het zelfde als de schepping in eigen hand nemen dan moet de bevolking ook terug na voor 2000 !

 • farmerbn

  Is Duitsland nu het slimste jongetje van de klas?

 • Als het niet past ligt het aan de Eu wet en anders aan de NL wet, ze hebben altijd wel een uitvlucht.

 • de nederland se natuur is te intensief zie de oostvardesplassen en hele ganzenpopulatie in natuur gebieden

 • tinusje

  hier komt verschil dus openbaar tussen duitse en nederlandse(d66) rechters......

 • Waterschap zuiderzeeland schrijft over de Oostvaardersplassen, dat de overschrijding voor de norm voor stikstof en fosfor in het gebied te wijten is, aan de vele ganzen en andere vogels in dit gebied, maar vergeet even de gigantische aantallen runderen ,herten en paarden in dit gebied.Wat een beheer van Natuurmonumenten.<>

 • kleine boer

  Hoe zit het met de hedwigpolder mag die nu onder water? Stikstof of pfas zal daar toch ook wel een probleem zijn.....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.