Home

Achtergrond 13 reacties

Debat moet uitwijzen of protest is doorgedrongen in Den Haag

Een week nadat het Malieveld vol stond met boeren en trekkers, debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de landbouw.

De Tweede Kamer buigt zich deze week over de begroting van het ministerie van landbouw. Hét debat waarin de politieke partijen werkelijk alle onderwerpen op het terrein van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ter tafel kunnen brengen.

De weg naar kringlooplandbouw

Begrotingsbehandelingen zijn doorgaans debatten waarbij coalitiepartijen positief zijn over het bestaande beleid en zo hier en daar een beetje proberen bij te schaven. De weg naar kringlooplandbouw, die door het kabinet wordt gezien als dé oplossing voor eigenlijk alle problemen, zal uitgebreid aan bod komen. Het is een jaar geleden dat landbouwminister Schouten haar landbouwvisie presenteerde en hoewel Schouten enige weken geleden haar uitvoerige uitvoeringsagenda naar de Kamer stuurde, zijn veel boeren nog in afwachting van enige beweging.

Proefballonnen

Tijdens de begrotingsbehandeling worden er traditiegetrouw wat proefballonnen opgelaten. Zo zal CDA‘er Jaco Geurts met een voorstel komen om dierenactivisten die inbreken in stallen zwaarder te bestraffen en willen CDA en ChristenUnie dat de overheid het voortouw neemt bij de consumptie van Nederlands voedsel. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) komt met een babyboom-plan, waarbij de overheid voor iedere baby die geboren wordt een boom plant, terwijl SP en GroenLinks met hun bomenplan pleiten voor de aanplant van 17 miljoen bomen tegen de klimaatcrisis; voor iedere Nederlander één. Ook zullen diverse fracties terugkomen op eerder opgelaten proefballonnen. Zo zal PvdA‘er William Moorlag zijn plan voor een nationaal landbouwakkoord voor een breed gedragen, langjarig landbouwbeleid opnieuw benoemen. De PvdA‘er wil daarnaast dat het toekomstige investeringsfonds, met daarin tientallen miljarden voor de versterking van de economie, moet worden gebruikt om een grondbank te realiseren. Moorlag zegt dat de grondmobiliteit nodig is om bedrijven te kunnen uitplaatsen bij natuurgebieden en om oplossingen te creëren voor bedrijven in veenweidegebieden.

Naderende handelsakkoorden

De naderende handelsakkoorden als Mercosur en Ceta lijken ook voor een aardig debat te gaan zorgen, linkse partijen, maar ook ChristenUnie en SGP kijken hier kritisch naar, terwijl CDA, VVD en D66 voorstander zijn.

Stikstofdebat

Een onderwerp waar de politici niet omheen kunnen, is stikstof. De verwachting is dat tijdens het begrotingsdebat al een beginnetje wordt gemaakt met het stikstofdebat, dat eigenlijk een week later staat gepland. Zo kan de politieke ruimte even worden afgetast.

Grote hamvraag bij het debat is of het grote boerenprotest van vorige week effect zal hebben op het landbouwbeleid voor de komende jaren.

Laatste reacties

 • Het CDA , wel eerst akkoord gaan met de stikstofplannen en achteraf zeggen in het ad , vraagtekens bij de rekenwijze RIVM.Doe het dan andersom.https://www.ad.nl/politiek/cda-heeft-stikstoftwijfels-is-rekenmodel-rivm-wel-juist~ae88bb1a1/

 • Dag heer Geurts ,

  Nooit te laat om te leren zullen we maar zeggen…(artikel in AD hedenochtend)

  Beetje vreemd dat onderstaande link u nog nooit eerder onder ogen is gekomen maar neem dit filmpje eens in u op en deel het met uw collega’s
  https://youtu.be/t40rnXRe4LA

  Zou u daarna ook het rapport Oenema d.d. 02-10.2019 nog eens willen bekijken;
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2019Z18721&did=2019D38964 (link aanklikken en rapport dowloaden).

  Op pagina 7 figuur 4 geeft het RIVM zelf het antwoord al namelijk dat figuur 4 50 – 100% kan afwijken !!!
  Rapport Oenema staat vol van berekeningen op basis van non kennis als figuur 4.

  Mailtje aan dhr. Geurts hedenochtend
  baat het niet schaad ook niet
  Vrgr René

 • Henk.visscher

  Klasse rene kun je dit filmpje ook naar Baudet , Wilders , de SGP sturen

 • Alco

  Redactie.
  Boerderij.nl pretendeert onafhankelijk te zijn.
  Vanmorgen oprichting van stichting "Schadeclaim".
  Met John Spithoven als voorzitter.

 • Cda VVD d66 voor kringlooplandbouw en voor mercosur dat zijn twee die niet samen opgaan.
  Of vinden ze kringlooplandbouw gewoon mooi klinken????
  Wat willen ze nu?
  Ben niet voor groenlinks maar die maken tenminsten keuzes ook al ben je er niet mee eens en houden je niet aan het lijntje

 • agratax(1)

  Is uitplaatsen van boerenbedrijven bij Natuurgebieden de oplossing? Volgens enkele politici kennelijk wel, de vraag is "Wat doet de overheid met de grond van de uitgeplaatste bedrijven?" De kans is groot dat deze worden ingericht als natuurgebied, het grenst immers aan een natuurgebied. Hiermee maakt de politiek een nieuwe uitkoopregeling nodig net zo lang tot er geen landbouw meer over is in Nederland. De wens van alle partijen ter linkerzijde.

 • Laten ze eerst maar even goed meten en nadenken de huizemarkt zit nu in een hype dat kan ook zo weer veranderen van 2008 tot 2012 wou niemand bouwen en als de economie iets terug zakt en de helft van de 1 miljoen polen etc gaat weer weg is het woningtekort ook weer opgelost.
  Tijd lost vaak het probleem op dat is ook de strategie van bondskanslier merkel

 • nvanrooij1

  @9.45 uur René de Jong
  Er staat nog een flagrante leugen in het rapport. Op blz.10 onderaan staat dat er een stikstofoverschot is waarvan 225.000.000 kg verdwijnt naar de grond en het grondwater en ruim 90.000.000 kg gaat naar de atmosfeer. De stikstof verdwijnt niet naar de grond en het grondwater . Deze wordt namelijk gebruikt om de gronden te bemesten zodat er planten kunnen groeien. Bij 1.800.000 ha landbouwgrond in 2017(CBS) betekent dit 125 kg stikstof per ha. Dat is minder dan de wettelijke normen. Het nitraatgfhalte in het grondwater daalt al jaren . Dus er verdwijnt weinig en het is gewoon nodig om de gewassen te laten groeien. Als je niets gebruikt groeit er niets.
  Op verschillende plaatsen staat de onzekerheid van 50 tot 100 % en daar wordt het beleid op gestoeld.
  Wat een schertsvertoning

 • nvanrooij1 had ik ook gezien in figuur 5 pagina 11 ; ik denk dat dit o.a. organische stof is maar goed zij geven idd ook hier aan dat ze er in ieder geval 50% naar zitten (onzekerheid pagina 10).
  Wat er mist in figuur 5 is de opname uit de lucht.

 • Belangrijker vind ik de vraag wat de uitstoot van NATUUR is want jawel dit is er ook zie pagina 10 onderaan.
  Voor het gemak staat dit onder LANDBOUW..... !! kan der ook nog wel bij toch...
  wie weet het ???? wat is de uitstoot van NATUUR
  en .....hebben NM & SBB wel een NB vergunning om met hun mooie trekkertjes te maaien etc. of met hun autootjes wat rond te rijden....
  vr gr René

 • Henk.visscher

  Alco stuut even de link van schadeclaim kan het niet vinden

 • veldzicht

  Zo blijkt maar weer wat iedere boer al lang wist,we worden al jaren belazerd met allerlei bij elkaar gegoochelde uitkomsten van gemanipuleerde onderzoeken ,maar om dat te bewijzen valt nog niet mee en vergt vaak jaren van onderzoek (en geld) tegen die tijd is er wel weer een nieuw "schandaal"waar die veel te machtige milieubeweging de boeren mee te grazen kan nemen.Voorlopig zijn ze nog aan de winnende hand en kunnen de boeren(en tuinders , vissers)alleen nog maar proberen de schade te beperken.

 • nvanrooij1

  @11.11 en 11.16
  Het is geen organische stof maar gewoon zuivere stikstof. De opname uit de lucht staat op blz. 10 bij de aanvoercijfers maar het is niet duidelijk wat dut is bruto of netto.
  De uitstoot uit natuur heb ik proberen te googelen maar ik kan niets vinden. Maar ik denk dat dit nog behoorlijk is bij veengebieden en moerassen door de rottingsprocessen

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.