Home

Achtergrond

26 arrestaties op bouwprotest

De demonstratie van de bouwsector tegen het stikstofbeleid en de strenge regels van de overheid over chemische stoffen is over het algemeen in een goede sfeer verlopen. Toch was het af en toe even onrustig op en rond het protest op het Malieveld in Den Haag.

Dit bericht is geüpdatet woensdagavond 30 oktober, 22.00 uur.

De politie pakte 26 betogers op voor onder andere openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag.

Ondanks de aanhoudingen zegt de politie toch dat het protest verder 'overwegend ordelijk' is verlopen. Ook de organisatoren zijn tevreden. "Het is goed verlopen. Alleen jammer dat de politiek niet iets daadkrachtiger is", zei Klaas Kooiker van actiegroep Grond in Verzet. Over de arrestaties wilde Kooiker zich woensdagavond niet uitlaten.

De demonstratie op het Malieveld verliep grotendeels rustig, op een opstootje aan de rand van het veld na. De politie greep na afloop in toen betogers met flessen gooiden. De ME werd ingezet om de rust te herstellen. Zeven personen werden aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde. Deze mensen leken volgens de politie behoorlijk onder invloed van alcohol. Ook werden veertien boze bouwers aangehouden wegens opruiing en vernieling. Een persoon werd gearresteerd voor poging tot doodslag nadat hij had geprobeerd een motoragent van de weg af te rijden.

Aan het eind van de middag arresteerde de politie tijdens de uittocht van de bouwvakkers, die de hofstad via A12 weer wilden verlaten, nog vier demonstranten. De actievoerders reden heel langzaam over de volle breedte van de weg.

Tot zover het ANP. Hieronder een impressie die Boerderij zelf maakte aan het begin van de actiedag op het Malieveld.

Anders dan bij de boerenprotesten is het woensdagochtend 30 oktober nog vrij stil op het Malieveld als het officiële deel van de actie van de bouwsector begint. Hoewel het Malieveld volstaat met allerhande materieel, is de stemming in de ochtend nog mat. De aanwezige mannen – vrouwen zijn er nauwelijks – in oranje hesjes drinken een kop koffie en horen de sprekers aan.

Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW riep landbouwminister Carola Schouten op om een drempelwaarde van 1 mol in te stellen in het stikstofdossier. “We kunnen veel aan, we zijn zeker geen mietjes. Maar één probleem tegelijk is genoeg”, zegt voorzitter Wim van Mourik van Cumela. Ongeveer 90% van de loonwerkers is naast het agrarisch werk ook actief in grondverzet, waardoor de sector met zowel de PAS- als de PFAS-problematiek kampt. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland noemt het onuitstaanbaar dat er zo’n woningnood is, maar dat de bouwsector op de handen moet zitten. Hij wil nu actie van het kabinet.

Bouwers storten grond op het Malieveld tijdens een ludieke actie tijdens het bouwersprotest Grond in Verzet. - Foto: ANP
Bouwers storten grond op het Malieveld tijdens een ludieke actie tijdens het bouwersprotest Grond in Verzet. - Foto: ANP

Minister Schouten stevig uitgefloten

Veel actievoerders zijn nog onderweg als maar liefst vier bewindspersonen namens het kabinet op het podium komen. Landbouwminister Carola Schouten, verantwoordelijk voor het stikstofdossier, benadrukt dat het land niet op slot gaat. “We hebben ervoor gezorgd dat vergunningen weer op gang komen en waar ze nog niet worden afgegeven, gaan we ervoor zorgen dat ze wel afgegeven gaan worden.”

De minister wordt stevig uitgefloten na haar opmerking dat bouwprojecten door kunnen gaan zolang de stikstofneerslag bij een project 0 is. Schouten herhaalt haar eerder toezegging voor een drempelwaarde voor de woningbouw. “Daar zijn de meeste projecten mee geholpen. Wij zijn aan de slag, we blijven aan de slag en we zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag kunnen blijven”, aldus de minister.

Dingen niet onnodig vertragen

Staatssecretaris Stientje van Velhoven zegt alles op alles te zetten om de PFAS-impasse los te trekken. “Ik heb er geen enkel belang bij om dingen onnodig te vertragen. We moeten ruimte opzoeken zodat u weer aan de slag kan”, zegt ze. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) benadrukt dat niet alles stil ligt. “We moeten doen wat al kan en wij gaan zorgen dat er meer kan”, aldus Wiebes.

Ze praten wel mooi, maar ze doen niks. Alles ligt plat en met name zzp‘ers komen aan de kant te staan

Frits Hopster, vakvereniging Het Zwarte Corps

‘Staan voor je boterham’

De actievoerders zijn niet tevreden over de ministers. “Ze praten wel mooi, maar ze doen niks. Alles ligt plat en met name zzp‘ers komen aan de kant te staan”, zegt Frits Hopster van vakvereniging Het Zwarte Corps voor grond-, water- en wegenbouw uit Vriezeveen.

Bart Scheerders van H4A uit het Zeeuws-Vlaamse Clinge vertrok om 6.30 met een bus collega’s naar Den Haag. “Je moet wel staan voor je boterham”, zegt hij. Bij het wegenbouwbedrijf werken 300 mensen en hoewel de werkzaamheden nu nog wel door lopen, dreigt alles vast te lopen.

Over de toezeggingen van de minister is Scheerders niet tevreden. “Ze zeggen maar wat. Ze beloven hemel en aarde, maar ja….” Hij heeft er, net al de duizenden collega’s op het Malieveld weinig vertrouwen in. “Ik geloof ze niet meer. Er moet een ander kabinet komen”, vindt grondwerker Kevin van Gameren uit Den Bosch.


  • Foto's: Mariska Vermaas

    Foto's: Mariska Vermaas

  • Bouwers demonsteren rustiger dan boeren
  • Bouwers demonsteren rustiger dan boeren
  • Bouwers demonsteren rustiger dan boeren

Uitgestalde machines

Terwijl Bertus Staigerpaip op het podium uit volle borst ‘We zijn de jongens van de bouw’ zingt om de bouwers wat los te krijgen, maken veel actievoerders een rondje langs de uitgestalde machines. In alle maten, kleuren en varianten zijn er zandwagens, kranen, shovels en trekkers uitgestald, als een ware beurs. Bij een meegebrachte bouwkeet dampt het frituur.

Hoewel de actie voor de bouwers ernst is, is de sfeer op het Malieveld gemoedelijk, het lijkt wat minder strijdvaardig dan de boerenacties. Rondom het Malieveld wordt het wel wat onrustiger, waarbij de politie enkele aanhoudingen verricht. Rond het middaguur loopt de actie ten einde. De ‘Malieberg’ die de grondverzetter als ludieke actie op het Malieveld hadden gemaakt, wordt ook weer opgeruimd. “We hebben toch materieel genoeg”, aldus de organisatoren.

Dit bericht heeft een update gekregen vanwege de ontwikkelingen later op de dag. De reacties onder dit bericht hadden betrekking op de oude versie van het bericht. Na de update hebben we deze verwijderd.

De hoofdredactie 

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.