Home

Achtergrond 22 reacties

Boerenorganisaties keuren gewelddadige acties af

Agractie, Farmers Defence Force (FDF) en belangenbehartiger LTO distantiëren zich van de incidenten die zich maandag voordeden bij het provinciehuis in Groningen. Zij doelen hier onder andere op het openbreken van de deur van het provinciehuis, het omrijden van bouwhekken en daarmee in gevaar brengen van burgers en het onnodig belagen van de politie.

LTO Noord, organisator van de provinciale protesten, keurt het ook af. “Een kleine groep mag het niet verpesten voor het collectief”, zo klinkt het. De organisatie heeft leden direct nadat boeren de deur forceerden, opgeroepen naar huis te gaan.

Minister Carola Schouten noemt het geweld dat protesterende boeren in Groningen hebben gebruikt ‘onacceptabel’. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren, maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. “Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven”, aldus de bewindsvrouw.

Farmers Defence Force plant een actie op woensdag 16 oktober in Bilthoven en Den Haag en zegt daar absoluut geen acties zoals in Groningen te willen zien. Daarom zijn de regels voor deelnemende boeren met trekkers aangescherpt.

Lees verder onder de tweet.

Aanhoudingen vanwege orde verstoring of geweldpleging

De politie in Groningen heeft naar aanleiding van de actiedag bij het provinciehuis drie mensen opgepakt wegens verstoren van de openbare orde of openbare geweldpleging. Dit zijn onder andere de chauffeur van de trekker die de deur van het provinciehuis forceerde, een 39-jarige man uit Midden-Groningen.

Ook Arjen Schuiling, een van de organisatoren van de eerdere actie in Den Haag, zit vast. Schuiling zat als bijrijder op de trekker die een aantal hekken op de Vismarkt in Groningen omver reed. Naar de man die deze trekker bestuurde, is de politie nog op zoek.

Dinsdagochtend, voordat de politie het bericht van de aanhouding van de bijrijder naar buiten brengt, laat Schuiling weten te balen van dit voorval. “Ik ken de chauffeur van de trekker niet, maar ik schrok ook van de snelheid waarmee hij op het hek af reed. Ik was bij hem in de trekker gestapt, omdat we meer trekkers naar het provinciehuis wilden hebben.”

Schuiling benadrukt daarbij dat hij niet zelf reed, hij zegt wel het omrijden van de hekken niet per se een slechte zaak te vinden.

Medeauteur: Stefan Essink

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Als je de boel wil verpesten,ook voor de andere boeren, moet je geweld gebruiken zo als de boeren in Groningen.Stom,stom,stom.
  Bij de provinciale staten zwichten ze echt niet voor geweld en gaan er juist dwars tegen in en zijn de boeren de grote verliezers..

 • Bennie Stevelink

  Mijn inschatting is dat de demonstraties na het gedoe in Groningen definitief kapot zijn. Zojuist heeft Grappenhaus laten weten dat er geen trekkers op het Binnenhof worden toegelaten. “Ze hadden alle noodzakelijke maatregelen genomen”, zo verklaarde hij. Ik hou er rekening mee dat er morgen pantservoertuigen voor het Binnenhof staan.
  Ook al gebeurt er morgen geen enkele wandaad, het beeld dat tanks nodig zijn om de openbare veiligheid te beschermen tegen potentieel geweld van boeren, blijft op het netvlies van de burgers staan. Daarmee komen burgers tegenover de boeren te staan in plaats van achter de boeren zoals het tot nu toe was.
  Het enigste waar de politiek voor buigt is een brede volksbeweging. Die is na Groningen niet meer te redden.
  Dan heeft de politiek vrij spel.

 • pinkeltje

  Voorlopig is er wel weer even genoeg gedemonstreerd. Vanaf nu kun je alleen nog maar goodwill verliezen. Eerst maar eens zien wat er nu van de kant van de overheid gaat gebeuren. Als de regering compleet niet thuis geeft is het tijd om je weer opnieuw op acties te bezinnen. Doe het dan publieksvriendelijk, want als je de rest van NL niet mee hebt kun je het zowiezo vergeten.

 • Firma Vellenga

  Ja, hier vorige week al bekend dat het leger werd ingezet om binnenhof te beschermen waarschijnlijk door middel van containers. Maar dat was al besloten voor de misgelopen demonstratie te Groningen. Met die Goodwill heb ik helemaal niets meer. Waar wij nu voor demonstreren is voor de leefbaarheid van Nederland. Die burgers zien dat nu niet daar alles er nog genoeg is. Ze zouden eigenlijk met ons mee moeten doen maar zover begrijpen ze nu nog niet. Het is ook een moeilijk verhaal

 • massy

  Het is misschien niet goed wat die boeren in groningen gedaan hebben maar het is ook niet normaal wat den haag met ons als boeren doet het tast de democratie tot het bot aan dus waar hebben we het over.

 • Mbmb

  Jazeker, een klein incident in Groningen wordt uitvergroot, lekker makkelijk he. Wij zaten als makke schapen in Haarlem aan te horen hoe men over ons praat; als een ongewenste diersoort die maar eens op moet hoepelen. Kil en zonder inzicht en begrip. Natuurlijk beheersen wij ons netjes als de brave burgers die we altijd zijn geweest en nog steeds zijn, en kijk wat het ons brengt. In Noordholland, met een links bestuur en de VVD die je laat barsten maak ik me geen illusies. Heb veel zin om daar ook de deur maar eens in te trappen maar in plaats daarvan netjes naar huis naar de koeien,

 • kleine boer

  Met je eens vellenga net op het nieuws paar sec over Limburg en daarna weer ruim over Groningen.... Als ook daar de deur open was en ze naar binnen hadden gemogen met koffie was er niets gebeurd denk ik. En er waren meer boeren in groningen dan die paar die iets deden waar van ze achteraf zelf ook wel weten dat dat niet zo had gemoeten. Als het werkelijk uit de hand was gelopen met al die boeren zat er geen ruit meer in het gebouw zie de nieuw jaarrellen of na een voetbalwedstrijd.....

 • G S van Groningen zijn ook mede debet aan de ontstane situatie daar .Want er was totaal geen empathie en de explosieve situatie is niet goed onderkend door G S. In alle andere Provincies zijn de boeren wel te woord gestaan ,waarom niet in Groningen ?Of gaat er niets boven Groningen?

 • info58

  Volgende week komen de sloopbedrijven wellicht in aktie in Groningen. Ze hebben geen werk meer en dreigen failliet te gaan. De deur van het provinciehuis staat al op een kier om de stikstofruimte op te halen. We mogen blij zijn dat onze sector als eerste is geweest en een statement hebben gemaakt. Het RIVM gaat uiteindelijk onder druk echt wel door de knieen.

 • Een aantal van die Groningers hebben thuis misschien ook nog een gestutte bouwval staan en weten wat je van de overheid kan verwachten.....

 • Tuig

  Nou Bennie, niet zo negatief. Zoveel is er niet gebeurt in Groningen. De actievoerders gaan zelf alle schade betalen hebben ze toegezegd. Staat morgen ook in de krant schat ik zo in. Ook zonder Groningen zou het leger morgen aanwezig zijn. Veel mensen in Groningen hebben het wel gehad met de politiek. Vanwege de aardbevingsellende.

 • podolski

  Ik mis het aanrijden van het politiepaard in het bovenstaande artikel. Ik vind het werkelijk onbestaanbaar dat als je een straat niet in mag het paard maar een duwtje geeft tegen de (kwetsbare) benen. Bah, respectloos machtsvertoon.

 • kleine boer

  podolski ik mis de vuistslag van de politie man .....

 • J.W. de Kloet

  <>
  lees dit maar eens ik snap de Groningers wel

 • witrug123

  Hierboven staat te lezen ,belangen behartiger lto, geintje zeker?

 • velskamp

  Als je maar lang pest dan bijt i een keer

 • koestal

  Boeren en burgers in Groningen zijn al veel te lang getreiterd door NAM en Shell met de verwoestende aardbevingsschade en maar proberen om voor schadevergoedings vrij te komen.Het Kabinet steunt deze tactiek ,anders ging al het geld naar Den Haag.Een kapot hek en een kapotte deur vallen daarbij nog in het niet

 • melkveehouder .

  Eens @koestal. Je zult maar boer zijn in Groningen waar je tegen allerlei muren aanloopt bij de vergoeding van schade door bodemdaling als gevolg van aardgaswinning. Als klap op de vuurpijl wordt je door dezelfde overheid als milieuvervuiler te kijk gezet en slinks van de verworven rechten bestolen als je niet oppast.

  Geen wonder dat ze door het geluid gaan als ze vervolgens wéér geen gehoor krijgen. Getergd zijn ze hierdoor. Ik keur de actie absoluut niet goed, maar kan me wel heel goed voorstellen hoe het zo ver kan komen.

 • melkveehouderijritsema1

  Bennie Stevelink

  Je zou zo door kunnen voor een internet troll van een links clubje.
  Jammer dat je er niet bij was in Groningen. De sfeer was er gewoon goed.
  Wij moesten op internet lezen dat de sfeer grimmig was. Maar dat was echt verdraaid. Tuurlijk zijn er wat dingen gebeurt die niet hadden gemoeten. Maar als de LTO niet zo eigenwijs was geweest. En samen met de andere Sector vertegenwoordigers was op getrokken was het grote kans niet gebeurt. Dan had die schuiling geen spreekrecht gehad daar. Wat overigens een LTO lid is. Nog geen derde van de boeren die daar waren was lto lid. En dat maakt niets uit, het is voor boerenbelang. Het zou super zijn als ze allemaal de koppen bij elkaar steken en het haantjes gedrag laten gaan. Met zijn allen voor boeren belang

 • jan4072

  Geweld zou niet nodig moeten zijn maar het is vaak wel het enigste wat helpt. Shell vertrekt wel uit Nigeria maar heeft nog geen cent uitgekeerd in Groningen. Ik weet zeker dat als er een paar keer een pompstation de lucht in gaat dat er in Groningen royaal uitgekeerd gaat worden, of ze stoppen met het pompen en vertrekken. Maar dat is dan altijd nog weer beter dan blijven pompen en toch maar weer niet uitkeren.

 • jan4072

  Ik vind dit hele nederlandse gedoe met de stikstof depositie waardeloos. Er waren boeren en er was natuur. Dan komt er een z.g deskundige die de natuur aanwijst als beschermd en kwetsbaar en dan is de boer die altijd al naast dit kwetsbare natuur gewoond heeft ineens de boosdoener omdat hij N depositie veroorzaakt. De z.g. wetenschapper had ook het natuurgebied niet als zodanig kunnen aanwijzen. Dan was er niks aan de hand geweest. Dus in plaats van de boeren opheffen gewoon de natuurgebiedjes ontheffen van de beschermde status. Maar het meest belachelijke vind ik nog dat m.n. in het westen in de (rand)stedelijke gebieden waar slechts 12M mensen leven, de grond het meest vervuild is. Het grondwater het meest vervuild is, het oppervlakte water nog steeds niet schoon is en de luchtkwaliteit ook regelmatig de maximum norm overschrijdt. Terwijl in de rest van NL met 5M mensen, 2M runderen, 12M varkens en 92M pluimvee de boel redelijk tot goed onder kontrole is dan dan moet juist daar opgeruimd gaan worden. En wat willen onze groene vrienden gaan doen met de vrij gekomen N? De steden uitbreiden en aldus meer vuile grond, meer vuil grond- en oppervlakte water en vuile lucht. De logica stijgt weer ten hemel, jammer dat die nooit neerslaat.

 • witrug123

  Ze hadden de deur dicht moeten laten,en er slangetje onderdoor moeten drukken en het voljagen moeten met zenuwgas. Parasieten bestrijding zeg maar!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.