ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 8 reacties

Boeren standvastig: zonder toezegging blijven we hier

“Wij gaan niet weg totdat er wordt toegezegd dat onze latente ruimte behouden blijft.” Het verhaal van de honderden boeren in het provinciehuis in Utrecht is duidelijk.

Bij monde van LTO-regiovoorzitter Bert van Donselaar maken ze zich hard voor het behouden van hun vergunningsruimte. Pijnpunt is het verschil tussen de beleidsnotitie die het InterProvinciaal Overleg (IPO) naar buiten bracht, waarbij boeren vrezen voor de latente ruimte in hun vergunningen.

Verschil tussen opvattingen

Gedeputeerde Hanke Bruins-Slot (CDA) weet de boeren niet te overtuigen, als ze toezegt om over het jongste stikstofbeleid met de minister in gesprek te gaan. “Ik baal enorm dat er verschil zit tussen die opvattingen en ik wil ook graag die verschillen wegnemen, samen met mijn collega’s in andere provincies. Ik begrijp de frustratie die hierover heerst. De overheid zou met een mond moeten spreken, want veel regels zijn van zichzelf al ingewikkeld genoeg.” Ze geeft daarbij aan niet over het landelijke beleid heen te willen, verduidelijkt ze nadat ze zich een half uurtje met haar collega’s en LTO-voorzitter heeft teruggetrokken in de spoelkeuken.

Boeren willen toezeggingen

Boeren nemen hier geen genoegen mee. Nadat honderden boeren, de meeste op de trekker naar het provinciehuis zijn gekomen, willen ze ook toezeggingen van de gedeputeerde. ‘De sector wordt hiermee op slot gezet’, is de roep van boeren uit de zaal, als Slot voor een derde keer zegt het beleid niet zomaar van tafel te kunnen vegen. “Zonder deze regels staat het land stil. Dit beleid is nodig om weer te kunnen bouwen, om het land weer verder te helpen. De regels gelden ook voor de andere sectoren, naast de landbouw.”

Bij boeren blijft het gevoel kleven dat hun sector harder wordt geraakt door de beleidsnotitie dan de andere. ‘Is er voor mij nog een toekomst?’ staat er op een bord geschreven die een boer, die samen met zijn zoontje naar het provinciehuis is gekomen.

Massale opkomst

Vanaf vier verzamelpunten komen de boeren om 12 uur naar het provinciehuis. Over één baan mochten de trekkers onder politiebegeleiding over de snelwegen vanaf het platteland naar de stad Utrecht. De honderden trekkers staan geparkeerd op en langs wegen rondom het overheidsgebouw. De opkomst op de verzamellocaties is groter dan tijdens het protest op 1 oktober. Aan de ene kant is dat te verklaren door het fors mindere aantal opstapplaatsen, maar ook veel boeren geven aan nu voor het eerst wel mee actie te voeren. Daar zijn verschillende redenen voor: de actie heeft een gericht doel, er is goede communicatie met politie over de escorte over de snelweg en wellicht het belangrijkste argument: de tijden passen beter in de dagelijkse werkzaamheden. De boeren verzamelden ver na melkenstijd en hopen ook voor het melken weer thuis te zijn.

“Er is echt wat aan de hand, en de maat is nu vol”, vertellen boeren. De stemming onder de aanwezigen wordt grimmiger als de beleidsmakers niet over de brug komen met beloftes op beterschap, maar verder is de stemming onder boeren positief.

Lees ook: Meerdere provincies stellen stikstofregels uit

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • yep

  worden bouwvergunning voor woningen die in het verleden werden afgegeven ook geschrapt als ze nog niet gebouwd zijn?

 • WGeverink

  Schiphol op slot. Het verkeer op slot. De industrie op slot. De bouw en landbouw op slot. De economie en de welvaart kapot.

 • koestal

  De raad van State is een mysterieus bedrijf,je hoort nooit wie dat zijn,ik denk veel linkse politici die anders overbodig zijn,Wie regeert er eigenlijk in Nederland ? Het gebouw staat aan de Kneuterdijk in Den Haag. De straatnaam zegt al genoeg.

 • koestal

  Schiphol halveren ,het autoverkeer halveren . Dat scheelt behoorlijk in de geluidsoverlast en luchtvervuiling.

 • Kringloopboer

  Raad van state is het hoogste rechtsorgaan moet de rechtstaat beschermen daar krijg je of meer van te horen in de nabije toekomst

 • marcospijkerman@outlook.com

  Zie net wie de vice-voorzitter is van de RvS , ene Thom de Graaf van .... D’66 !!!!

 • marcospijkerman@outlook.com

 • Peerke1

  De industrieloodsen halveren en geen buitenlanders meer importeren. De honden en kattenpopulatie halveren. Geen konijnen als huisdier meer toestaan. Niet meer alleen in een auto reizen en zo kan ik er nog wel honderden verzinnen. Niet gek als dan de oorlog uitbreekt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.