Home

Achtergrond 3 reacties

Boeren protesteren massaal tegen stikstofbeleid

Duizenden trekkers en nog veel meer boeren en sympathisanten hebben woensdag 16 oktober massaal geprotesteerd tegen het overheidsbeleid.

Eerst trokken boeren in grote getale naar het RIVM in Bilthoven, daarna ging de tocht verder naar Den Haag. Trekkers mochten het Binnenhof niet op. Dat was afgegrendeld met een groot aantal legervoertuigen. Het protest is georganiseerd door actiegroep Farmers Defence Force (FDF) en is een vervolg op de grote demonstratie van 1 oktober waar Agractie tekende voor de organisatie.

Eerder deze week protesteerden duizenden boeren al bij meerdere provinciehuizen tegen het provinciale stikstofbeleid, georganiseerd door LTO Noord. Meerdere provincies hebben aangekondigde stikstofregels deels ingetrokken of opgeschort in afwachting van nieuw overleg. In Groningen liep dat protest even uit de hand en werd de toegangsdeur van het provinciehuis geforceerd.

Acties redelijk ordelijk verlopen

De acties zijn redelijk ordelijk verlopen, al weken sommige boeren in Den Haag af van het afgesproken plan. Dat leidde onder andere tot blokkades van tramlijnen en kruispunten. Vanwege de veiligheid heeft de politie defensie geadviseerd de blokkade op de A12 weg te halen. Daardoor konden veel meer trekkers Den Haag in. Het Binnenhof was woensdagmiddag geheel afgesloten, ook voor burgers. Ook stond er honderden kilometers file, vooral rond Utrecht en Den Haag.

Lees ook: Rij mee met Boerderij-vlogger Marleen tijdens boerenactie

Actie bij het RIVM

Bij het RIVM vroegen boeren aandacht voor de in hun ogen onjuiste manier waarop de stikstofuitstoot van de landbouw wordt berekend. Dat was niet op het terrein van het RIVM waar trekkers en protesten niet toegelaten werden, maar op een terrein in de buurt waar naar schatting meer dan 3.000 trekkers zich hadden verzameld.

Lees ook: RIVM houdt voet bij stuk, protest verliep gemoedelijk

RIVM-directeur Hans Brug maakte duidelijk dat het RIVM zo ‘zorgvuldig en robuust mogelijk gebruik maakt van de gegevens die we verzamelen voor de stikstofberekeningen. De berekeningen van het RIVM zijn van hoge kwaliteit volgens internationale standaarden en buitenlandse deskundigen.’ De twijfels en kritiek die in de afgelopen dagen is gehoord zullen bij de evaluatie die binnenkort begint ‘vanzelfsprekend worden meegenomen”, aldus topman Brug. Jan Cees Vogelaar wees op vele deskundigen die kritiek hebben op de werkwijze van het RIVM. Hij is later op de dag een van de insprekers op een hoorzitting over stikstof in Den Haag.

Actie in Den Haag

Na de actie bij het RIVM vertrokken de boeren met trekkers naar Den Haag. Dat leidde opnieuw tot lange files en op een gegeven moment werd de A12 richting Den Haag volledig afgesloten. Sommige trekker colonnes – zoals uit Texel – zijn vanwege de verkeersdrukte rechtstreeks naar Den Haag afgereisd en hebben De Bilt overgeslagen.

Het Malieveld stond rond het middaguur al gauw vol met trekkers, naar schatting zo’n 4.000. Dat is meer dan 2 weken geleden, maar het aantal mensen was beduidend minder. In eerste instantie was de afspraak om alleen naar de Koekamp te komen, en niet naar het Malieveld. Hieraan gaven de boeren echter geen gehoor. Ook reden boeren – net zo als op 1 oktober – via het strand naar Den Haag. Gemeente Den Haag stelt dat ‘van tevoren was voorzien dat trekkers op het Malieveld zouden parkeren’.

Sfeer iets meer gespannen

De sfeer van de actie is volgens omstanders wat meer gespannen. De inzet van het leger wordt daarbij als verklaring genoemd, en dat boeren dit keer in Den Haag echt hun punt willen maken over de stikstofkwestie.

Premier Mark Rutte en minister Grapperhaus waarschuwden boeren dat zij zich aan de regels moeten houden. Minister Schouten gaf aan vertrouwen te hebben in de boeren: “dat hebben zij 1 oktober ook laten zien”. Woensdag rond 17.00 uur waren volgens een woordvoerster van politie nog geen aanhoudingen verricht.

Hoorzitting over rekenmodellen en meetmethoden

De acties in Den Haag vonden plaats tegelijk met een hoorzitting over rekenmodellen en meetmethoden van stikstof. In deze hoorzitting kwamen ook de juridische aspecten van het stikstofbeleid aan bod.

Protestacties in Noord-Nederland

Ook waren er protestacties bij het provinciehuis in Zwolle en reden boeren met trekkers over de ringweg bij Groningen. Ruim 500 boeren waren bij het spoeddebat over het stikstofbeleid in Leeuwarden.

Lees ook: Honderden trekkers naar stikstofdebat Friesland

Boerenontbijt, later Kamerdebat

De actievoerders hebben aangekondigd in Den Haag te blijven en delen op donderdagochtend 17 oktober een ontbijt uit aan burgers. Een indicatie hoeveel boeren er blijven overnachten en ontbijten is lastig. Enkele boeren met caravans en slaapgelegenheid in opleggers zijn waargenomen.

Op donderdag staat een overleg gepland tussen provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, over aanpassingen in het aangekondigde stikstofbeleid en de provinciale regels. Later op de dag is er een debat in de Tweede Kamer over het stikstofbeleid.

Medeauteur: Wim Esselink

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

  • koestal

    De overheid houdt zich ook niet afspraken,heeft last van regeltjes diarree.

  • koestal

    Wat hebben ze toch een boel rekenmodellen,past het ene niet,dan past de andere wel.

  • koestal

    prima protest

Of registreer je om te kunnen reageren.