Home

Achtergrond

Beurskoers Fonterra herstelt zich

Waar de meeste agrifoodbedrijven inleverden, zag Fonterra de beurskoers fors stijgen.

Hoewel de beursgenoteerde agrifoodbedrijven afgelopen 2 weken vooral koersdalingen zagen, was er één positieve uitschieter. De grootste winst op de beurs was voor het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra. De koers steeg met 22,4% naar een waarde van 3,94 Nieuw-Zeelandse dollar. Daarmee lijkt de koers zich weer te herstellen na een periode waarin de laagste koers in zeker 5 jaar werd aangetikt.

Waarde in plaats van volume

Twee weken geleden presenteerde het bedrijf haar jaarcijfers over boekjaar 2018-2019 en tegelijkertijd een nieuwe strategie. Uit de cijfers bleek dat Fonterra een verlies leed van omgerekend bijna € 350 miljoen. De nieuwe strategie moet de focus terugbrengen op Nieuw-Zeeland en meer waarde creëren in plaats van volume.

Om de ambitie kracht bij te zetten stapte Fonterra uit een joint venture met FrieslandCampina en verkocht haar aandelen aan een investeringsmaatschappij.

Grootste koersdaling voor JBS

De grootste koersdaling was voor de Braziliaanse slachterij JBS. De koers eindigde op woensdag op 29,45 Braziliaanse real, een daling van 11,3% ten opzichte van 2 weken geleden, en daalde op donderdag nog verder.

Deze week werd bekend dat twee Amerikaanse senatoren onderzoek willen naar de banden tussen JBS en de huidige regering van president Maduro van Venezuela. JBS, het grootste vleesconcern ter wereld, zou volgens de senatoren illegale financiële activiteiten en economische banden hebben met het regime in Venezuela.

Onderzoek bij verwerkingslocatie van BRF

Ook de koers van de concurrent van BRF daalde. Er was een koersdaling van 8,3%. De vleesverwerker heeft volgens persbureau Reuters toegegeven dat de verwerkingslocatie in Abu Dhabi wordt onderzocht op de toegevoegde waarde van de verkoop van verwerkt vlees van de fabriek. Saoedi-Arabië heeft als gevolg daarvan het kopen van producten uit deze fabriek stopgezet. Daarnaast ging vorige week ook de vierde fase in van het politieonderzoek naar de corruptie binnen BRF.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.