Home

Achtergrond 17 reacties

Achteraf wist iedereen toen al dat PAS niet deugde

Landbouwminister Schouten informeerde de Tweede Kamer maandag 28 oktober over de aanloop van de stikstofcrisis. Ze reageert daarmee op een verschenen reconstructie van de Volkskrant.

Landbouwminister Carola Schouten voelt nattigheid. Nog voordat de Tweede Kamer vragen had kunnen stellen over een artikel over de stikstofcrisis in de Volkskrant, maandagmorgen, stuurde ze een brief. Het is uitzonderlijk dat bewindslieden direct reageren op een publicatie waarin ze zelf op de korrel worden genomen. Doorgaans zijn daar Kamervragen voor nodig of een debataanvraag.

De Volkskrant publiceerde maandag een reconstructie van de stikstofcrisis, grotendeels op basis van stukken van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Een van de conclusies is dat het landbouwministerie waarschuwingen over zwaktes in het stikstofbeleid negeerde.

Lees verder onder de tweet.

Het PAS-systeem wordt beoordeeld door Europees Hof van Justitie

In april 2018 lag het Programma Aanpak Stikstof (PAS) inmiddels bij het Europese Hof van Justitie op tafel, maar er was nog geen begin van een oordeel. In die maand zette een werkgroep van ministeries (LNV en I&W) en provincies (IPO) scenario’s op een rij van de mogelijke juridische uitkomsten en de gevolgen daarvan. Als het Hof het PAS-systeem op zich niet zou toelaten, was er meteen duidelijkheid, constateerde de werkgroep. Dan zou de vergunningverlening meteen stil komen te liggen.

Als het Europese Hof het systeem niet zou afkeuren, maar wel kanttekeningen plaatste, zou het van de Nederlandse Raad van State afhangen hoe het precies zou uitpakken. Er kon zich zelfs een situatie voordoen dat al gegeven vergunningen zouden moeten worden ingetrokken, schreef de werkgroep. Veel zou afhangen van de bewoordingen van de Europese rechter.

Vergunningverlening punt van aandacht in PAS

Het Europese Hof oordeelde in november 2018 dat het systeem van het PAS best kon werken, maar dat er geen vergunningen konden worden afgegeven op basis van stikstofwinst die in de toekomst kon worden geboekt.

Het ministerie van LNV en de provincies hebben na de uitspraak van de Europese rechter het PAS nader juridisch en wetenschappelijk onderbouwd met stukken bij de Raad van State. De inzet (en de hoop) van het landbouwministerie en de provincies was dat het PAS overeind kon blijven en de vergunningverlening niet stil zou komen te liggen.

Dat het PAS op dat moment al een systeem was dat op instorten stond, was voor een aantal critici, zoals de milieugroep Mobilisation for the Environment, geen vraag meer, maar een feit. Bestuurlijk Nederland, van provincies tot ministeries, en het (landbouw-)bedrijfsleven bleven zich echter vasthouden aan de opmerking van het Europese Hof van Justitie dat het systeem als zodanig niet in strijd was met de Europese regels. Achteraf was er een groep die het bij het rechte eind had, de rechter oordeelde dat het PAS niet in zijn huidige vorm kon worden toegepast. De vergunningverlening kwam grotendeels stil te liggen.

Niet te veel terug kijken, maar oplossing voor stikstofprobleem zoeken

Minister Schouten vindt het goed om terug te kijken, schrijft ze maandag in haar brief. Het Adviescollege Stikstofproblematiek is ook daarmee bezig. Bovendien komt er nog een onafhankelijke evaluatie van de manier waarop het PAS tot stand is gekomen. “Tegelijkertijd vind ik het belangrijk nu vooral ook vooruit te kijken en alle energie te richten op het werken aan een oplossing voor de stikstofproblematiek.”

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Trot

  Einde verhaal

 • Alco

  Ten tijde van de ontwikkeling van de PAS hadden de boeren al de weg op gemoeten.
  Om er een wet van te maken.
  Nu gaat PAS niet over wat wel of niet goed is voor de natuur ( zoals men doet laat denken) maar of het juridisch wel geborgd is.

 • ericvanzutphen

  wat ik iederkeer lees in uitspraak is dat men niet vooruit mag lopen op toekomstige ontwikkelingen waarom dan niet wachten op toekomstige ontwikkelingen ,er komt N vrij door stoppers regeling en opkoop regeling ,en laar boeren gewoon hun latente ruimte behouden in mijn ogen is afnemen diefstal .en stel voor kleine bouwprojecten drempel waarde in. probleem opgelost alleen dit kost tijd !!!

 • JanBraakman

  @ Alco Om misverstanden weg te nemen. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was wél wettelijk geregeld. De regelgeving was opgenomen (per 1 juli 2015) in de Natuurbeschermingswet, het Besluit grenswaarden programmatische aanpak stikstof en de Regeling programmatische aanpak stikstof.

 • Henk.visscher

  mag je dan wel , de boeren stiksof afnemen en dat gebruiken voor de bouw, de wetenschappelijke cijfers die daar aan ten grondslag liggen blijken zeer discutabel, dan komt dat toch op hetzelfde neer als onder de PAS

 • Vhouder

  kan die schouten wel tot 10 tellen

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  <>
  lees dit artikel en er wordt veel duidelijk, Nederland heeft gewoon verkeerde plannen ingediend welke nooit en te nimmer haalbaar waren, zijn en haalbaar worden, luchtfietserij van idealisten om hier planten te willen laten groeien die hier nooit een hebben gegroeid

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

 • Henk.visscher

  MTS v.d Bos, dat is een artikel wat precies beschrijft hoe wij belazerd zijn, maar krijg dat maar eens bij het grote publiek

 • tinusje

  Alleen SGP heeft destijds als enige partij grote vraagtekens gezet bij juridische houdbaarheid van PAS melde telegraaf onlangs...laat dat een les zijn om deze partij bij besluitvorming te betrekken in toekomst...

 • veulen

  Het lijkt wel een complot. We stellen overdreven veel natura 2000 gebieden aan. Maken voor die gebieden ook nog eens extra zware eisen. We negeren de juristen die melden dit gaat zo fout. We laten alles doorlopen tot de rechter zegt alles moet op slot. En dan is er nog maar een snelle oplossing. Boeren opruimen. Uiteindelijke doelstelling is dan gehaald door die gehaaide milieu activisten

 • koestal

  We moeten elke week met de tractor naar Den Haag.

 • Alco

  @Jan Braakman. Natuurlijk is de PAS wettelijk geregeld.Misschien dat ik mijn gedachte een beetje verkeerd uitdruk.
  Maar ik bedoel te zeggen dat we ons nooit zoiets als de PAS moesten laten aansmeren, maar door met trekkers de weg op te gaan duidelijkheid af te dwingen.

 • o

 • jahm.smulders1

  Hallo LTO wat gaan jullie nu doen?!

 • koestal

  Er is de boeren een worst voorgehouden die ze niet krijgen,dus ze zijn belazerd,dan kan die minister wel aftreden.

 • koestal

  LTO gaat weer gezellig praten met de minister,dat levert dus niks op .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.