Home

Achtergrond 5 reacties

20% jagers verliest akte door nieuwe test

Circa 20% van de jagers moet zijn akte en wapens inleveren door een negatieve score in de nieuwe e-screening test. Jagersverenigingen vrezen dat beheer op boerenland in gedrang komt en ondernemen actie.

Ongeveer 20% van de jagers in Nederland zakt voor de nieuwe e-screening test. De Koninklijke Jagersvereniging (KJV) en de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) vrezen dat wildbeheer en schadebestrijding – van bijvoorbeeld ganzen – in het gedrang komen en starten juridische procedures. Die moeten ertoe leiden dat de invordering van akte en wapens teruggedraaid worden. In Limburg was in 39 van de 160 (25%) gevallen de uitkomst van de test negatief (volgens metingen op donderdag 24 oktober).

E-screener is psychologische test

De e-screener is een psychologische test die door het ministerie van Justitie en Veiligheid per 1 oktober dit jaar is ingevoerd. Al in 2017 heeft het ministerie de regeling uitvoerig besproken met de Tweede Kamer. “Vanaf het eerste moment hadden wij al onze twijfels en kritiek op de test”, laat KJV-directeur Laurens Hoedemaker weten. “Het is niet reëel om op basis van enkel de uitslag van een computertest iemand zijn wapenlicentie in te nemen. En al helemaal niet met zulke vragen.”

“Meerdere leden die zich bij ons gemeld hebben, scoorden rood: de test was ‘te wenselijk, en dus niet eerlijk’ ingevuld. Dat kan echt niet”, zegt Hoedemaker.

Als extra informatiebron voor politie bedoeld

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus beloofde plechtig dat de test extra informatie moest leveren aan de politie om de keuze voor verlenging makkelijker te maken. Aanleiding voor de invoering is het schietincident in Alphen aan den Rijn in 2011, waar de politie aansprakelijk gesteld werd voor het onterecht verstrekken van de wapenvergunning aan de dader.

Licentie kwijt en wapens inleveren

Wapenhouders moeten ieder jaar bij politie verschijnen voor verlenging van de licentie. Samen met die persoonlijke informatie moet de e-screener bijdragen aan het besluit voor verlenging. “Maar zo gaat het in de praktijk niet. Als de uitkomst van de test negatief is, dan is de wapenhouder zijn licentie kwijt én komt de politie meteen de wapens innemen”, aldus Hoedemaker.

Binnen jagersgroepen op sociale media kwamen meerdere berichten van jagers die in sommige gevallen al meer dan 40 jaar hun akte hebben, en nu door de test ‘ineens’ psychisch afgekeurd zijn. ‘Sommigen hebben niet eens een computer, of kunnen er niet goed mee omgaan’, zo klinkt het.

Ook lokale politieagenten krijgen veel vragen over de test, en spreken van ‘onrust’.

Uitnodigingen uitgesteld, verdere juridische stappen volgen

Voor de KJV is duidelijk geworden dat dit instrument niet meet wat het moet meten. Deze week bevestigde adviseur-Korpscheftaken van de landelijke politie Moeskops dat er tot nader order geen uitnodigingen meer verstuurd worden.

Dat geldt voor de mensen die als eerste in aanmerking zouden komen, de aktehouders jonger dan 25 jaar en ouder dan 60 jaar (zogenaamde ‘risicogroepen‘). Mensen die hun eerste jachtakte aanvragen, moeten de test wel afleggen. Geruchten over schrappen of volledig uitstellen van de test kan de KJV niet bevestigen: “Dat kan alleen het ministerie, maar dat bericht hebben wij niet ontvangen.”

De KJV en NOJG roepen leden op om de test uit te stellen en eventueel na januari 2020 opnieuw in te plannen. Tot die tijd roepen zij gedupeerden op om zich te melden. De verenigingen nemen op hun beurt vervolgstappen.

Laatste reacties

 • nvanrooij1

  We zijn in dit land compleet de weg kwijt. Regel op regel en met welk doel. De natuur moet beschermd worden in de Natura 2000 gebieden. 2 ganzen overschrijden de kritische stikstofdepositie op de natuurgebieden al. Nu gaan we het aantal jagers decimeren en de boeren het land uitjagen en zo komt het wel goed met die hobbynatuur .

 • wruiten

  welkom in holland

 • Bennie Stevelink

  Één van de vragen die de jagers moesten beantwoorden luidde: “hebt u bij Boerderij.nl wel eens een reactie geplaatst die verwijderd moest worden”?
  Als deze vraag met “ja” werd beantwoord was de jager de akte kwijt.

 • nvanrooij1

  @bennie
  Dat zal wel een geintje zijn?

 • kanaal

  dit zijn stasie praktijken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.