ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Home

Achtergrond 29 reacties

‘Als het moet, voeren we opnieuw actie!’

Farmers Defence Force (FDF)-bestuurder Sieta van Keimpema kijkt positief terug op de actie.

“De saamhorigheid was enorm, de politiek gaat opnieuw om tafel en als het moet, voeren we opnieuw actie”, vat Van Keimpema kort samen.

FDF-bestuurder Sieta van Keimpema spreekt de boeren toe op protestactie op de Koekamp in Den Haag. - Foto: Roel Dijkstra
FDF-bestuurder Sieta van Keimpema spreekt de boeren toe op protestactie op de Koekamp in Den Haag. - Foto: Roel Dijkstra

Hoe blikken jullie terug op woensdag?

“De opkomst was boven verwachting. Boeren uit alle sectoren en organisaties waren vertegenwoordigd. Daarin hebben we één gezamenlijk doel: het platteland in de staat houden zoals het nu is. Die saamhorigheid voel je onder de boeren en die is in jaren niet zo groot geweest.”

Wat heeft de actie opgeleverd?

“Ten eerste de enorme saamhorigheid onder de gehele agrarische sector. Die was na 1 oktober – onder leiding van Agractie – al enorm gegroeid. Ten tweede hebben we aan alle actievoerders te danken dat er een extra hoorzitting was, dat er donderdag een debat over de stikstofproblematiek in de Tweede Kamer gevoerd is en dat de stikstofmaatregelen opgeschort zijn. We hebben dus zeker resultaat geboekt.”

Hoe was de sfeer?

“In tegenstelling tot ‘een grimmige sfeer’ waar veel media en de gemeente Den Haag over berichtten, was de sfeer gemoedelijk. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan, op enkele grove woordwisselingen na. Bovendien was er helemaal geen intentie om naar het Binnenhof te gaan. De inzet van het leger met grote containerauto’s was dan ook overbodig. Dat creëert juist een dreigende sfeer.”

Zou je een volgende actie op dezelfde manier organiseren, of misschien samen met Agractie?

“Ja, belangrijk is dat er een bestuur verantwoordelijkheid neemt. Deze actie is georganiseerd door FDF. Agractie is net voor de grote actie op 1 oktober een organisatie geworden en zij zijn druk bezig om structuur te creëren in de organisatie. Dat snappen wij heel goed. Belangrijk te realiseren is dat beide organisaties hetzelfde doel en achterban hebben. Agractie heeft ons volop gesteund. Ook financieel. Zij deden massaal oproep aan haar achterban om te demonstreren afgelopen woensdag.”

Staan er alweer nieuwe acties in de planning?

“Nee, wij gaan als bestuur eerst evalueren. Het gaat echter wel om de toekomst van het platteland. Dus wij staan zeker niet stil. Als de overheid besluit alsnog alleen de landbouwsector te belasten met stikstofmaatregelen, zullen wij opnieuw actie voeren. Het vertrouwen in de politiek is weg. Boeren gaven ook massaal aan met een nieuwe actie weer paraat te staan. Verschillende inwoners van Den Haag willen bedden aanbieden als boeren opnieuw een nacht op het Malieveld bivakkeren, zo bleek tijdens het boer-burgerontbijt.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • koestal

  geweldige actie

 • koestal

  Als het moet ,dan ja.

 • aitink

  Zelfs de koning staat achter ons.

 • koestal

  Samen sterk.

 • ghsmale

  mooie actie alleen ziet het kabinet het mali veld als de nederlandse klaagmuur

 • gvandenbelt1

  Zeg maar wanneer we zijn er zo weer

 • agratax(1)

  De tijd was blijkbaar rijp voor een boeren of moet ik zeggen milieu actie. Het feit de boeren een volgende keer door de Haaginezen welkom worden geheten met bed en ontbijt is iets waar de politiek niet op had gerekend. Ze zullen nu hopelijk de stukken van Remkes iets voorzichtiger lezen en minder snel met dreigende conclusies richting boeren komen. Ik stel zowel regering als oppositie voor om voor ze wat dan ook besluiten - eerst te berekenen wat het aan directe kosten en op inkomsten op termijn gaat kosten deze politieke grap-. Hopelijk communiceren ze dit alvorens te besluiten met de Nederlandse belasting betaler en de mensen die door deze stikstof"grap" hun baan en daarmee hun inkomen verliezen. Wacht ik op de reacties van de milieu drammers op links en rechts na het tellen van de stemmen.

 • veldzicht

  Beetje jammer dat het met de laatste actiedag het over kwam als of het een actiedag was van veehouders,terwijl het belangrijk is dat veel meer gedupeerden er bij betrokken blijven om brede steun bij de bevolking te blijven houden.Ook tuinders,akkerbouwers,visser,aannemers,middenstanders en anderen worden op de zelfde manier belazerd en gekleineerd door de overheid en met z,n allen kunnen we een vuist maken waar ze niet omheen kunnen.Die paar veehouders schuiven ze zo aan de kant.

 • ENDE902

  @aitink
  De uitspraken van de Koning vallen volledig onder de verantwoording van de heer Rutte. Dus stel uzelf niet al te enthousiast op, want dit kan ook de heer Rutte zijn die buitenom komt.

 • <>

 • porky power

  Als de politiek nu ze het niet kunnen winnen van ons boeren en bondgenoten maar geen dierziekte los gaat laten in 95/96 konden ze het ook niet winnen en oh wat kwam de varkenspest toen goed uit gevolgd door de mkz
  Want politiek zal en moet winnen desnoods met valsspel zie maar hoe de linkse media woensdag het.nieuws bracht

 • Dan maar samen aktie voeren met de zorg, hoe meer hoe beter.

 • Henk.visscher

  ja mocht er nog een actie nodig zijn dan gaan we met heel Nederland en gaan eisen dat er echt iets moet veranderen en dat een minister die aantoonbaar beter had kunnen weten .,nooit meer een.publieke functie mag bekleden, dan worden ze .misschien eens een keer wakker

 • Henk.visscher

  wat mij betreft gaan we ook de publieke omroep eens onder de aandacht brengen daar zitten veel van die mileului , het is publiek geld en dan moet het ook een afspiegeling van het volk zijn

 • Henk.visscher

  die gasten.hebben het over onze subsidie,s terwijl.zij volledig door het volk worden betaald

 • Firma Vellenga

  Misschien niet een verkeerde gedachte samen met de zorg. De zorg heeft met mensen te maken zoals wij met de dieren. Ik denk dat ze tegen dezelfde problemen aanlopen. Hard werken maar een ander gaat er met je inkomen vandoor.

 • Alco

  Als we weer gaan dan nemen we de natuur bijbel onder de loep.
  Er hoeft maar één schreeuw uit de natuur te komen en het wordt allemaal voor waarheid aangenomen.
  En al zou de natuur veranderen. Maak je maar geen zorgen. De natuur redt zich wel.

 • Inderdaad firma Vellinga , vele uren maken voor weinig en de bovenlaag maar rapportjes schrijven voor dikke salarissen.Ondertussen zegt min. Schouten dat de provincies iemand wel kunnen dwingen om te stoppen.<>

 • kleine boer

  Wat een minister pffff

 • drikhend

  Mevrouw Schouten bekwaam of niet bekwaam ik kan daar geen oordeel overgeven Maar denk aan Braks toen is er ook veel gebeurd en deze moest uiteindelijk ook wijken omdat hij het niet helemaal eens was met wat men toen wilde . Liet men hem maar vallen over de visserij . Daarna is er veel gebeurt v Aartsen en Brinkhorst waren paar argogante heren die het belijd van inkrimpen wel aanstond en wat erbij hoorde om zaak proberen op slot te zetten . Mevrouw Schouten vind ik is niet arogant en ook wel wat boerenhard en begrip . Maar in mijn ogen is zij niet zo kundig als een heer Braks was . En zal zij niet zolang opgewassen zijn tegen deze overmacht . Want dat is het gewoon in den haag . Het zijn ook veel ambtenaren die negatief over boeren denken en zij hebben ook veel invloed in de vorm van advies en plannen maken . Mocht zij tog opgewassen zijn tegen deze klup zullen ze haar net als Braks ook een loer draaien . En maak dan je borst maar nat als je weer een of andere arogante kwal op die plaats gezet wordt.

 • Firma Vellenga

  Persoonlijk ben ik helemaal klaar met Rutte die nergens op reageert. Alleen maar dat de boeren strafbaar bezig zijn. Vandaag van de koning 2 zinnen gehoord. Het stikstof probleem is van iedereen. Zoiets hoor je Rutte toch niet zeggen. Of mis ik dit?

 • Alco

  Zelfs is het niet een probleem van iedereen.
  De landbouw valt hierbuiten omdat uitstoot binnen een jaar gecompenseerd wordt door opname door voeding.
  Zelfs wordt door landbouw nog op genomen de uitstoot van verkeer e.d.

 • vandenbrandcv1

  het probleem is dat onder regie van de TBO s onhaalbare natuurdoelen zijn gesteld die niet bij de streek passen. Pas die aan en laat de overheid burgeRlijk ongehoorzaam worden richting eu. Wat kost dit grapje? Houdt nooit op. Wat kost de EU boete? Laat NL weer land voor inwoners zijn ipv deze gekte

 • EL

  Een hoogleraar die in de commissie Remkes zit, zegt nu dat de overheid natuurgebieden moet minderen!

 • Henk.visscher

  In de media lezen we nu veel dat het grootste pijnpunt de latente ruimte is, maar als ik de stikstofbrief goed gelezen heb dan mogen andere sectoren de ammoniakrechten vanuit de landbouw kopen, klopt toch? Ik vind dat dat tijdens de actie en gesprekken van boeren met de media te weing belicht is.
  Of ik lees die brief niet goed, wie weet daar meer van?

  mocht dat zo zijn dan vind ik dat dit niet mag en kan

 • Henk.visscher

  wie weet er meer van welke zeldzame plantensoorten er uit Nederland verdwijnen, zijn dit planten die hiet van oudsher al voorkwamen of zijn het inheemse planten?

 • kleine boer

  Henk en wie weet welke planten er bij zijn gekomen?

 • koestal

  Brandnetels

 • <>

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.