Home

Achtergrond 13 reacties

Wetgeving grootste uitdaging insectenkweek

Insecten krijgen langzaam een vaste plek in diervoeder en visvoer. Maar insectenkwekers staan nog wel voor tal van uitdagingen volgens IPIFF, de branchevereniging voor insectenproducten.

Het kweken van insecten wordt steeds professioneler en de productievolumes en de betrouwbaarheid van insectenmeel en insectenolie groeit. Hierdoor zijn steeds meer veevoederbedrijven geïnteresseerd om deze als hoogwaardige nieuwe grondstoffen voor diervoeder in te zetten. Volgens de sector zelf is de interesse in deze nieuwe diervoedergrondstof een logische, omdat insecten een natuurlijk onderdeel zijn in het dieet van vissen, pluimvee en varkens. Eiwitten uit insecten hebben een gunstig aminozuurprofiel waardoor het goed verteerbaar is voor dieren en kweekvis. Daarnaast bevatten sommige insecten ook stoffen die een antibacteriële werking hebben en de weerstand verhogen. Insecten bevorderen daarnaast ook de voeropname en daarmee de groei en voederconversie.

Toegestaan voor vissen en huisdieren

In de Europese Unie is het toegestaan om insectenmeel te gebruiken in de voeding van kweekvis en huisdieren. Ongeveer de helft van al het geproduceerde voer met insectenmeel wordt gebruikt in visvoer en naar verwachting zal dit aandeel stijgen naar 75% in 2030. Het is nog niet toegestaan om insectenmeel aan varkens, kippen of rundvee te voeren. Hiervoor moet de EU wetgeving, die gaat over het voeren van dierlijke eiwitten aan landbouwhuisdieren, aangepast worden.

Lees verder onder de foto.

Insectenolie van Protix. - Foto: Emmy Koeleman
Insectenolie van Protix. - Foto: Emmy Koeleman

Visierapport insectenkweek

Het voeren van insectenolie en levende insecten is wel toegestaan in kippen, varkens en koeien. In Nederland wordt insectenolie bijvoorbeeld al toegepast in biggenvoeding. In de Nederlandse supermarkten ligt het Oerei, van legkippen die aanvullend gevoerd worden met levende insecten. De positieve eigenschappen van insectenproducten zijn redelijk goed in beeld en er wordt veel onderzoek gedaan, maar wat is er nodig om de insectenkweek verder te laten groeien? IPIFF, het internationale platform voor insecten in voeding en veevoer van de Europese Unie, heeft onlangs een visierapport uitgebracht waarin de kansen en uitdagingen voor de commerciële insectenkweek in Europa tussen nu en 2030 staan beschreven. De 3 belangrijkste criteria voor groei die uit het rapport naar voren komen zijn: opschaling, consumentenvertrouwen en wetgeving.

Lees verder onder de foto.

Insectenmeel. - Foto: Ynsect
Insectenmeel. - Foto: Ynsect

Uitdaging 1: Opschalen productie

Om zijn volledige potentieel te kunnen bereiken, is opschalen belangrijk. Een voordeel is dat de cyclus van insecten kort is, waardoor in korte tijd veel insecten kunnen worden geproduceerd. Volgens IPIFF neemt de automatisering en de productiemethodes in de insectenkweek ook steeds professionelere vormen aan, wat meehelpt om groei van de kwekerijen te vergemakkelijken en minder arbeidsintensief maken. Sommige Europese insectenproducenten hebben al aanzienlijke investeringen gedaan op dit vlak en produceren insecten in professionele huisvestingssystemen met de ideale temperatuur- en vochtigheid die nodig zijn voor optimale groei. Het beheersen van de factoren voor het kweken van insecten is essentieel om een constant, stabiel en veilig product te produceren en zal tevens leiden tot een snellere schaalvergroting. Het produceren van grote volumes is nodig om het interessant te maken voor veevoederfabrikanten. Door de capaciteit in Europa te vergroten wordt het prijstechnisch ook interessanter om bestaande (goedkope) eiwitbronnen, zoals soja, (deels) te vervangen door insectenmeel.

Uitdaging 2: De consument meekrijgen

Vlees, melk en eieren moeten voedzaam, goedkoop en diervriendelijk zijn, zodat de consument deze producten accepteert en vertrouwd. Dit geldt niet alleen voor boeren, maar ook voor insectenkwekers. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit en het productieproces van de insecten voordat ze worden omgezet naar meel of olie. Door de consument te informeren over de productiewijze, de gezonde eigenschappen én dat insecten passen binnen een circulaire landbouw helpt om het vertrouwen van de consument te vergroten.

Uitdaging 3: De wetgeving aanpassen

Het voldoen aan alle kwaliteits- en veiligheidseisen is essentieel voor de insectenindustrie. Insectenkwekers hebben te maken met een aantal belangrijke wetten, gelijk aan de wetgeving die geldt voor boeren en/of voerfabrikanten. De belangrijkste horde die in de EU nog moet worden genomen is het aanpassen van de BSE/TSE-wetgeving, waardoor het mogelijk wordt om insectenmeel aan alle landbouwhuisdieren te voeren. IPIFF verwacht mogelijk al groen licht in 2019 voor het gebruik van insectenmeel in pluimveevoer. Wetgeving wordt door IPIFF gezien als een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de groei van de insectensector in de komende jaren.

Lees ook: Landbouwministerie positief over insectenkweek of Insecten als veevoedergrondstof

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je moet er niet aan denken dat ze uitbreken en heel Europa kaalvreten.

 • Almagro

  @farmerbn, gaat mee vallen.
  De meelwormen die ik in een grote kwekerij heb gezien leggen ongeveer 1 meter/week af. Die kom jij niet snel tegen in Frankrijk. Temeer omdat ze na 6 weken worden geoogst om als hoogwaardig eiwit bommetje te eindigen.

 • el

  Waar leven de wormen van ?

 • Almagro

  @el, allerlei vochtrijk afval uit de voedingsindustrie, gft, zemelen, groenteafval maar ze doen het ook héél goed op mest. Voor eiwit uit insecten bestemt voor feed en food is dit echter nog niet toegestaan, ook niet waneer het verbod voor gebruik van insecteneiwit in diervoeders wordt toegestaan zoals al gebeurt is in voeders voor de visteelt.

 • Almagro

  Binnen Europa zal men zwaar inzetten op de insectenteelt maar op een (deel)oplossing voor het mestoverschot zit men althans in Nederland niet te wachten. Het zou perfect passen in de kringloop gedachte maar niet bij de dubbele agenda.

 • farmerbn

  Op wikipedia staat dat meelwormen weinig voedingsstoffen bevatten.

 • EmmyK

  @farmerbn Verreweg de meeste insectenkwekers produceren de larven van de zwarte soldatenvlieg ipv meelwormen. De larven van de zwarte soldaatvlieg bevatten hoogwaardige ingrediënten die antibacterieel kunnen werken en sommige experts zeggen dat er ook voedingstoffen inzitten die we wellicht nog niet kennen. Dus naast het passen binnen de kringloopgedachte, passen insecten ook goed in de zoektocht naar een effectieve verlaging van antibiotica in de veehouderij.

 • farmerbn

  Klinkt niet goed als die zwarte soldatenvliegen uitbreken en heel Europa bezetten.

 • Almagro

  meelworm
  drogestof g/kg 880
  as g/kg 38,8
  ruw eiwit g/kg 433
  ruw vet g/kg 318
  ew g/kg 1.63
  vert.lys g/kg 20,7
  vert. m+c g/kg 25,7

  Vergelijkbaar met de beste soja en wanneer het verbod op dierlijke grondstoffen in veevoer wordt opgeheven hebben insecten zoals bv de meelworm in pluimveevoer een enorme potentie. We moeten er nog even aan wennen en d'r blijven er altijd wat tegen,vergelijk het maar met de komst van de smartphone. Maar insecten gaan in de toekomst héél belangrijk worden om de wereld te blijven voeden.

 • el

  De smartphone was een logische volgende stap, wormen kweken voor dier voeding is totaal anders dan graan verbouwen!

 • EmmyK

  @el Mee eens, het kweken van insecten op grote schaal is een uitdaging. Het zijn immers ook dieren die moeten eten en ziek kunnen worden. Industrieel gekweekte insecten worden daarom ook wel vaak 'mini-vee' genoemd.

 • farmerbn

  Wat vinden PvdD, natuurmonumenten, wakker dier enz van deze hype? Moet de mens stoppen met van het eten van dieren maar gaan ze plantenetende dieren insecten voeren?

 • Kippen/ gevogelte, varkens eten in de natuur volgens mij ook gewoon insecten (wormen, slakken, vliegen, etc.) als die voor hun neus komen hoor. En ook de meeste vissen (zalm zeker) voeden zich in het wild met kleine visjes/garnaaltjes.
  Runderen, schapen of geiten zullen deze denk ik wel laten lopen. Maar ook die hebben baat bij een voeding met hoogwaardig eiwit.
  Hoe het zit met zenuwweefsel van insecten en specifiek daarmee samenhangende prionziekten weet ik niet. Maar het lijkt me een goed alternatief.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.