Home

Achtergrond 3 reactieslaatste update:24 jan 2019

Vooral Nederlands product in agro-export

De agrarische export is in 2018 minder hard gegroeid dan in voorgaande jaren, vooral door lagere prijzen. Uit de exportcijfers blijkt ook dat het gaat om producten met een groot aandeel Nederlandse makelij.

Opnieuw een exportrecord in 2018, ondanks lagere prijzen voor landbouwproducten. En in de export van landbouwproducten is het aandeel van Nederlandse producten veel groter dan in de gehele export. Het is al jaren traditie dat op de internationale Grüne Woche in Berlijn de exportcijfers van het voorgaande jaar worden bekendgemaakt door de minister van landbouw. Niet toevallig bij de grootste afnemer van Nederlands agrarisch producten; Duitsland is goed voor een kwart van de afzet van landbouwproducten die de grens overgaan. Dat blijkt al jaren uit de cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research (WER).

Net zo’n traditie is het dat de mooie cijfers vervolgens flink gerelativeerd worden. Landbouwexport zou weinig lucratief zijn. Ook wordt gezegd dat het voor een groot deel gaat om doorvoer van producten via het de haven van Rotterdam. Geen sprake van blijkt uit de analyse van het CBS en WER.

27% export landbouwgoederen is wederuitvoer

Van de export van landbouwgoederen en landbouwgerelateerde goederen bestaat ruim 27% uit wederuitvoer.

Bij niet-landbouwgoederen als computers, telefoons en kleding van buitenlandse makelij is het wederuitvoerpercentage traditioneel veel hoger. Voor alle niet-landbouwgoederen is wederuitvoer goed voor ruim 49% van de totale export. Voor alle goederen is het percentage wederuitvoer bijna 45 in 2018.

Traditionele landbouw lucratief

Door het lagere wederuitvoerpercentage houdt Nederland per euro landbouwexport meer over dan per euro export van overige goederen. Gemiddeld zijn de verdiensten voor de Nederlandse economie 44 cent per euro die de grens over gaat in de totale landbouwexport. Per euro wederuitvoer is dat 10 cent, per euro goederen van Nederlandse makelij is dat 61 cent.

In 2018 is net als in 2017 circa € 45 miljard verdiend door Nederland aan de export van landbouwgoederen inclusief landbouwgerelateerde goederen. Dat is de uitkomst van exportwaarde min de waarde van geïmporteerde goederen en diensten die nodig zijn om die goederen te produceren. Van die € 45 miljard is € 41,5 miljard toe te rekenen aan export van goederen van Nederlandse makelij en € 3,5 miljard uit wederuitvoer.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Bam!

 • info36

  Wanneer worden ze wakker in Den Haag?

 • analist

  Chocolade wordt volgens CBS ook beschouwd als product van Nederlandse makelij als de chocoladefabriek in Nederland staat. Maar chocolade wordt uit geïmporteerde cacaobonen gemaakt en is dus geen Nederlands landbouwproduct.
  Dat geldt voor meer producten (koffie, margarine, thee...)
  Dus terecht dat cijfers gerelativeerd worden. Het is mooie prestatie van voedingsindustrie, maar relatie met Nederlandse landbouw is beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.