Home

Achtergrond

Vlotte handel in lammeren op Leeuwarder veemarkt

Een goede vraag naar lammeren zorgde voor een vlotte handel op de veemarkt in Leeuwarden. De noteringen voor zware rammen en ooien gingen dan ook iets omhoog.

In de grafiek is die prijsstijging echter niet goed terug te zien. Omdat ook op de schapenmarkt in Leeuwarden vanaf 1 januari exclusief btw wordt genoteerd, laten de prijzen in de grafiek nog wel een daling zien. Per saldo gaan de prijzen voor de zware rammen en ooien met € 5 omhoog. Dat betekent dat, na aftrek van de btw, de prijs voor een zwaar ramlam op € 107,50 tot € 117,50 per dier staat.

De goede vraag laat zich verklaren door een mindere import vanuit Engeland. Hierdoor zijn inkopers genoodzaakt om lammeren van Nederlandse veemarkten of verzamelcentra te halen. Handelaren verwachten om die reden dan ook dat de prijs van de rammen en ooien volgende week nog wel een stapje omhoog kan zetten.

Het aanbod aan rammen en ooien is niet overdreven groot. Dat is iets dat de markt ook positief maakt aan het begin van het jaar. De weersomstandigheden zijn dusdanig dat de dieren nog wel even in de weide kunnen blijven lopen. Zo lang dit weertype aanhoudt, zal het aanbod dus ook niet direct veel groter worden, is de verwachting.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.