Home

Achtergrond 1 reactie

Veehouder krijgt prijs voor succesvol natuurproject

Akkers met rogge en spelt, nieuwe houtwallen en singels, een speeltuin en een brasserie. Dat alles komt samen in het natuurproject ‘Om de dobben’ van de familie Pietersma uit Burgum (Fr.). Theunis Pietersma ontving er pas een prijs voor. “Hier vergeten kinderen hun smartphone.”

Pas liep Theunis Pietersma nog even door zijn nieuwe natuurgebied. Hij hoorde in de verte een kind huilen. Was vast van een klimtoestel gevallen. Toch maar even kijken. Wat bleek? Het kind huilde omdat hij van zijn moeder naar huis moest. “Dat is toch prachtig! Hier kunnen kinderen weer spelen, klauteren, vies worden. Ze zitten thuis de hele dag vast aan hun smartphone, hier missen ze ’m geen moment. Daar doen we het voor.”

Groot aantal bezoekers

Samen met zijn vrouw Rennie, zoon Theun en schoondochter Regina heeft Theunis Pietersma (60) de afgelopen jaren keihard gewerkt aan de uitvoering van het natuurplan ‘Om de dobben’. Afgelopen zomer ging de poort open en ze werden overdonderd door het grote aantal bezoekers.

Natuur, spelen en eten op 10 hectare

Op een areaal van 10 hectare is een nieuw natuurgebied aangelegd met houtwallen, singels en bloemenweiden. Er slingert een rolstoelpad door de nieuwe natuur, er staan houten speeltoestellen, oogst- en lammetjesdagen worden georganiseerd. En er is een brasserie, die als een magneet elke dag bezoekers naar ‘Om de dobben’ trekt.

Theunis Pietersma: “Hier kunnen kinderen ravotten midden in de natuur.” - Foto: Anne van der Woude
Theunis Pietersma: “Hier kunnen kinderen ravotten midden in de natuur.” - Foto: Anne van der Woude

‘Prachtig voorbeeld van particulier natuurbeheer ’

Het project van de familie Pietersma in het Friese Burgum kreeg onlangs een prijs van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden. De jury omschreef ‘Om de dobben’ als ‘een prachtig voorbeeld van particulier natuurbeheer waar grote groepen mensen van het oude Friese cultuurlandschap kunnen genieten’.

Pietersma is blij met de prijs. “Die prijs is een blijk van waardering voor wat wij hier tot stand hebben gebracht. Wat wil een mens nog meer?”

Het leven is te kort om zo’n kans te laten liggen

Pietersma was ooit slager, vervolgens stieren- en kalvermester en de laatste jaren schapenhouder en jongvee-opfokker. En toen werd een plan gemaakt voor de aanleg van een brede autoweg dwars door het oosten van Friesland. Door kavelruil kon een nieuw natuur- en recreatiegebied worden gecreëerd. Een oproep van provincie Friesland om hiervoor een plan in te dienen, was voor hem aanleiding om aan de slag te gaan. “Het leven is te kort om zo’n kans te laten liggen.”

‘Draagvlak creëren kost tijd’

Hij heeft er samen met zijn gezin, lokale verenigingen, scholen, gemeente en provincie 7 jaar aan gewerkt. Over dat lange tijdspad klaagt hij niet. Integendeel. “Draagvlak creëren kost tijd, daar moet je niet over zeuren. Al die partijen hebben ideeën ingebracht. Die hebben we grotendeels uitgevoerd. Nu is iedereen enthousiast.”

Wie wil, mag meehelpen

Pietersma had de redacteur liever op bezoek gehad in plaats van aan de telefoon. Dan hadden we samen over het blote-voetenpad kunnen lopen, had hij de weilanden aangewezen waar de bezoekers ’s zomers bloemen plukken en de akkers laten zien waar afgelopen najaar rogge en spelt is ingezaaid. De gewassen komen op, het graan wordt komende zomer geoogst. Wie wil, mag meehelpen.

Het gaat mij op deze plek nu om de flora en de fauna. En eigenlijk nog meer om de kinderen die hier vrij in de natuur kunnen ravotten

De agrarische bestemming van het gebied is eraf, ‘Om de dobben’ heeft een eeuwigdurende natuurbestemming gekregen. In agrarische zin heeft het stuk grond voor hem geen betekenis meer. In de zomer kan hij er nog wat schapen laten weiden. Heeft hij geen problemen mee. “Het gaat mij op deze plek nu om de flora en de fauna. En eigenlijk nog meer om de kinderen die hier vrij in de natuur kunnen ravotten. Daar geniet ik van.”

Brasserie is verdienmodel

Midden in het natuurgebied staat nu een brasserie, met ernaast een woning waar zijn zoon en schoondochter wonen en een kapschuur annex educatieruimte. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen? “De gedeputeerde kwam hier op bezoek. Hij sprak over een kwaliteitsimpuls voor de regio en over planvorming van onderop. Daarom kregen we toestemming voor de bouw. Anders hadden we het ook niet gedaan. Die brasserie is namelijk ons verdienmodel.”

Eén reactie

  • farmerbn

    Slimme jongens en over enkele jaren komen er 'vakantiehuisjes' die daarna verkocht worden als landgoedvilla's. Ik geef ze groot gelijk. Succes!!

Of registreer je om te kunnen reageren.