Home

Achtergrond 5 reacties

Trend 3: nieuw leiderschap

Wat zijn de trends van 2019? Trend 3: AgriNL, de nieuwe netwerkorganisatie van het landbouwbedrijfsleven, wil dat de reputatie van de Nederlandse land- en tuinbouw op het allerhoogste niveau staat.

Beïnvloeding van organisaties en mensen op de juiste posten maakt onderdeel uit van de strategie. 2019 moet het jaar worden waarin AgriNL zich profileert. De organisatie waarin het grote landbouwbedrijfsleven (Rabobank, Cosun, FrieslandCampina, Vion, Agrifirm en Avebe) zich verenigt met LTO Nederland zet zich in voor de de Nederlandse land- en tuinbouw in binnen- en buitenland. AgriNL opereert niet vanuit de verdediging, maar vanuit kracht, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Lees ook: Trends in de landbouw: (Geo)politiek bepaalt klimaat

 

De nieuwe organisatie wil dat de Nederlandse land- en tuinbouw wereldwijd een onverwoestbare naam heeft. Bij de gemiddelde consument zit het best goed met het imago van boeren, weet Calon. Maar sommige politici, media en beleidsmakers hebben niet altijd het juiste beeld. Daar wil AgriNL dit jaar aan gaan werken – geen acties via Twitter of andere sociale media, maar met een gerichte campagne op de groepen en mensen waar het om gaat.

Marc Calon: "Als het kabinet valt, wat ik niet hoop, is de kans groot dat de groene invloed groter wordt. Dat kan ongunstig uitpakken. We zijn het zeker niet altijd eens, maar een ander kabinet doet het niet snel beter voor ons.” - Foto: Jan Willem van Vliet
Marc Calon: "Als het kabinet valt, wat ik niet hoop, is de kans groot dat de groene invloed groter wordt. Dat kan ongunstig uitpakken. We zijn het zeker niet altijd eens, maar een ander kabinet doet het niet snel beter voor ons.” - Foto: Jan Willem van Vliet

Calon zegt dat LTO de macht van een mug heeft bij de beïnvloeding van het brexit-debat. “Wij maken in ons eentje niets klaar, maar duizenden muggen hebben samen wel macht.” Bijvoorbeeld waar het gaat om de inzet bij de brexit. LTO wil geen brexit of een zachte brexit. Calon meent dat dat er nog steeds in zit. Volgens hem is de Britse premier Theresa May een slimme politicus, die onderschat wordt. Net als president Trump trouwens, zegt hij en passant.

Brexit heeft effect op Europese landbouwbudget

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie heeft effect op de Europese begroting en dus ook op het landbouwbudget. Het lijkt erop dat de Nederlandse regering uiteindelijk bakzeil moet halen met de inzet van een lagere bijdrage aan de EU en een verminderd budget voor de directe betalingen aan de boeren.

LTO wil dat het landbouwgeld wordt ingezet voor vernieuwing en structuurverbeteringen, maar dat zal binnen het krachtenveld geen steun krijgen. En dus pleit Calon voor een ondersteuning die recht doet aan de arbeids- en grondkosten waarmee Nederlandse boeren en tuinders moeten rekenen.

Landbouw in de knel bij winst op links en rechts

Christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen zorgen in het Europarlement voor een stabiele koers. Maar als de groenen (op links) en de nationalisten (op rechts) de verkiezingen winnen ten koste van de traditionele partijen komt er druk op het landbouwbudget, vreest Calon.

Laatste reacties

 • Alco

  En dat zegt Calon van de PvdA. Weet hij wel wat voor groen daar gepredikt wordt?

 • gjh

  als ik dit stukje leest denk ik wat is die Calon en onnozel. Leiderschap van het LTO is ver te zoeken met hem aan het roer.

 • Bennie Stevelink

  @gjh, laat eens horen hoe het volgens jou wel moet?

 • Attie

  Misschien moet LTO de STAF wat meer ondersteuning geven, ipv de spreekbuis van de grote coöperatie's te zijn!

 • Bennie Stevelink

  STAF is van belang voor één heel specifiek spoor in belangenbehartiging. Daarnaast zijn er meerdere andere sporen waar ook veel energie ingestoken moet worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.