Home

Achtergrond 10 reacties

Trend 2: Groeiend onbehagen

Wat zijn de trends van 2019? Trend 2: Boeren zijn steeds minder ‘in control’. Het werk is nog leuk maar de frustratie en boosheid nemen toe.

De meeste boeren doen hun werk met plezier maar de overgrote meerderheid merkte het afgelopen jaar dat hun werkplezier minder werd. Als belangrijkste redenen geven ze achtereenvolgens aan: de steeds scherpere regelgeving vanuit de overheid, de almaar krapper wordende marges en de toenemende bemoeienis van burgers. Dit blijkt uit een online onderzoek van Boerderij.

50-plussers

Vooral de 50-plussers hebben de pest in. “Dat is goed te verklaren”, aldus Pontus Leander, universitair docent arbeids- en organisatiepsychologie bij de Rijksuniversiteit Utrecht. “Die leeftijdsgroep heeft in het verleden grote persoonlijke vrijheid gekend. Nu worden hun normen en verwachtingen voor hun gevoel voortdurend aangevallen.” Dat heeft niet alleen praktische gevolgen maar zeker ook mentale, aldus de docent.

Lees ook: Trends in de landbouw: (Geo)politiek bepaalt klimaat

Actieve speler op wereldtoneel

Een van de diepgewortelde menselijke behoeften is namelijk om – in elk geval gevoelsmatig – een actieve speler te zijn op het wereldtoneel. Mensen willen competent zijn, met andere woorden: hun kennis en vaardigheden willen ze zo goed mogelijk in kunnen zetten. Verder is het heel menselijk om in control te willen zijn, om zelf te kunnen sturen. Leander: “Deze psychologische behoeften zijn zó groot, als die worden bedreigd, kan zich dat op allerlei manieren uiten waaronder boosheid, frustratie, een chronisch negatieve stemming en zelfs vijandigheid.”

Motivatie

Uit het Boerderij-onderzoek blijkt dat inderdaad. Driekwart van de boeren heeft klachten ontwikkeld. Zo kunnen ze zichzelf nog maar moeilijk motiveren om aan de slag te gaan. Ook slapen ze slecht, hebben korte lontjes en maken sneller en vaker ruzie met de mensen om hen heen. Een deel reageert zich af op internet door daar boos te reageren op alles en iedereen. Leander vermoedt dat de huidige omstandigheden voor boeren aan moeten voelen als een ‘misère waaruit niet te ontsnappen valt’.

Frustratie verdwijnt niet vanzelf

Minder regelgeving heeft een positief effect op het welbevinden van boeren, denkt docent arbeidspsychologie Pontus Leander. Maar de kans hierop is klein. De frustratie zal dan ook niet afnemen, tenzij boeren hun verwachtingen bijstellen.

Laatste reacties

 • Dirk
  Heel herkenbaar ,

 • deB.


  Wat een triest beroep is het geworden...en geen mooi weer spelen aub.

 • Firma Vellenga

  Mijn voornemen van het nieuwe jaar was niet meer te reageren op het internet. Me niet meer ergeren aan regel en wetgeving. In mijn ogen onzin uitspraken niet meer lezen etc. En ja, het helpt. Het is iedereen aan te raden. Zolang je de rekeningen nog kunt betalen gewoon de deur dicht houden en je eigen ding doen. De zon weer op zien komen...

 • xw

  vellenga is een goed advies, saluut!

 • agratax.1

  Dit gefrustreerde gevoel is niet alleen bij boeren binnen geslopen. Als we alle internet uitingen van jong tot oud ja zelfs politici in ogenschouw nemen, moeten er wel heel veel mensen last hebben van deze negatieve gevoelens. Gevoelens die kunnen leiden tot ongewenst gedrag. Dat de jonge boeren minder last hebben van deze negatieve gevoelens lijkt me duidelijk, de jongeren die deze moderne trend van regelgeving en bemoeienissen niet willen, zoeken werk buiten de landbouw. Wat is zelfstandig ondernemen nog waard, als nagenoeg alles wat het ondernemen de moeite maakt je wordt afgenomen en alleen de negatieve zaken, werkdruk, groeiende risico etc. overblijven. Zelfs de meest elementaire regel van de economie les, de ondernemer bepaald zijn prijs en marge, is de boer al decennia ontnomen.

 • Alco

  @Vellenga. Door juist die gedachte wat jij nu hebt is het zover gekomen.
  Alles kon over ons uitgestort worden, zonder een weerwoord.
  Met het LTO als niets zeggend uithangbord.

 • deB.


  Vind ik ook, naief je ogen sluiten en niet verder kijken dan je eigen erf, is compleet de verkeerde weg. Alle geschapen problemen accepteren, onder het mom van, we kunnen de rekeningen betalen??

 • bankivahoen

  Goed advies Firma Vellenga, ik sluit me bij je aan. Het gaat iedereen goed , adieu !

 • Firma Vellenga

  Dat is nu juist het probleem... Ik heb me hier een jaar uitgesproken over de laxe houding van jullie. Ik stond steeds weer in de Leeuwarder Courant de boer te verdedigen Ik heb Friesland Campina aangevallen en we zijn er een jaar terug bij weg gegaan. Ik stand als eerste bij de demonstraties tegen de anti zwarte pieten. Als ik een jaar terug kijk op deze site zie ik alleen maar dezelfde boeren reageren. Met allen dezelfde reactie's als twee jaar terug of een jaar terug. En waarschijnlijk nog wel verder. Tal van keren heb ik gereageerd om actie te moeten ondernemen tegen de verandering van inzicht van de politiek en de burger ten opzichte van ons boeren en de landbouw. Zet jullie woorden eens om in daden en duidelijkheid en kom uit die stoel vandaan in plaats van hier wat op de site te reageren. Misschien moeten jullie zelf eens terug lezen om mijn woorden duidelijk te maken. Jullie zijn net zo af wachtend als FC altijd is geweest en ineens moet er dan wat gebeuren. Jullie lopen achter de feiten aan. Ik heb me er in berust en we hebben keuzes gemaakt. Wij hebben nog plezier in het boer zijn.

 • koestal

  De regeltjesfabriek in Den Haag en Brussel draait op volle toeren ,daardoor wordt de boer in de criminele hoek gedrukt en krijgen de ambtenaren steeds meer de kans om boetes te geven.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.