Home

Achtergrond

Rente VS gaat minder snel omhoog

De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, zijn wel degelijk voorzichtiger geworden met het verhogen van de Amerikaanse rente.

De rente in de VS gaat minder snel omhoog en de bestuurders houden terdege rekening met de gang van zaken in de economie. Dat is nog eens bevestigd uit de notulen van de laatste vergadering in december 2018. In ieder geval een stuk voorzichtige dan de uitlatingen van onder meer Fed-voorzitter Jerome Powell toen deden vermoeden.

Nieuwe begroting

Recente uitspraken van Powell zijn meer in lijn met de voorzichtige toon die ook uit de notulen naar voren komt. Deze week heeft een door president Trump voorgedragen bestuurder voor de Federal Reserve, Nellie Liang, haar nominatie teruggetrokken. Ze was volgens diverse bronnen waaronder persbureau Bloomberg bang dat haar benoeming lang zou gaan duren gezien de voortdurende strijd tussen Trump, Republikeinen en Democraten. Die strijd houdt de Amerikaans overheid deels op slot omdat er nog geen akkoord is over de nieuwe begroting. Trump wil vasthouden aan zijn streven om een muur te bouwen langs de grens met Mexico en wil daar geld voor vrijmaken via de begroting.

Andere kandidaat

Een andere door Trump voorgedragen kandidaat voor het FED-bestuur zit feitelijk nog in de wachtkamer. Hij is januari 2018 al met een kleine meerderheid verkozen door de bankencommissie, maar een stemming in de senaat die dat moet bevestigen is er nog niet geweest. Het lijkt erop dat de tweede kandidaat die door Trump naar voren is geschoven niet in een dergelijk scenario terecht wil komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.