Home

Achtergrond 5 reacties

Overijsselse boerin gaat wereldwijd op onderzoek

Zeven Nederlandse boeren en boerinnen doen de komende 2 jaar mee aan het internationale programma Nuffield. Heleen Lansink-Marissen uit Haaksbergen (Ov.) is daar één van. “Boerinnen brengen de sector in beweging. Ik wil dolgraag weten hoe mijn collega’s in het buitenland dat doen.”

Natuurlijk heeft ze er zin in. Wie krijgt er nou de kans om als boerin de wereld rond te reizen? Engeland staat op haar programma, de Verenigde Staten; eerder deze maand was ze al een week in China.

Lees verder onder de tweet.

Praten met boerinnen

Maar het zijn geen snoepreisjes, zegt Heleen Lansink (39). Integendeel. Ze wil met boerinnen praten, vooral met vertegenwoordigers van bewegingen van agrarische vrouwen die de agrarische sector van binnenuit willen veranderen. “Vrouwen hebben een antenne voor geluiden in de samenleving. Juist zij kunnen de landbouw veranderen, zodat de sector op lange termijn perspectief heeft. Ik wil onderzoeken hoe dat in andere landen door boerinnen wordt opgepakt.”

Wereldwijde Nuffield-programma

Lansink heeft samen met haar man Rogier een melkveebedrijf in Haaksbergen (Ov.). De komende 2 jaar is zij een van de 7 Nederlandse deelnemers aan het wereldwijde Nuffield-programma. Het Nuffield-fonds stelt boeren en boerinnen uit een groot aantal bij Nuffield aangesloten landen in staat om wereldwijd kennis op te doen, om na afloop met de opgedane ervaringen in hun eigen land een rol te spelen bij de ontwikkeling van de agrarische sector.

Lees verder onder de foto.

Heleen Lansink: “We zijn vergeten om verbinding te maken met onze consumenten.” - Foto: Hans Prinsen
Heleen Lansink: “We zijn vergeten om verbinding te maken met onze consumenten.” - Foto: Hans Prinsen

Twijfel aan deelname

Lansink heeft getwijfeld. Kan ze wel zo vaak weg van huis? Zijn die reizen naar het buitenland wel te combineren met haar rol als moeder van 4 kinderen en haar taken in het bedrijf? Haar man gaf de doorslag. “Als je dit zo graag wil, moet je het nu doen, zei hij.” Toen mocht ze van zichzelf solliciteren.

Veel boeren zijn naar binnen gekeerd

Maatschappelijke kritiek op landbouw

Nuffield-deelnemers hebben ieder een eigen onderzoeksvraag waar ze 2 jaar aan werken. Die van Lansink komt voort uit haar eigen ervaringen. De maatschappelijke kritiek op de landbouw neemt toe, de kloof met de samenleving wordt steeds wijder. “We zijn afgelopen decennia vergeten om te communiceren met onze consumenten. Veel boeren zijn naar binnen gekeerd, ze pakken de signalen niet op van de mensen om de sector heen. Daardoor zitten we nu op de schopstoel. Ik denk dat boerinnen wel de juiste verbinding kunnen maken. Ik wil dolgraag weten hoe mijn college-boerinnen in het buitenland hiermee omgaan. Welke initiatieven nemen ze, wat is hun plan van aanpak, hebben ze succes en kunnen we hun ervaringen hier in Nederland toepassen?”

Melktapperij

Met enige schroom geeft ze een voorbeeld van thuis. “Mijn idee was om hier op het bedrijf met een melktapperij te beginnen om zo burgers uit de buurt op het erf te krijgen. Wie was ik, een meisje uit de stad, om hier de bedrijfsvoering te veranderen? Uiteindelijk hebben we het wel gedaan. Zijn we beiden ontzettend blij mee. De Melktapperij geeft ons energie, we staan nu middenin de samenleving. Ik ben nu bijvoorbeeld regelmatig spreker op bijeenkomsten, ons bedrijf is sponsor van diverse goede doelen. We worden gezien. En nog belangrijker: mensen krijgen respect voor ons als producent van hun voedsel.”

Lees verder onder de tweet.

Biologische boerin

Lansink was begin deze maand in China. Ze bezocht onder meer de biologische boerin Shi Yan met honderd werknemers. “Deze boerin heeft ervoor gekozen om op contractbasis direct aan consumenten te leveren. De tegenwerking was enorm, maar ze heeft doorgezet. Met groot succes. Zelfs de Chinese overheid omarmt haar manier van werken. Ze krijgt een podium om haar verhaal overal in China te vertellen. Naar zulke ervaringen ga ik op zoek.”

Kleinschalig

Lansink droomt ervan om de agrarische sector in beweging te krijgen. “Er zijn al veel initiatieven, boerinnen spelen daar meestal een belangrijke rol bij. Maar het is allemaal wel erg kleinschalig. Aan welk vliegwiel moeten we draaien om echte verandering teweeg te brengen? Ik hoop dat wiel te ontdekken.”

Lees ook: 5 boerinnen maken kans op Media Award

Laatste reacties

 • husky

  Ik denk dat er zeker dingen veranderd kunnen worden in de landbouw, om de burger te laten zien hoe hun voedsel wordt geproduceerd, en waardering te krijgen, maar dan zal men toch moeten beginnen op de lagere school en overal in Nederland, een soort lespakket over de landbouw.
  maar voor het zo ver is zijn er niet veel landbouw bedrijven meer over. honger is de snelste manier.....

 • farmerbn

  Er zal zeker een relatie zijn tussen honger en waardering voor de boer.

 • de-boer-

  farmerbn @ wat jij schrijft denk ik ook aldoor

 • cor vroege

  En wie gaat dat lespakket samenstellen,al die dierenactivisten en milleu groepen geven al les matariaal op scholen of proberen dat ,jeugd wordt al gehersenspoeld ,met verkeerde of onjuiste informatie.

 • Nieuw.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.