Home

Achtergrond 4 reacties

Opbrengst landbouwgewassen kan 40% hoger

Gewasopbrengst in de landbouw kan tot 40% verhoogd worden, melden Amerikaanse gewastechnologen. Met behulp van genetische modificatie hebben wetenschappers voor het eerst een manier gevonden een defect in de fotosynthese te herstellen.

De techniek werd getest bij tabaksplanten. Genen van bacteriën en algen werd ingebouwd. Ook zijn er tests gaande bij soja en moet de techniek toegepast worden bij landbouwgewassen zoals aardappelen, bieten en tomaten, melden wetenschappers in vakblad Science.

Genetische modificatie in Europa verboden

In Europa is genetische modificatie niet toegestaan. Plantwetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) zoeken al tijden naar een oplossing voor de weeffout. “Dat Amerikaanse onderzoekers deze nieuwe methode gevonden hebben is zeker een doorbraak. Hoe en wanneer het in de praktijk gebracht wordt is vooralsnog onduidelijk. Eén ding is duidelijk: in Nederland, en Europa, zullen we een oplossing met natuurlijke veredeling moeten vinden”, aldus hoogleraar tuinbouw en productfysiologie aan de WUR Leo Marcelis. Wel benadrukt de hoogleraar dat we in Nederland op achterstand worden gezet door de restricties. “Dat is jammer, we missen hierdoor een kans.”

Lees verder onder de foto.

Leo Marcelis. - Foto: Michel Zoeter
Leo Marcelis. - Foto: Michel Zoeter

Herstel van defect

Amerikaanse wetenschappers herstelden het defect door genen van bacteriën en algen bij de tabaksplant in te bouwen. Hierdoor worden gifstoffen gemakkelijker afgevoerd. Het gevolg is dat planten sneller groeien en tot 40% meer biomassa aanmaken. Onduidelijk is of de groei zich vertaald naar de eetbare delen. “Ik ben ervan overtuigd dat dit mogelijk is, maar dat moet nader onderzoek bij bijvoorbeeld soja uitwijzen”, aldus Marcelis. Bij positieve resultaten is CO2 geen beperkende factor voor plantgroei meer. De vraag naar nutriënten neemt dan wel toe. “Ik verwacht hierin geen problemen: boeren kunnen nutriënten kunstmatig toedienen zodat er van bodemuitputting en voedseltekort geen sprake is”, aldus Marcelis.

Weeffout in fotosynthese

Het overgrote deel (95%) van planten, zogenoemde C3-planten, heeft een weeffout in de fotosynthese. Een enzym dat CO2 omzet in suikers gebruikt 2 van de 10 keer het verkeerde molecuul: in plaats van CO2 namelijk O2. Daarbij produceert het enzym Rubisco geen suikers, maar gifstoffen die de plant af moet breken. Hiervoor is energie nodig die de plant niet meer in groei kan steken. Naast C3-planten zijn er C4-planten (1%), zoals maïs en rietsuiker en CAM-planten (4%), zoals vetplanten en cactussen. Bij C4-planten en CAM-planten verloopt de fotosynthese op een andere manier en is deze weeffout niet aan de orde.

Laatste reacties

 • 8911077012

  mest hebben we genoeg
  maar wat kost het om de planten van extra vocht te voorzien

 • low1

  Dan kunnen de prijzen van de producten dus nog verder omlaag. Wie wil er op de lange duur nog zijn nek uitsteken en risico lopen terwijl de winst om de producent heen gemaakt wordt ? En dan praten over kringloop en natuur-inclusive landbouw. Het wachten is op een wereldwijde ramp, dan ineens is de boer weer in beeld.

 • piet p

  Wacht maar af die ramp komt vanzelf.

 • farmerbn

  En weer een doorbraak bij de verkeerde plant. (Europese) politici zijn tegen roken dus meer tabak is niet gewenst. Zou je een Afrikaanse plant 40% harder kunnen laten groeien dan zou je een Nobel-prijs gekregen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.