Home

Achtergrond

Onrustige financiële markt, rente langer laag

Het nieuwe jaar begint met dezelfde onrust op financiële markten als aan het einde van 2018. Beurzen laten een forse veer op de eerste handelsdagen.

In Amerika vechten president Trump en de Democraten een ruzie uit over de begroting, met name over de financiering van de door Trump gewenste grens met Mexico. De economie van China vertoont verschijnselen van afkoeling en er is nog weinig merkbaar van een oplossing voor het voortdurende handelsconflict tussen beide economische grootmachten.

Dat alles laat de verwachtingen over renteverhogingen niet onberoerd. “Het risico op een lagere rente lijkt toegenomen”, schrijft ABN Amro in de eerste ‘Visie op rente en euro van 2019’. Het is maar een klein zinnetje in een op het oog weinig andere visie dan die van begin december. Dat de renteverhogingen door de ECB pas in maart 2020 zullen zijn, is volgens eerder uitgesproken verwachtingen. Ook de korte rentes gaan pas in 2020 echt omhoog. In 2019 blijft de 3-maands euribor rond het huidige niveau van min 0,3%. Dat is het basistarief exclusief de diverse opslagen die banken in rekening brengen. De meeste ondernemers betalen wel degelijk rente ook al is het basistarief negatief. ABN Amro gaat voor eind 2020 uit van een 3-maands euribor van min 0,05%.

De ECB heeft bij alle onrust die er al heerst ook nog eens ingegrepen bij een Italiaanse bank via het aanstellen van 3 bewindvoerders. Het gaat om Banca Carfige in Genua waar vrijwel het voltallige bestuur is opgestapt. Volgens het ANP is het een van de laatste Italiaanse probleembanken die nog in de gevarenzone zitten.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.