Home

Achtergrond 5 reacties

OM: fraude een branchebreed probleem in landbouw

Er wordt in de landbouw massaal met subsidies gefraudeerd, als we officier van justitie Gerjan Heidema mogen geloven.

Tijdens de behandeling van een rechtszaak, maandag 21 januari in Zwolle, tegen een Gronings landbouwmechanisatiebedrijf en 3 boeren die verdacht worden van fraude, draaide Heidema er niet om heen. “Deze fraudezaak staat niet op zichzelf; veel meer boeren handelen op dezelfde frauduleuze wijze”, zegt de officier van justitie. “Het is een branchebreed probleem, dat is duidelijk geworden tijdens het onderzoek in deze zaak. Deze werkwijze kost boeren niets en het is lastig op te sporen.”

Subsidie wordt over te hoog factuurbedrag betaald

Het gaat om fraude met Europees subsidiegeld. Offertes en facturen werden tienduizenden euro’s hoger afgegeven dan de daadwerkelijk te betalen prijs van de gekochte landbouwmachines. Op basis van deze factuur werd vervolgens door de boeren bij RVO.nl meer subsidie gekregen dan waar men recht op zou hebben, gezien de daadwerkelijke aankoopprijs. Vooraf was tussen het mechanisatiebedrijf en de boeren afgesproken dat na een bepaalde periode, nadat het te hoge factuurbedrag betaald was, een creditfactuur zou volgen en het teveel betaalde zou worden teruggeboekt naar de bankrekening van de boer.

Boeren sturen aan op werken met hoge offertebedragen

Tijdens het requisitoir van officier van justitie Heidema werd duidelijk dat het onderzoek naar deze fraudezaak erg moeilijk was. “Niemand wilde in eerste instantie een verklaring afleggen, dat maakte het rond krijgen van het bewijs tegen de verdachten bijzonder lastig.” Uiteindelijk werd volgens het OM van 9 boeren duidelijk dat ze gefraudeerd hadden, met 6 daarvan is een schikking getroffen omdat ze alsnog openheid van zaken wilden geven. In alle 9 gevallen is de subsidie volledig terugbetaald aan RVO.nl.

De fraude werd gepleegd bij aanschaf van nieuwe machines. - Foto: Michel Velderman
De fraude werd gepleegd bij aanschaf van nieuwe machines. - Foto: Michel Velderman

Tijdens het onderzoek kwam volgens Heidema naar voren dat boeren veel vaker aansturen op dergelijke constructies. Een vertegenwoordiger van het bedrijf in Midwolda die eveneens terechtstaat zei tijdens de zitting: “Het werken met te hoge facturen is heel gebruikelijk in onze sector, boeren vragen erom. En als wij het niet doen, dan gaan ze naar een ander mechanisatiebedrijf.”

Veelvuldige fraude blijkt lastig op te sporen

Dat de fraude moeilijk te ontdekken is, blijkt uit de historie van deze zaak. Alle voor de rechter gebrachte fraudegevallen zijn gepleegd in 2013. Pas eind 2015 kwam het frauduleuze handelen aan het licht, omdat een accountant van KPMG melding maakte van ‘ongebruikelijke transacties’ binnen het mechanisatiebedrijf. In 2016 begon justitie het strafrechtelijk onderzoek. Heidema: “Pas na de melding van KPMG konden we actie ondernemen en heeft het nog jaren geduurd voor we echt duidelijkheid in deze zaken kregen, omdat betrokkenen in eerste instantie geen openheid van zaken wilden geven.”

Heidema’s stelling dat deze fraude veelvuldig voorkomt, is gebaseerd op uitspraken van personen binnen het mechanisatiebedrijf en de 6 van fraude verdachte boeren die uiteindelijk toch openheid van zaken gaven. Andere gevallen zijn op dit moment nog niet boven tafel gekomen, aldus Heidema.

Fedecom wijst meewerken aan subsidiefraude af

Directeur Gerard Heerink van Fedecom, de brancheorganisatie voor mechanisatietechniek, schrikt van de opmerkingen van de officier van justitie. “Wij zijn niet bekend met een dergelijke, frauduleuze manier van handelen binnen onze sector. We wijzen het meewerken aan dergelijke subsidiefraude ook absoluut af. Daarover zullen we onze leden zeker informeren als het daadwerkelijk tot een veroordeling komt.”

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Citaat: "Heidema’s stelling dat deze fraude veelvuldig voorkomt, is gebaseerd op uitspraken van personen binnen het mechanisatiebedrijf en de 6 van fraude verdachte boeren die uiteindelijk toch openheid van zaken gaven". Dat zeiden mijn zoontjes ook als de juf van de kleuterschool mij bij het hek aansprak op hun gedrag in de zandbak! Het is blijkbaar toegestaan om zonder bewijs een hele sector weg te zetten. Boeren zijn geen Marokkanen in de Nederlandse rechtsstaat.

 • henver1

  Ouwwwwwww........... dit is ook een pittige beschuldig , Marokkanen ,let maar op zeg!!

 • Gradje 1966

  Wat een waardeloze opmerking als hij dit kan bewijzen is het anders maar dan zouden ze meerdere lmb moeten controleren op verdachte transactie s als daar iets uit komt kan men nog verder zoeken naar alle ander transactie s voor L.N.V.
  is het makkelijk iedere subsidie aanvraag die verdacht is moet men dan maar gaan controleren maar deze uitspraken schijnt men zo maar te mogen uitspreken op basis van enkele personen . Dan kan men ook wel zeggen dat iedere advocaat corrupt is omdat ze meestal gewoon staan te liegen tegenover de rechter over de verdachte ze weten wel dat die het gedaan heeft maar toch pleiten ze de verdachte vrij

 • koestal

  Het gaat om incidenten ,net als overal gebeurt,meer niet,stoere praat van een officier van justitie.

 • arink

  Zuperboer, je had qua houding perfect gepast in het nazi electoraat van de jaren dertig, het soort dat niet gehinderd door kennis klakkeloos de kreten van de opruiers overneemt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.