Home

Achtergrond 20 reactieslaatste update:21 jan 2019

Nederlandse wow-factor maakt indruk op Grüne Woche

Wie vanuit de noordingang de internationale Duitse landbouwtentoonstelling binnentreedt, kan het niet ontgaan. Het tulpenveld op het Nederlandse paviljoen trekt ieders oog.

“Wow! Toll! Super!‘” klinkt het, nog voor de Duitse consument naast het tulpenveld neerstrijkt om zich te goed te doen aan wat er nog meer uit Nederland komt: broodjes vis, kaas, kalfsvlees, varkensvlees, tomaten en andere kasgroente. Nederland laat zich zien als een modern land- en tuinbouwland, dat mooie gewassen teelt en gezonde dieren houdt.

Schouten en Klöckner samen langs tulpenveld

In die entourage liet de Nederlandse landbouwminister Carola Schouten zich vrijdag 18 januari rondleiden. De bewindsvrouw had het Nederlandse paviljoen feestelijk geopend voor het oog van vooral Duitse media, die zich vergaapten aan de bloemenpracht en elkaar verdrongen voor een mooi plaatje met de Nederlandse landbouwminister en haar Duitse collega Julia Klöckner aan haar zijde. De twee kunnen het goed met haar vinden, zo lijkt het. Waar Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis ongemakkelijk een kaasprikker met Nederlandse vlag omhoog houdt en de boomlange voorzitter van de Duitse boerenbond Joachim Rukwied zich maar moeilijk een houding weet te geven, bewegen de twee bewindsvrouwen als twee goede vriendinnen langs het tulpenveld.

Carola Schouten en Julia Klöckner op de Grüne Woche. - Foto: ANP
Carola Schouten en Julia Klöckner op de Grüne Woche. - Foto: ANP

Sterke delegatie in Berlijn

Het ministerie is met een sterke delegatie naar Berlijn gekomen. Niet alleen de politieke baas geeft uitgebreid acte de présence, ook de hoogste ambtenaar Jan-Kees Goed en de directeuren-generaal Johan Osinga en Marjolijn Sonnema zijn er. En wie is er verder niet uit de Nederlandse land- en tuinbouw? “Het is toch vreemd dat we er niet in slagen om de Nederlandse landbouwtop in eigen land bijeen te brengen”, grapt Jan Huitema, de VVD-parlementariër die het Brusselse even voor het Berlijnse heeft verwisseld, net als zijn collega Annie Schreijer-Pierik (CDA).

In Duitsland andere norm voor levensduur

In het gezelschap van Nederlandse Kamerleden valt Thierry Baudet (Forum voor Democratie) op, die zich tot nu toe in het parlement niet bezondigd heeft aan veel standpunten over de land- en tuinbouw. De Kamerleden Attje Kuiken (PvdA, delegatieleider), William Moorlag (PvdA), Laura Bromet (Groenlinks), Frank Futselaar (SP) en Tjeerd de Groot (D66) waren donderdag 17 januari samen met de minister op een bedrijf in de omgeving van Berlijn om te zien hoe de kringlooplandbouw onder Duitse boeren leeft. Het viel Laura Bromet op dat de Duitse boer een heel andere norm had voor de levensduur van stallen en gebouwen, dan ze in Nederland ziet. Een 80 jaar oud dak werd gerust nog bedekt met zonnepanelen, “terwijl in Nederland niet veel meer in zo’n dak geïnvesteerd wordt”.

Foto: ANP
Foto: ANP

‘Belangrijke bijdrage aan Nederlandse economie’

Baudet legt uit dat de Nederlandse land- en tuinbouw ook voor zijn partij van belang is. “De sector levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie”, zegt hij. Baudet laat zich door een Noord-Hollandse vollegrondsteler uitleggen dat het fosfaatbeleid het lastig maakt om het organischestofgehalte op peil te houden. “Dus eigenlijk wilt u van de Europese regels af”, concludeert Baudet. De teler maakt duidelijk dat hij Europa nodig heeft, niet alleen voor de afzet van zijn product (hij staat met een knolselderij in de hand), maar ook om de kringlopen te sluiten. “Ik ben voor Europa”, zegt hij.

Baudet legt uit dat hij in de Tweede Kamer niet op elk onderwerp evenveel accent kan leggen. “We moeten prioriteiten leggen bij echt belangrijke zaken.” Dat een kleine partij als de SGP wel aanwezig is bij debatten in het parlement over het fosfaatbeleid, het gemeenschappelijk landbouwbeleid, terwijl Forum voor Democratie daar niet deelneemt, maakt op hem geen indruk. “De SGP staat op 2 zetels in de peilingen, wij op 16.”

Forum voor Democratie potentieel factor van belang

Baudets aanwezigheid valt wel op bij vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven, die in zijn partij potentieel een toekomstige factor van belang zien. Zij knopen contacten met hem aan. Jan Brok, consultant in de pluimveehouderij, zegt dat hem zelfs gevraagd is zich in te zetten voor de partij. “Ik wil elke partij helpen, dus ook Forum voor Democratie”, zegt hij. Hij wil de partij graag aan informatie helpen ter voorbereiding van de batten in het parlement. Maar als hij actief zou moeten worden voor Forum voor Democratie, dan alleen als minister, grapt hij. “Ik ga niet in de Tweede Kamer zitten.”

Vlaggen wapperen voor de entree. - Foto: ANP
Vlaggen wapperen voor de entree. - Foto: ANP

Gouden trekker

Op de Nederlandse stand staat prominent een gouden trekker. Vele politici laten zich op de David Brown fotograferen. De gouden trekker is er neergezet door TeamAgroNL, dat zich op sociale media sterk maakt voor het imago van de Nederlandse boeren en tuinder. Op de beurs wordt het startschot gegeven voor de verkiezing van De Gouden Trekker, de prijs voor de burger die zich hard maakt voor de agrarische sector. Genomineerd zijn Esther Broug (Boerenfluitjes), Yvon Jaspers (ForFarmers, Boer zoekt Vrouw) Bennie Jolink (Normaal), Gertjan Kiers (Demoslager) Willem-Alexander en Maxima (koning en koningin) en de Zwarte Cross (festival).

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zou niet gek zijn als FvD een boer vriendelijk partij is/word ,anders ziet het er volgens de voorspellingen niet goed uit voor agrarisch Nederland waar bijna alle antilandbouw partijen op winst staan zoals Gr.L. S.P. PvdD. D66 en PvdA

 • hdijkstra

  In het buitenland goeie sier maken met de geweldige prestaties van de NL landbouw, maar ondertussen de boeren hier op alle mogelijke manieren de strot dicht knijpen. Misselijk volk, bah!

 • ENDE902

  @hdijkstra
  We zullen maar wel op blijven letten, want vorig jaar kwamen ze ook met zo'n fraaie frame over de melkveehouders terug, terwijl ze bovendien onze belangen-vertegenwoordigers tegen ons hadden opgezet.

 • Vhouder

  juist hdijkstra daar lachen en als ze terug zijn in nederland gaan ze weer dwars liggen , hoop dat ze maar daar blijven

 • ghsmale

  Een wolf in schaapskleding

 • deB.


  Wat een stel huichelaars!!! Het stinkt aan alle kanten

 • kuiken007

  kan me helemaal vinden in boven staande commentaren, vergeet de christelijk linkse partij Christen Unie. niet is ook anti landbouwpartij!!!

 • TIMOTEUS

  Inderdaad pronken met alle nederlandse produkten en hier proberen heel de landbouwsector de nek om te draaien

 • bankivahoen

  Zie hier het verschil tussen elite en het klootjesvolk dat bijna gratis hun voedsel mag produceren. Als je verder nadenkt is het misselijkmakend.

 • deB.


  Echt vies ja! ben er klaar mee. Kijk ze daar staan, met een smile van oor tot oor.
  Ze dragen niets bij...totaal niets!

 • mtseshuis

  Hoop inderdaad dat FVD zich voor het belang van Nederland in zal zetten, zonder malle fratsen, kunnen ze nog ver komen!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Wittede

  Het zou vakblad Boerderij sieren zich in aanloop naar de 1e kamer verkiezingen zich niet alleen te richten op de grote bestaande partijen, maar ook eens te verdiepen in de standpunten van de nieuwkomers in de 1e kamer zoals Fvd. We weten onderhand wel dat de bestaande kliek ons keihard laat vallen.

 • farmerbn

  Ik zou voor SGP gaan.

 • Bennie Stevelink

  Ik zit niet te wachten op steun van FvD; die ruiken teveel naar gas.

 • mts_kuijpers

  @bennie, verklaar je nader met”die ruiken te veel naar gas”.

 • bankivahoen

  Of de geur van links beter is benny? Vergeet het maar. Maar ik hoop niet dat je iets anders bedoelde.

 • M.Smits
  @Bennie, een totaal misplaatste opmerking. Er is niks mis met FvD!
  Reken maar dat de FvD de grote verrassing zal zijn bij de komende verkiezing.

 • kleine boer

  Was schouten ook even bij die demonstrerende boeren in berlijn?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.