Home

Achtergrond

Kou brengt ruwvoermarkt iets in beweging

Een paar nachten met strenge vorst hebben de markt voor ruwvoer wat wakker geschud. De vraag trekt iets aan, maar tot een verandering van de prijzen leidt het niet.

Door het koudere weer verbruiken koeien wat meer energie. Hoewel de temperaturen nog niet direct tot problemen leiden, zien handelaren dat er wel wat meer vraag is naar energierijke producten. Die extra vraag leidt echter niet tot een verandering van de prijzen, omdat er voldoende ruwvoer beschikbaar is.

Iets meer vraag naar bierbostel

De ruwvoermarkt blijft dus net als in de afgelopen weken in balans en grote prijsveranderingen op korte termijn worden niet verwacht. Voor bierbostel geldt dat de prijs nog altijd op € 2,30 tot 2,50 per % droge stof staat. Handelaren zien dat er ook naar bierbostel iets meer vraag komt, maar door de beschikbaarheid van dit product is een aanpassing van de prijs niet nodig.

Voldoende kuilmais bij melkveehouders

Handelaren zien dat de vraag naar kuilmais iedere week iets aantrekt. Hoewel het bij het gros van de melkveehouders nog wel goed zit qua voorraden, wordt er al iets verder gekeken. Tot een verandering in de prijzen voor kuilmais leidt de extra vraag overigens niet. Prijzen voor mais liggen, gelang de kwaliteit, tussen de € 60 en € 65 per ton.

Voor de komende weken wordt rekening gehouden met een stabiele markt. Bij de meeste melkveehouders zit nog voldoende ruwvoer voor de komende 2 tot 3 maanden (of zelfs langer) en dus is een grote verandering van het sentiment in de markt nog niet aanstaande.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.