Home

Achtergrond

Koers JBS sprint omhoog

Over het algemeen lieten de agrifoodbedrijven op de beurs de afgelopen 2 weken goede prestaties zien.

De grootste daling was 2,2%, die toegeschreven kan worden aan de Amerikaanse voedingsfabrikant Kellogg. De grootste stijgingen waren voor de Braziliaanse slachterij JBS met 16,4% en het Britse Associated British Foods (ABF) met 10,5%.

Hoogste koers in dik 3 jaar voor JBS

JBS klom naar de hoogste beurskoers in meer dan 3 jaar. Bij sluiting van de beurs woensdag, stond de aandelenwaarde op 15,30 Braziliaanse real. De marktwaarde van het bedrijf is sinds de kwartaalresultaten in november $ 1,8 miljard gestegen.

Investeerders zijn ervan overtuigd dat JBS doorgaat met het verlagen van schulden. Tegelijkertijd is er een sterke vraag naar vlees in de Verenigde Staten en een stijgende consumptie in Brazilië, zo vertelde een analist tegen persbureau Bloomberg.

Afrikaanse varkenspest

Optimisme op de beurs over een akkoord tussen de VS en China en extra exportmogelijkheden naar Azië door de zorg over de Afrikaanse varkenspest die daar heerst, hielpen de koers van de slachterij ook omhoog, zo zei dezelfde analist. Na flinke tegenslagen voor het bedrijf in 2017 omtrent omkoping door de 2 broers die aan het roer stonden van JBS, lijkt het bedrijf nu beter te presteren dan ooit op de beurs.

De koers van ABF lijkt vooral beïnvloed te zijn door de stemming onder analisten. Het grootste deel van de analisten beveelt beleggers aan de aandelen van ABF te kopen of te behouden. 2 weken geleden gaf het bedrijf, dat voedingsmiddelen produceert maar ook een modeketen heeft en het moederbedrijf is van British Sugar, een update over de prestaties. Vooral de prestatie van de modeketen deed beleggers opleven.

Koers Kellog laagste in 5 jaar

Kellogg leek het nieuwe jaar met een stijgende koers in te gaan, maar is nu weer teruggezakt naar een niveau dat één van het laagste is in de afgelopen 5 jaar. Over een week komen er jaarresultaten, die mede bepalen wat beleggers dan van Kellogg vinden.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.