Home

Achtergrond

Handelsoorlog blijft stempel drukken op beurscijfers

In de week van kerst en oud en nieuw was het rustig op de beurs voor agrifoodbedrijven. De grootste koersstijging was voor de Braziliaanse vleesverwerker JBS met 4,7%. De Chinese slachterij WH Group noteerde de grootste daling: 2,9%. WH Group is een Chinese varkensslachterij en eveneens eigenaar van de Amerikaanse varkensslachterij Smithfield.

Hoewel de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China een tijdje geleden iets bekoeld leek te zijn, en China weer Amerikaanse soja kocht, heeft de varkenssector nog steeds te lijden onder de handelsspanningen. In zowel de VS als China hebben varkenshouders en slachterijen last van de politieke omstandigheden. China koopt geen Amerikaans varkensvlees meer als vergelding voor de maatregelen van Trump.

De handelsoorlog kwam precies op het verkeerde moment, omdat de wereldwijde varkensproductie naar een record was gestegen. Dat was het gevolg van een verwachte toenemende vleesconsumptie en lage voerprijzen. Amerikaanse slachterijen hebben daardoor flink uitgebreid in slachtcapaciteit, wat zich nu niet terugverdient. De CEO van Smithfield, Kenneth Sullivan, vertelde persbureau Reuters dat hij het zou waarderen als de spanningen tussen de 2 landen uit de lucht zouden zijn. Ook voor China, waar de varkenssector steeds meer te lijden heeft onder de Afrikaanse varkenspest 9AVP, zou het weer Amerikaans varkensvlees kopen verlichting geven.

De koers van de Braziliaanse slachterij JBS zit al weken in een stijgende lijn. Na maanden van negativiteit in en over het bedrijf na een corruptieschandaal, staat er nu een nieuwe CEO aan het roer. Hij vertelde halverwege december in een interview met analisten dat Brazilië wellicht kan profiteren van de AVP-situatie in China. Vanwege de uitbraak zou China al meer varkensvlees vanuit Brazilië zijn gaan importeren, aldus de CEO. JBS slacht, naast hoofdzakelijk runderen, ook varkens.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.