Home

Achtergrond

Geitenstop geen belemmering voor bedrijfsvoering

Zo snel mogelijk de gewenste plannen realiseren en de ruimte binnen de vergunning benutten om de geitenstop voor te zijn. Door deze strategie van Peter en Patricia Wiering verwachten zij nu geen problemen voor het bedrijf.

Als er in meerdere Nederlandse provincies een geitenstop wordt doorgevoerd, kan je er op wachten dat er in Noord-Holland ook een komt. Met deze gedachte in het achterhoofd hebben Peter en Patricia Wiering uit Venhuizen (N.-H.) de afgelopen jaren zoveel mogelijk gebouwd als mogelijk was binnen de vergunning voor hun locatie.

Peter en Patricia zijn het bedrijf 12 jaar geleden samen gestart. Ze runnen het samen. Naast haar baan als financieel adviseur bij Rabobank doet Patricia thuis de administratie en verzorgt ze de lammeren. In de lammertijd neemt ze vrij bij Rabobank om volop te helpen in het bedrijf.

Lees verder onder de foto.

Peter (45) en Patricia (44) Wiering melken 900 geiten in Venhuizen (N.-H.). Er zijn 450 stuks jongvee. - Foto's: Lex Salverda
Peter (45) en Patricia (44) Wiering melken 900 geiten in Venhuizen (N.-H.). Er zijn 450 stuks jongvee. - Foto's: Lex Salverda

Vanaf niks opgebouwd

Net als veel andere ‘selfmade’ geitenbedrijven is het bedrijf van Wiering vanaf niks opgebouwd. Omdat de broer van Peter het thuisbedrijf met melkkoeien overnam van hun vader, hield het boeren voor Peter voorlopig op. Na jaren buiten de deur te hebben gewerkt was er een plan om lammetjes op te fokken. Toen dat niet doorging, besloten ze om zelf te beginnen met melken. Er kwam een vergunning voor bijna 1.000 dieren. “Ik wilde gewoon boer worden. Een geit is een productiedier, dat vind ik mooi. Het maakt een geit ook niet zoveel uit aan welk lammetje het melk geeft, wat dat betreft zijn het makkelijke dieren.”

Lees verder onder de foto.

Op de luchtfoto is links het gekochte bedrijf van de buren te zien. Door de serrestal is aanbouw relatief goedkoop.
Op de luchtfoto is links het gekochte bedrijf van de buren te zien. Door de serrestal is aanbouw relatief goedkoop.

Minder uitval

Het feit dat geiten niet elk jaar gedekt hoeven te worden om melk te blijven geven, is volgens Wiering een ander voordeel. Vorig jaar zijn er veel dieren gedekt. Hiervoor worden zowel aangekochte als zelf opgefokte bokken gebruikt. “Oudere geiten proberen we zo lang mogelijk door te melken. Het blijft toch een risico als deze meerlingen krijgen. Het doormelken sluit dit risico uit en daardoor hebben we minder uitval. Je kijkt er soms van op hoeveel melk sommige geiten nog geven na jaren”, stelt Wiering.

Lees verder onder de foto.

Sinds de geiten van de buren aan het eigen koppel zijn toegevoegd is de veestapel bonter geworden.
Sinds de geiten van de buren aan het eigen koppel zijn toegevoegd is de veestapel bonter geworden.

Drie groepen dieren

De dieren worden gehouden in 3 groepen. Een doormelkgroep, een frisse (opstart) groep en een jonge groep. Deze groepen zijn wel afhankelijk van het seizoen, omdat er alleen in het voorjaar lammeren geboren worden. “We gaan nu meer in groepen melken en voeren. Geiten die doorgemolken worden vragen een ander rantsoen dan frisse dieren. Frisse dieren kunnen enorm pieken. Zodoende kunnen we gerichter voeren.” In de nieuwste aanbouw is de opfok gehuisvest die dit jaar gaat lammeren.

Elk jaar is het bedrijf een beetje gegroeid. “Door de serrestal kunnen we relatief goedkoop aanbouwen. Toch zijn we ook een beetje opgejaagd. We zagen wel in dat de geitenstop eraan kwam.” Alle bouw is niet alleen gedaan om het aantal geiten te verhogen maar ook om de stal te optimaliseren.

Lees verder onder de foto.

Door zo snel mogelijk de vergunningsruimte te benutten waren Peter en Patricia de geitenstop voor. Zij verwachten nu geen problemen voor het bedrijf.
Door zo snel mogelijk de vergunningsruimte te benutten waren Peter en Patricia de geitenstop voor. Zij verwachten nu geen problemen voor het bedrijf.

Ruime hokken

Overbezetting vraagt veel van de boer en van het dier. Nu hebben we dagelijks profijt van ruime hokken. We hebben daarvoor gekozen om ons eigen werkplezier te vergroten.” Dat hoeft volgens Wiering niet opgelegd te worden door duurzaamheidsprogramma’s als Duurzame Geitenzuivelketen (DGZK).

“Goed voor je dieren zorgen is iets wat je al doet. Je krijgt er gezondere en sterkere dieren door en dat komt je bedrijf ten goede.”

De naaste buren van Wiering hadden een vergunning als zorgboerderij voor 600 melkgeiten. Toen zij failliet gingen, werd besloten dat bedrijf erbij te kopen. Deze vergunning kon bij de eigen vergunning op worden geteld. Nu worden er 850 geiten doorgemolken en zijn er 400 stuks drachtige jonge geiten.

Lees verder onder de foto.

Omdat Peter het bedrijf van zijn vader niet over kon nemen is het geitenbedrijf vanaf niks begonnen. Er zijn veel 'selfmade' boeren in de sector.
Omdat Peter het bedrijf van zijn vader niet over kon nemen is het geitenbedrijf vanaf niks begonnen. Er zijn veel 'selfmade' boeren in de sector.

Mest lokaal uitgereden

De mest wordt uitgereden bij tuinders in de buurt. “Er worden hier veel bloembollen en bloemkool geteeld. Deze boeren kunnen goed uit de voeten met onze vaste mest.”

Het maximale aantal dieren is bijna bereikt. “We hebben de gebouwen gebouwd die nodig zijn voor de aantallen geiten en we zijn aan het optimaliseren. De geitenstop heeft voor ons daarom nu direct geen gevolgen.”

De melk moet wel verkocht worden

Het is volgens de geitenhouder niet te hopen dat de sector achter de melkveehouderij aangaat. “Het is een vrije sector en zo zijn wij ook begonnen. Als we allemaal veel geiten gaan melken, dan gaat dat misschien wel ten koste van de melkprijs. De melk moet wel verkocht worden en het liefst voor een goede prijs.” Wiering noemt het positief dat er de afgelopen jaren meer concurrentie is gekomen door meer afnemers. “Deze concurrentie komt de melkprijs ten goede”, aldus Wiering.

Lees verder onder de foto.


 • In de 2x42 swingover melkstal worden ongeveer 400 geiten per uur gemolken. Nu worden er 850 geiten doorgemolken en zijn er 400 stuks drachtige jonge geiten.

  In de 2x42 swingover melkstal worden ongeveer 400 geiten per uur gemolken. Nu worden er 850 geiten doorgemolken en zijn er 400 stuks drachtige jonge geiten.

 • Omdat er 2 melktanken op het bedrijf zijn kan de vrachtwagen altijd melk laden.

  Omdat er 2 melktanken op het bedrijf zijn kan de vrachtwagen altijd melk laden.

Imago

Misschien is de bouwstop echter wel goed voor een gezonde markt, merkt de veehouder op. Wiering vind het belangrijk om het imago voor een gezonde sector behouden. “Het is jammer dat er zoveel negatieve publiciteit is.”

Voor gevolgen van de bouwstop is Wiering niet bang. “We denken dat de meeste ondernemers de bouwstop wel hebben zien aankomen en hierop al hebben voorgesorteerd met hun plannen. Bovendien horen teleurstellingen nou eenmaal ook bij het ondernemen”, aldus Wiering.


 • Het is volgens Wiering niet te hopen dat de geitensector achter de koeien aan gaat als het op beweiding aankomt. Geiten weiden niet, maar knagen overal wat aan, legt Wiering uit.

  Het is volgens Wiering niet te hopen dat de geitensector achter de koeien aan gaat als het op beweiding aankomt. Geiten weiden niet, maar knagen overal wat aan, legt Wiering uit.

 • De nieuwe jongveestal is gebouwd, omdat het klimaat in de oude stal niet optimaal was. De dieren worden gehouden in een doormelkgroep, een frisse (opstart) groep en een jonge groep.

  De nieuwe jongveestal is gebouwd, omdat het klimaat in de oude stal niet optimaal was. De dieren worden gehouden in een doormelkgroep, een frisse (opstart) groep en een jonge groep.

Of registreer je om te kunnen reageren.