Home

Achtergrond

Forse koersstijging voor Südzucker

Forse koersstijgingen voor enkele beursgenoteerde agrifoodbedrijven vonden de afgelopen 2 weken plaats.

De grootste stijging was voor Südzucker: iets meer dan 19%. De grootste suikerproducent in Europa publiceerde op 10 januari kwartaalresultaten. De suikerdivisie liet een fors verlies zien. Het verlies bedroeg € 83 miljoen en de omzet daalde met 12%. Ondanks de prestaties van de suikerdivisie van het Duitse concern zien beleggers blijkbaar brood in de aandelen van het bedrijf. Sommige andere divisies van het bedrijf, waaronder de ethanolproductie, lieten winst zien.

Een analist van de Commerzbank zag nog een ander lichtpuntje. Hij houdt het voor mogelijk dat de suikerprijzen recent weer zijn gestegen door de slechte oogst van suikerbieten, en dat de waarde van de Braziliaanse real positief uitpakt voor het bedrijf. Analisten van de bank Berenberg veranderden het advies voor aandelen van Südzucker van ‘verkopen’ naar ‘houden’. Het lijkt erop dat zowel analisten als beleggers positieve verwachtingen hebben voor de toekomst.

Handelsgesprekken China en VS goed voor WH Group

Ook WH Group liet een flinke koersstijging zien. Het Chinese slachtconcern WH Group is onder meer eigenaar van de Amerikaanse slachterij Smithfield. Door de locaties van de slachterijen zat en zit WH Group midden in de handelsoorlog. De koers van het vleesconcern zette een stijging in op 4 januari, toen China en de Verenigde Staten verder gingen met het handelsoverleg. De handelsgesprekken over een mogelijke oplossing voor de oorlog tussen de 2 landen zorgden voor optimisme. De koers steeg binnen 2 weken met 17,6%.

De grootste daler was de Amerikaanse aardappelverwerker Lamb Weston. Ondanks gepresenteerde financiële resultaten die beter waren dan verwacht, daalde de koers de dag na de presentatie van boven $ 75 naar onder $ 70. In de afgelopen weken daalde de aandelenwaarde in totaal met 4,7%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.