Home

Achtergrond

ECB tornt niet aan rentetarieven

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente op het huidige, zeer lage niveau.

Dat heeft de ECB besloten op haar beleidsvergadering. Opnieuw geen verassing, de financiële markten hadden er al rekening mee gehouden. De ECB herhaalde verder zeker tot na de zomer vast te houden aan de huidige rentetarieven. Dat meldt het ANP. De herfinancieringsrente blijft 0%. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. Daar staat wel wat tegenover: de depositorente blijft op min 0,4%. Banken die geld stallen bij de ECB leggen daar dus geld op toe.

Risico op economische neergang toegenomen

De ECB gaat vrijkomend geld in de obligaties die in het opkoopprogramma zijn gekocht en worden afgelost opnieuw investeren. Ook al eerder aangekondigd, de bank blijft dat doen tot ruim na de verhoging van de rente, maar mogelijk ook daarna als het noodzakelijk is. ECB-president Mario Draghi gaf aan dat het risico op een economische neergang nu is toegenomen. Dat wijt de Italiaan aan onzekerheid door onder meer de brexit en protectionisme, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China. Die drukken op het sentiment, waardoor het vertrouwen afneemt. Een kans op een recessie schat Draghi voorlopig als klein in.

Economie koelt af

Analisten van de Nederlandse grootbanken zien ook de signalen dat de economie aan het afkoelen is. Rabobank paste de groeivoorspellingen aan naar beneden, net als ABN Amro en ING. In een column van Rabo-econoom Menno Middeldorp wijst hij er nog eens op dat financiële markten wel vaker vals alarm hebben geslagen over risico’s van een recessie. Maar de signalen die er nu zijn, kunnen we niet zomaar negeren, stelt Middeldorp vast.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.