Home

Achtergrond

Brexit laat Britse pond nog onberoerd

Opnieuw een week in het teken van de brexit.

Premier May kreeg een ongekend harde afstraffing in het Britse Lagerhuis, dat het brexit-akkoord naar de prullenbak verwees. Ze overleefde een dag later wel een motie van wantrouwen.

Britse pond houdt stand

Bij alle onzekerheid blijft de wisselkoers van het Britse pond vrijwel onberoerd. Sterker nog, afgelopen woensdag, een dag na de stemming, werd het pond iets duurder ten opzichte van de euro en stevent het af op een koers van GBP 0,88 per euro.

Sinds de Britten in juni 2016 kozen voor de brexit is de koers vrij stabiel, is de analyse van Het Financieele Dagblad op basis van meerdere valutaspecialisten. De brexit is al langere tijd ‘ingeprijsd’ in de koers van de Britse munt. Dat betekent in feite dat het ergste scenario in feite al is verwerkt in de wisselkoers.

Optimisme

Sinds het referendum ligt de koers tussen GBP 0,85 en 0,90. Het FD signaleert enig optimisme onder valutahandelaren, terwijl politici over het algemeen juist zeer negatief reageren op de gang van zaken rond de brexit.

Harde brexit

Bij alle optimisme ook een duidelijke waarschuwing. Er is nog steeds een kans op een harde brexit waarbij er in ieder geval een flinke chaos kan ontstaan. Daarvoor waarschuwen onder meer analisten van ABN Amro en ING. Het zou niet de eerste keer zijn dat de financiële markten toch verrast worden door een politiek besluit rond de brexit.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.