Home

Achtergrond 17 reacties

Baudet schittert door afwezigheid in landbouwdebat

Opeens was Thierry Baudet op een netwerkevenement voor de land- en tuinbouw. Hij beloofde zich in Den Haag sterk te maken voor de land- en tuinbouw. Maar op de eerste beste gelegenheid daarvoor schitterde hij door afwezigheid.

Opeens verscheen Thierry Baudet. Op de valreep had de fractievoorzitter van Forum voor Democratie zich aangemeld als lid van de delegatie van de Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit die afreisde naar de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. Baudet, die zich tot nog toe in de Tweede Kamer nauwelijks bemoeit met land- of tuinbouwonderwerpen, vond het belangrijk in Berlijn te zijn.

Henk Bleker

Hij sprak met vertegenwoordigers uit alle sectoren. Hij beloofde de kennis die hij in Berlijn had opgedaan te gebruiken om de boeren in Nederland te helpen. Dat Baudet opdook in Berlijn was mede te danken aan een interventie van oud-CDA-staatssecretaris Henk Bleker, nu voorzitter van Vee&Logistiek. Bleker sprak met Baudet, zoals hij als belangenbehartiger ook spreekt met andere politieke fracties in Den Haag.

Lees verder onder de foto

Henk Bleker maakte Baudet duidelijk dat hij in de agrarische sector vooral gezien wordt als een vertegenwoordiger van de Amsterdamse grachtengordel, maar dan wel aan de rechterkant van het spectrum. - Foto's: ANP
Henk Bleker maakte Baudet duidelijk dat hij in de agrarische sector vooral gezien wordt als een vertegenwoordiger van de Amsterdamse grachtengordel, maar dan wel aan de rechterkant van het spectrum. - Foto's: ANP

Bleker is niet de enige die contact zoekt met Baudets partij. Ook andere belangenbehartigingsorganisaties proberen de banden met Baudet aan te halen, omdat zijn partij op dit moment hoog in de peilingen staat en in potentie aan de rechterkant van het politieke spectrum meer geaccepteerd wordt dan de PVV.

Grüne Woche een netwerkbijeenkomst

Bleker maakte Baudet duidelijk dat de beurs in Berlijn niet zomaar een landbouwbeurs is, maar een netwerkbijeenkomst waar iedereen die er in de Nederlandse land- en tuinbouw toe doet, aanwezig is. Bleker liet ook blijken dat Baudet in de agrarische sector vooral gezien wordt als een vertegenwoordiger van de Amsterdamse grachtengordel, maar dan wel aan de rechterkant van het spectrum.

Lees verder onder de tweet

Baudet had goed naar Bleker geluisterd. Hij sprak in Berlijn met verschillende vertegenwoordigers uit de agrarische sector, onder anderen met directeur Hennie Swinkels (VanDrie Groep) en directeur Niels Louwaars (Plantum). En ook daar luisterde hij weer aandachtig, zodat hij zich trots kon tonen over de betekenis van de land- en tuinbouw voor Nederland.

De boeren zitten in de knel vanwege overdreven regelgeving. Dat gaan wij vanuit Den Haag verbeteren

Baudet zei in Berlijn: “De boeren zitten in de knel vanwege overdreven regelgeving. Op allerlei manieren wordt het de mensen heel moeilijk gemaakt om te ondernemen en te exporteren. En dat gaan wij vanuit Den Haag verbeteren.”

De eerste grote mogelijkheid die zich deze week aandiende om zijn belofte na te komen, was tijdens het grote debat over de veehouderij en het debat over de komende vergadering van Europese landbouwministers. Die kans liet de partij aan zich voorbij gaan. Dat viel overigens niet op: Forum voor Democratie houdt zich bijna altijd afzijdig van debatten over de land- en tuinbouw.

Lees verder onder de foto

Theo Hiddema is formeel de landbouwwoordvoerder van FvD. Het enige wat hij tot nu toe over de sector zei, was te kort om om af te drukken.
Theo Hiddema is formeel de landbouwwoordvoerder van FvD. Het enige wat hij tot nu toe over de sector zei, was te kort om om af te drukken.

Landbouwwoordvoerder Theo Hiddema

Tal van sprekers van links tot rechts hadden zich aangemeld en maakten gebruik van hun spreekrecht, zo niet Thierry Baudet noch zijn fractiegenoot Theo Hiddema, die formeel de landbouwwoordvoerder is. Het enige geluid dat Hiddema liet horen toen hem vorig jaar door Boerderij om een toelichting werd gevraagd op een landbouwonderwerp was zo summier dat het te kort was om af te drukken.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Braakman houdt niet van Baudet. Aan mensen die er wel waren hebben de boeren ook niks.

 • mtseshuis

  Precies @farmerbn, enkele brachten alleen maar ellende, die hadden ook wel weg kunnen blijven...

 • Bertus Buizer

  Hoe ver moet je als CDA-er gezonken zijn om Baudet aan te klampen? Kunnen we hieruit concluderen dat Bleeker op een zinkend schip zit maar nog geen nattigheid voelt?

 • farmerbn

  Het antwoord op de vraag van Bertus staat in de laatste regel boven de eerste foto.

 • Noordscheveld

  De partij heeft nog geen landbouwwoordvoerder . Als je ergens niet voldoende kennis van hebt kun je beter niet mee bemoeien. Alleen jammer dat 90% van de kamerleden zich niet aan deze regel houdt

 • Tinus1

  Juist @noordscheveld. wat we moeten verwachten van FvD is overigens de vraag.. maar beter zwijgen als onzin en leugens uitbraken.

 • Alco

  Ong. een jaar geleden ben ik indirect gevraagd om een landbouw praatje te houden. Dit naar aanleiding van mijn liedjes "boerenlied en tweelingfraude".
  Ik heb toen de boot afgehouden omdat ik hen veel te veel als PVV zag.
  Later hoorde ik dat Johan Derksen er wel geweest was. Toen ging ik er toch een beetje anders over denken.

 • farmerbn

  Alco op de lijst voor FvD?

 • Maas1

  Kom op Alco bel die gladde glibberige Baudet op.Zeker weten dat je het beter kan dan menig ander!

 • farmerbn

  Baudet speelt piano en alco zingt er een lied mee. Ik vind Baudet niks gladder dan Rutte of glibberiger dan Klaver. Alco kan bij die partij veel betekenen voor de boeren. De Kamer heeft veel GBV nodig. Gezond Boeren Verstand en dat past wel bij FvD.

 • Maas1

  @farmerbn GBV past wel bij FvD,door te schitteren in afwezigheid tijdens het landbouw debat!! In Berlijn grootse woorden en nu zonder een woord te delen in de kamer zijn woorden en mooie praatjes volledig te ontkrachten zonder een woord te delen en zijn afwezigheid als het er toe doet voor de landbouw!! GBV en FvD ja ja we zullen zien waar dat toe lijd!

 • Bennie Stevelink

  FvD wil uit de EU terwijl wij alleen al voor zuivel voor 70% afhankelijk zijn van afzet buiten Nederland.
  FvD heeft het goed voor met de boeren???

 • Maas1

  Zonder export heeft dit land geen economische bestaansrecht.

 • Alco

  Denkt nu iedereen dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit totaal niet meer kan exporteren?
  Geld regeert, laten we dat niet vergeten.
  Maar de grootste hobbel is dat de EU met alle macht de Brexit tot en fiasco wil laten worden.
  Ik ben benieuwd!!!

 • Bennie Stevelink

  Hoe doet de EU dat @Alco?

 • Alco

  @Bennie. Je weet dat de EU bepaalde vrije export vrijheden heeft naar elkaar toe.
  Als er ook maar ergens een ziekte is mag men de grens sluiten, wat ook direct gedaan wordt.
  Die vrijheden kan hen opbreken.
  Maar zoals gezegd.
  Geld regeert bij internationale bedrijven en hebben zij dan een boodschap aan de EU.

 • Maas1

  @Alco,Nederland heeft zijn open handels venster gericht op de EU en de Wereld.Daar hebben wij zeker internationale operende bedrijven bij nodig,wat goed is voor het opstuwen van het midden en kleinbedrijf. Voor ons allemaal en zeker voor BV Nederland.Of je nu zzp of werknemer bent of andersinds het gaat uiteindelijk altijd over geld,al was het maar dat ieder zijn hypotheek en vaste lasten kan blijven betalen en kan gebruik maken van de voorzieningen die door de overheid worden geboden. Zeg dan minder EU bemoeienis maar uit de EU is kwats.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.