Home

Achtergrond 20 reacties

Animal Rights wil einde aan alle veehouderij

Dierenactivistenorganisatie Animal Rights wil een einde aan alle veehouderij. Ook bedrijven met vrije uitloop, weidegang of biologisch zijn volgens Animal Rights not done. De organisatie wil nog vaker gaan filmen in stallen.

“De vee-industrie is een aflopende zaak, op termijn zal deze verdwijnen”, vertelt Erwin Vermeulen aan een volgestampt café Utopie in Den Haag. Zijn woorden worden aangehoord door een kleine honderd man, die al een applaus geven bij het noemen van de naam van de organisatie: Animal Rights. Vermeulen is campagneleider van de actie ‘Stop de slacht’ en is de afgelopen maanden zeer actief geweest met het publiceren van undercoverbeelden uit stallen.

Kritiek van boerenorganisaties

Die beelden zijn gemaakt door medewerkers van Animal Rights. De organisatie gaat als volgt te werk: activisten infiltreren op een bedrijf, ze solliciteren als kippenvanger of medewerker op een varkenshouderij. Daar maken ze vervolgens stiekem opnames tijdens de werkzaamheden. Of ze hangen verborgen camera’s op. Ook gaan activisten stallen binnen om de dieren te filmen. “Het is geen inbreken”, vertelt Vermeulen, “we maken niets kapot en laten geen schade achter.”

Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen vertelt waarom en hoe undercoverbeelden uit stallen worden gemaakt. - Foto: Animal Rights
Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen vertelt waarom en hoe undercoverbeelden uit stallen worden gemaakt. - Foto: Animal Rights

Vermeulen is bekend met de kritiekpunten die boerenorganisaties hebben. “LTO en POV reageren niet meer op de inhoud van de beelden. In plaats daarvan betichten ze ons van extremisme, inbraak en intimidatie.” Andere kritiek, zoals het in scène zetten van omstandigheden, verwerpt hij. “We gooien geen kadavertonnen leeg in de stal.”

‘Zichtbaar leed’

Verschillende recent gepubliceerde beelden van de organisatie worden getoond, terwijl de actievoerder vertelt waar de zaal naar kijkt. Hij benoemt het beeldmateriaal als zichtbaar leed, een zeug in een kraamstal ‘kijkt machteloos toe terwijl haar kinderen worden afgenomen en mishandeld bij het oormerken’. Een vleeskuiken wordt gezien als ‘plofkip die naar de slacht gaat, net voor ze door haar pootjes kan zakken’.

Dierenwelzijn op boerenbedrijven

Het is voor de organisatie niet relevant of de praktijken op de beelden legale of illegale praktijken laten zien. “Bijvoorbeeld de verreikte kooi, dat is net iets meer ruimte dan een legbatterij, maar de kip kan nog steeds nergens heen. Het is legaal, dus de NVWA kan niet optreden. Maar dit zijn in onze ogen misstanden, deze kippen hebben zo geen leven.”

De organisatie ziet niets in het verbeteren van dierenwelzijn op boerenbedrijven. “Het lijden van de dieren is dan net een klein beetje minder erg, maar nog steeds is het vreselijk wat dit systeem met de dieren doet”, aldus de campagnevoerder.

De lezing wordt afgesloten met een vrolijke noot, een filmpje van een stel ex-leghennen die de organisatie heeft ‘bevrijd’ en nu rondscharrelen ergens in een achtertuin. De zaal geeft langdurig applaus.

Na afloop is Vermeulen bereid om de vragen van Boerderij te beantwoorden.

De afgelopen tijd hebben jullie veel beelden naar buiten gebracht, gaat dat de komende periode vaker gebeuren?

“Dat willen we wel, we hebben nu een video-editor die de ruwe beelden kan monteren. We hebben de afgelopen tijd een inhaalslag gemaakt, ons werk wordt steeds meer gesignaleerd door de media. Dat is goed, want zo zien ook mensen buiten onze eigen publiek dit.”

Hoe selecteren jullie de bedrijven waar gefilmd wordt?

“Eigenlijk maken we geen selectie, want op elk bedrijf zijn misstanden te zien. Via uitzendbureaus kun je ongeschoold makkelijk infiltreren als medewerker op een bedrijf.”

Hoeveel filmmateriaal hebben jullie voor de inhoud van een item van een paar minuten?

“De beelden van de varkensstallen in Nuenen en Lunteren, daar heeft onze medewerker 3 en 4 dagen gewerkt en bijna continue gefilmd. Daar kiezen we de relevante beelden uit, waarop bijvoorbeeld goed te zien is dat een kip is kaalgepikt. Maar we maken ook altijd overzichtsbeelden van de stal.”

Meestal is dezelfde persoon te zien in de filmpjes als undercoverfilmer. Hoeveel mensen filmen er voor jullie?

“Daar doe ik geen uitspraak over, het zijn er meerdere, maar we gebruiken structureel het pseudoniem Tom in onze persberichten. De persoon achter de acties is niet belangrijk, het werk wel. Bovendien moeten we onze medewerkers beschermen.”

Want wat jullie doen, bedrijven binnengaan zonder toestemming en filmen, mag niet.

”Zoals ik al zei, het is geen inbreken wat we doen. Maar dit is de enige manier om deze informatie te verkrijgen. Ik zou de proefprocedure bij de rechtbank wel aandurven. Ik weet zeker dat ons doel, opkomen voor de rechten van de dieren, onze acties rechtvaardigen.”

En de andere mensen op de beelden, de medewerkers van een bedrijf, de boeren?

“Ik begrijp dat boeren niet blij zijn als we op hun bedrijf hebben gefilmd, maar we zijn een geweldloze organisatie. We zijn niet tegen boeren, we zijn tegen de veehouderij, tegen het systeem. Boeren zijn onze voedselmakers, maar dan wel van planten en niet van dieren.”

Laatste reacties

 • haj146

  Aanpakken dat volk. Ze komen een keer een veehouder tegen die er niet van gediend is..

 • Alco

  Wat een softe vraagstelling!!!!

 • hoop dat ze een keer op heterdaad betrapt worden en als gevolg daarvan een paar tanden missen

 • de-boer-

  Moeten uitzendbureau s eerst screenen? Als je voor iemand werkt en dan even een dubbele agenda er op na houd ?doet me aan tweede wereld oorlogsfilms denken
  Daar waren ook mensen met dubbele agenda s

 • agratax.1

  Als ik het goed heb begrepen, komen de dames en heren binnen als tijdelijke medewerker via vangploegen of uitzendbureau's. De remedie die hopelijk hout snijdt is laten tekenen voor geheim houding en verbod op fotograferen met een dwangsom per overtreding, die de moeite waard is. Het installeren van verborgen webcams in de stal met overzicht over de looppaden in de stal maakt het voor hen niet gemakkelijker en geeft de boer de kans om te weten wie zijn stal betreedt en wat hij/zij daar uitvreet.

 • Firma Vellenga

  Laten we deze mensen filmen in hun prive leven.... Eens zien wat er dan allemaal aan het licht komt. Er zijn wel 100 mensen die luisteren naar deze opruiende mensen. En bij alles oe en aa 's roepen. Ook in eigen omgeving zou 50 % het met deze man eens zijn. Het is zorgelijk. Het zal niet lang duren voor dat deze zogenaamde dieren activisten de meerderheid krijgt in de kamer. Wij kunnen er wel lacherig over doen en weg wijven maar dit gaat echt een probleem worden.

 • Firma Vellenga

  Sorry de wijven is natuurlijk wuiven.... Hoewel het wel een stel krijsende wijven zijn.

 • frl

  Puur vitamine gebrek met die lui, krijg je waanideeën van .

 • ????

  dit wordt 100 % de derde wereldoorlog door deze vieze dieractivisten allemaal goed onthouden noterten en opslaan wie de hoofdspelers hier in zijn als er wat aan de knikker zoals volksopstand deze oppakken kaal scheren en u mag het invullen...…...

 • Alco

  Er zijn overal problemen te filmen.
  Ook in gezondheidszorg.
  Ook in het onderwijs.
  Ook in de opvoeding.
  Maar dit is geen reden om alles in die sector te veroordelen.
  Geef hulp in plaats van afzeiken.

 • Klaasvaak

  Inderdaad Alco,
  Sochtends op de verzorgingsafdeling in het bejaardentehuis filmen geeft ook geen fraaie beelden....

 • kleine boer

  Een hond achter koppel vee geeft ook minder fraaie plaatjes ....

 • Gerjo-Kompier1

  Als de anti-dieren-organisaties de macht krijgen, ontstaat er wel een heel leeg landschap. Vele dieren zullen nooit het levenslicht mogen zien en wellicht zullen diverse soorten uitsterven.
  Zij zullen er geen honger door leiden: gras genoeg. Maar voor wie een gezonde maaltijd wil....

  Een gehouden dier moet je goed verzorgen en met respect behandelen. Maar blijkbaar is dat voor Animal Rights niet genoeg. Zoals ik hun verhaal begrijp mag een dier, dat gehouden en verzorgd wordt, niet bestaan.

 • husky

  Stuur hem even naar de Oekraine , laat hem daar filmen in de legbatterij en tegen de mensen daar zeggen.....foei dat mag niet

 • kanaal

  willen ze wrede wolven ook verbieden?

 • Gerjo-Kompier1

  @ kanaal, als er geen schapen, kippen en andere (landbouw)huisdieren meer zijn, trekken de wolven vanzelf wel weg.

  Hoe gaat Animal Rights de burger uitleggen dat er voor Tom poes en hond Frekkel geen eten meer in de winkels te koop zal liggen? Tom poes mag zelf muizen gaan vangen en hond Frekkel mag op postbezorgers gaan jagen?

 • agratax.1

  Zo lang het inkomen van de consumenten (te) laag is om goed te eten is de vlees consumptie (heel) laag, stijgt de levensstandaard dan stijgt de vlees consumptie explosief. De activisten mogen hier dan voet aan de grond krijgen, maar in landen als China, India en andere opkomende economieen zal eerst de vleesconsumptie nog stijgen. Wij in Europa zijn de los van de natuurlijke kringloop (eten en gegeten worden). Wij maken een eigen kringloop, waarbij planten geen rechten hebben op leven en geen gevoel hebben en insecten als gevoelloos gelden en groeien zonder voer. Wat we ook bedenken aan kringloop mogelijkheden, een leven zonder eten en gegeten worden is niet mogelijk zonder geweld aan de natuur. Oostvaardersplassen hebben dit duidelijk aangetoond Grazers vreten zich vol tijdens het groeiseizoen van de planten en vermeerderen ongebreideld maar worden zelf niet gegeten. Gevolg te weinig wintervoer en dus rest de hongerdood.
  Gaat de mensheid ook deze toekomst te gemoed?? De echte armen weten niet beter, dan dit de wet der natuur is.

 • frl

  Veeteelt is er toch altijd al geweest, zag nét nog een spotje van de "wilde ganzen " een project in Afrika voor opzetten geitenhouderij om armoede te bestrijden.

 • de persoon achter deze acties is niet belangrijk, het werk wel en daarbij moeten wij onze medewerkers beschermen??? en de boer die mag door zo'n onbenul aan de schandpaal van de hele nederlandse media met alle daarbij behorende gevolgen.

 • 0064376

  Boeren zouden verbod op Animal Rights moeten willen....

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.