Home

Achtergrond 1 reactie

Amerikaanse shutdown raakt boeren

Amerikaanse boeren hebben te maken met onzekerheid door de shutdown van de Amerikaanse overheid. Uitbetaling van subsidies, belangrijke rapporten en een bio-ethanol besluit zijn vertraagd.

De shutdown in de Verenigde Staten (VS) raakt ook de boeren in het land. De uitbetaling van subsidies is mogelijk later, de publicatie van belangrijke agrarische rapporten wordt uitgesteld en een nieuwe regeling die het mogelijk maakt meer mais te telen voor de ethanol productie staat op de tocht.

Meningsverschil over de grensmuur

De shutdown in de VS draait om een meningsverschil tussen president Trump en de Democraten in het Congres over het budget voor het bouwen van de door Trump gewenste grensmuur. Het meningsverschil heeft geleid tot een al weken durende sluiting van delen van de overheid. Honderdduizenden ambtenaren zijn naar huis gestuurd. Trump heeft gedreigd dat de shutdown heel lang kan duren als hij zijn zin niet krijgt.

Uitbetaling subsidies later

Ook voor boeren heeft de shutdown gevolgen. De shutdown betekent mogelijk dat de uitbetalingen van subsidies later zullen zijn. Om de pijn van de handelsoorlog tussen de VS en China voor boeren te verzachten, stelde Trump subsidies in. Het lijkt er echter op dat de boeren voorlopig even door de pijn heen moeten bijten. De deadline voor boeren om zich in te schrijven voor de tweede ronde van de subsidies is op 15 januari, maar kantoren van het Amerikaanse landbouwministerie USDA zijn al gesloten sinds 28 december. Inschrijvingen worden dus niet of nauwelijks verwerkt.

Afval wordt niet opgehaald in Washington D.C. als gevolg van de shutdown van de Amerikaanse overheid. -  Foto: AFP
Afval wordt niet opgehaald in Washington D.C. als gevolg van de shutdown van de Amerikaanse overheid. - Foto: AFP

Boeren op zoek naar andere geldbronnen

Voor veel boeren in de VS, voor wie de situatie als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China al niet makkelijk is, zou dit betekenen dat ze op zoek moeten naar andere geldbronnen om hun hoofd boven water te houden, zo zei de Amerikaanse senator Patrick Leahy in een statement vorige week.

Rapporten als gouden standaard

De USDA liet weten dat voor boeren belangrijke rapporten later komen dan de gebruikelijke datum van 11 januari. Handelaren zien de rapporten met daarin vraag en aanbod als een gouden standaard voor vooruitzichten van de markt van agrarische producten. Boeren vertrouwen op de rapporten voor het plannen van zaai- en oogstmomenten. Met het vertragen van de publicatie tasten veel boeren in het duister, zo vertelt Dan Basse, directeur van een Amerikaans agrarisch adviesbureau tegen persbureau Reuters. “Dit zorgt voor weer meer onzekerheid.”

Amper ambtenaren

President Trump gaf vorig jaar goedkeuring voor het verhogen van het percentage bio-ethanol in benzine. Dat maakte boeren die mais telen voor de productie van de ethnaol optimistisch gestemd. Door de handelsoorlog zijn de verkoopmogelijkheden voor Amerikaanse boeren beperkt. Het verhogen van de hoeveelheid bio-ethanol in benzine van 10% naar 15%, zou meer mogelijkheid geven voor het telen van mais.

De shutdown gooit nu echter mogelijk roet in het eten. Het plan om de regeling voor de zomer rond te krijgen was al ambitieus en door de shutdown is het volgens sommigen helemaal niet meer haalbaar. De ambtenaren die voor verdere afwikkeling van de regeling moeten zorgen, zijn er namelijk amper.

Eén reactie

  • Zuperboer

    En dat in het land van de onbegrensde mogelijkheden.........Zijn vast wel een paar ambtenaren die voor hun vaderland willen doorwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.