Home

Achtergrond

Amerikaanse sancties drijven olieprijs op

Afgelopen week werd de olieprijs beïnvloed door een aantal ontwikkelingen.

Uiteindelijk leidde het in het midden van de week tot de hoogste olieprijsnotering in de laatste twee maanden. Een vat ruwe Brent-olie noteerde ruim $ 62,60 en een vat West Texas Intermediate (WTI) kwam op dat zelfde moment uit op $ 54,80.

Onrust Venezuela

Vooral de onrust in Venezuela zorgde voor een stijgende prijs op de oliemarkt. Dat begon vorige week vrijdag al. Maandag zorgde berichtgeving over het aantal Amerikaanse boortorens voor een tijdelijk lagere prijs. Een week eerder bleken er tien boortorens bijgekomen te zijn in de VS. Ook de zorgen over een minder economische groei in China deed de olieprijs dalen.

Amerikaanse sancties

Toch bleek dit maar een heel tijdelijk effect, dinsdag zette de opmars voort. Opnieuw stond berichtgeving over Venezuela aan de basis. Vooral de sancties die de VS afkondigde tegen het staatsoliebedrijf PDVSA van het Zuid-Amerikaanse land zorgde voor een hogere olieprijs.

Volgens deskundigen zou de olieprijs eigenlijk niet enorm moeten stijgen door de Amerikaanse sancties, omdat de olieproductie van Venezuela in de afgelopen jaren al sterk is gedaald als gevolg van de economische crisis in het land.

Olievoorraden lastiger in evenwicht te brengen

Wel zorgt de onduidelijkheid over de olieleveringen uit Venezuela ervoor dat het voor de Opec lastiger wordt om de wereldwijde olievoorraden in evenwicht te brengen, waarschijnlijk heeft vooral dat gegeven gezorgd voor de olieprijsstijging.

Kleinere olievoorraad VS

Ook de lager dan verwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden zorgden er deze week voor dat de prijs werd opgedreven. Deskundigen hadden gerekend op een stijging van de voorraad met ruim 3 miljoen vaten, dat bleken er in de praktijk ‘maar’ zo’n 900.000 te zijn.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.