Home

Achtergrond 8 reacties

‘We willen als WNF in gesprek met boeren’

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil in gesprek met boeren. De organisatie wil weten hoe boeren denken over natuurbehoud- en herstel en wat zij daar voor nodig hebben.

Jacomijn Pluimers is als adviseur voedsel en landbouw bij WNF betrokken bij de bijeenkomst op 3 oktober waarvoor boeren worden uitgenodigd. Het WNF wil met boeren in besprek om te horen hoe zijn denken over en wat zij nodig hebben voor natuurherstel en behoud: “We willen in eerste instantie niet met onze oplossing komen, maar echt in gesprek gaan.”

Jacomijn Pluimers: 'We openen onze deuren om het gesprek aan te gaan met boeren.' - Foto: Herbert Wiggerman
Jacomijn Pluimers: 'We openen onze deuren om het gesprek aan te gaan met boeren.' - Foto: Herbert Wiggerman

Waarom organiseert WNF deze dag?

“We zijn al veel op bezoek geweest bij boeren en bijeenkomsten van de sector, maar nog nooit hebben wij dit zelf georganiseerd. Voor het eerst openen we nu letterlijk onze deuren om het gesprek aan te gaan met boeren. We willen van hen weten wat ze nodig hebben om te kunnen boeren met natuur. Tegelijkertijd vinden we een economisch toekomstperspectief voor hen belangrijk. Dus ook daarvoor willen we weten wat er nodig is. Uit ’De Staat van de Boer’ van Trouw bleek dat boeren het niet langer acceptabel vinden dat de natuur onder druk staat door intensievere landbouw. Ook gaf driekwart aan meer te willen samenwerken met natuurorganisaties. Dat geeft al aan hoe boeren er over denken.”

Boeren zijn belangrijk in het natuurbeheer. Ze kunnen deel uitmaken van het herstel en behoud van de natuur

Waarom is zo’n dag nodig?

“We staan voor een enorme opgave op het gebied van natuur en klimaat. Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Die moeten we zien te herstellen. Het grootste deel van Nederland bestaat uit agrarisch landschap, waar veel verschillende soorten voorkomen. Boeren zijn dus belangrijk in het natuurbeheer. Boeren kunnen deel uitmaken van het herstel en behoud van de natuur. Andersom is een goede biodiversiteit en natuur ook in het belang van de boer. Schoon water en voldoende insecten bijvoorbeeld komen ook boeren ten goede.”

Het WNF heeft het vaak over bijvoorbeeld de ontbossing als gevolg van de landbouw. In hoeverre is dit een onderwerp op de bijeenkomst?

“We organiseren het echt voor de Nederlandse boer, maar natuur en klimaat houden niet op bij landsgrenzen. We zijn een internationale organisatie met een internationaal perspectief en de Nederlandse landbouw heeft ook gevolgen voor de natuur ver weg, dus dat is zeker iets dat voorbij kan komen. We horen echter graag van de boeren waar zij tegenaan lopen. We willen in eerste instantie niet met onze oplossingen komen, maar we willen echt naar hen luisteren.”

Wat zouden de oplossingen dan zijn volgens WNF?

“Daar hebben we wel onze ideeën over, maar daar ga ik niet verder op in. Belangrijk is dat we tijdens de bijeenkomst op zoek gaan naar gezamenlijke belangen. Op de dag zelf zullen we het ook wel hebben over de vervolgstappen die we kunnen nemen naar aanleiding van de bijeenkomst.”

Wat verwachten jullie van de opkomst?

“We hopen op een divers gezelschap dat echt het gesprek aan wil gaan. Ik heb her en der al wat boeren gesproken die het een goed idee vonden, dus ik hoop op een goede opkomst.”

Laatste reacties

 • ENDE902

  Bij deze laat ik weten niet op de uitnodiging in te gaan. Een half jaar terug heb ik met mijn LTO-afdeling een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Hierbij werd mij overduidelijk dat deze partijen, en onwillekeurig schaar ik het WNF daar ook onder, het Nederlandse landschap op hun manier willen inrichten en dat de boeren daarbij voor de uitvoering moeten zorgen en dus in feite gebruikt worden voor hun inrichtingsvisie. Voor eigenwaarde van de boer is meest geen ruimte.

 • Jan-Zonderland

  Ik vrees dat je gelijk hebt Ende. In het verhaal staat dat wnf de oplossingen al klaar heeft voor alle problemen maar daar wil mevrouw nog even niet op ingaan. Beetje wolf in schaapsklerengevoel krijg je erbij.

 • farmerbn

  Er zullen zeker wat boeren komen maar die boeren zullen niet de doorsnede van de boerenbevolking zijn. WNF kan dan mooi weer spelen als ze wat afspraken met die boeren gemaakt hebben. De media zal uitdragen dat die afspraken breed door de boeren zijn aangegaan, wat niet waar zal zijn. De boeren worden misbruikt.

 • Gat

  Op een bijeenkomst hebben hun alleen het woord. Die luisteren niet naar een boer. Elke natuur idealist kent alleen zijn eigen visie en niet van een ander.

 • ENDE902

  Ik heb nog even via google naar uitspraken van mevrouw Pluimers gekeken:

  WWF colleague Jacomijn Pluimers said that on the short term (2-3 years), the size of the Dutch dairy herd should be reduced by 25%, to tackle the manure surplus in order to achieve the climate goals agreed in Paris. According to her, in a short period of time, 2 to 3 years should be considered. In the coming 10 years, the WWF even wants a reduction of 40%.

 • Alco

  We hebben in Nederland zo ongelofelijk veel mooie natuur.
  Zien die mensen dat niet?
  Ondankbare schapen zijn het.

 • kleine boer

  Is de koe in de wei of verbouwen van voedergewassen of alle akkerbouw gewassen enz enz geen natuur? Vd zomer was het de natuur die het lastig maakte....

 • DJ-D

  Dat je mensen die nooit buiten komen voor de gek kunt houden en laten doneren is eigenlijk al erg genoeg. Maar als je nu bedoelt dat het slecht gaat in de zogenaamde natuurgebieden daar kan ik inkomen. De kraamkamers van ganzen vossen marters kraaien buizerds zorgen er voor dat het beroerd gaat met de weidevogelstand op ook vooral agrarisch land. En dus ook de biodiversiteit op het platteland. Ik steek er geen tijd en passie meer in om een goede biotoop voor ze te creeeen. Ben gekke gerrit niet. Maar tis het een of het ander. Wil je predatoren dan heb je geen weidevogels prima maar vertel dat gewoon in het rond. Het gaat slecht met de natuur. Kom nou toch. Barst van de vreemde vogels bevers reeen zelfs wolven en dat in een land dat je beter een stad kunt noemen. Maak van de ruimte die nu zinloos is zoals de ovp iets moois en laat maar zien hoe het moet. En zonder valse inkomsten van donateurs die bedrogen worden. Sta nu buiten de koeien naar buiten gedaan. Ik zie zeker 200 zwaluwen over het land zweven. Kom eens naar buiten en vertel de waarheid en bezorg een boer geen imagoschade.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.