Home

Achtergrond

Vergroeningseffect in Nederland is beperkt

Veel boeren gaan een vergroeningsverplichting aan, maar het resultaat valt tegen.

De effecten van de vergroeningsmaatregelen in Nederland zijn beperkt. Ook al scoort Nederland hoog met het aantal boeren dat vergroeningsverplichtingen aangaat en het areaal dat daarbij betrokken is. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal boeren dat tenminste een vergroeningsverplichting had, is tussen 2015 en 2017 gestegen van 67 tot 73%. Het gaat om 92% van het areaal waarmee Nederland Europees gezien hoog scoort.

Vooral productiegerelateerde invulling

Toch zijn de gevolgen beperkt omdat het merendeel van de boeren in Nederland, evenals in voorgaande jaren, gekozen heeft voor een productiegerelateerde invulling van de vergroening, aldus de minister. Daarbij gaat het om het inzaaien van vanggewassen en stikstofbindende gewassen. De minister wil een ‘meer ambitieus vergroeningsprogramma voor de landbouw’.

Schouten geeft in de brief aan dat zij de vorige week gepresenteerde landbouwvisie leidend wil laten zijn bij haar inzet voor het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.