Home

Achtergrond 2 reacties

Spanning op Prinsjesdag moet van de hoedjes en de paarden komen

Prinsjesdag zal dit jaar weinig verrassends bieden op landbouwgebied, nu de landbouwvisie net gepresenteerd is.

De hoedjes zijn gereed, de paarden worden weer van stal gehaald. Volgende week presenteert het kabinet zijn plannen voor het komend jaar op Prinsjesdag. Het wordt de eerste echte begroting van het kabinet Rutte 3. Vorig jaar werd de begroting nog opgesteld door het demissionaire kabinet Rutte 2, omdat er door de lange onderhandelingen nog geen nieuw kabinet was. Dat betekent ook dat voor het eerst sinds de opheffing van het landbouwministerie in 2010 weer een eigen landbouwbegroting zal worden gemaakt, in plaats van een apart hoofdstuk in de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Dit was de afgelopen jaren wel het geval. Met een ruim budget vanwege de economische situatie in het land kan het kabinet vol gas aan de slag met het regeerakkoord. Gedwongen bezuinigingen lijken niet aan de orde.

Verdienmodel van de boer verbeteren

Veel verrassingen zijn er in de landbouwbegroting dus niet te verwachten. Met het regeerakkoord in de achterzak en de landbouwvisie vers op het bureau, zijn de hoofdlijnen van het beleid uitgestippeld. Het ministerie gaat zich richten op kringlooplandbouw en de verbinding tussen de landbouw en natuur en het verbeteren van het verdienmodel van de boer.

Door de pas gepresenteerde landbouwvisie van minister Carola Schouten, zal er op Prinsjesdag weinig spannends voor de landbouw te verwachten zijn. - Foto: ANP
Door de pas gepresenteerde landbouwvisie van minister Carola Schouten, zal er op Prinsjesdag weinig spannends voor de landbouw te verwachten zijn. - Foto: ANP

Warme sanering van de varkenshouderij

Het komende jaar gaat het ministerie verder met de wetsvoorstellen voor een betere positie van de boer in de keten en voor eerlijke handelspraktijken. Daarnaast zal het plan voor de warme sanering van de varkenshouderij verder worden uitgewerkt, net als het plan met de steunmaatregelen voor jonge boeren, waarvoor € 75 miljoen wordt uitgetrokken.

Begroting van Financiën spannender

Voor de boer zal de begroting van het ministerie van Financiën mogelijk spannender zijn dan de landbouwbegroting. Uit de plannen van dit ministerie moet blijken of er aanpassingen komen in de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering. Dit was een van de verzoeken vanuit de sector tijdens de droge zomer. Nederland is binnen Europa een van de weinige landen die 21% assurantiebelasting heft op de brede weersverzekering. Deze assurantiebelasting levert de staatskas nu ongeveer € 4 miljoen per jaar op.

Ondanks adviezen van diverse adviesorganen, wil het kabinet vooralsnog het btw-tarief op groente en fruit niet verlagen om de consumptie hiervan te stimuleren

Aanpassing btw-tarief

De aanpassing van het btw-tarief zal in de miljoenennota ook aan de orde komen. In 2019 zal het lage btw-tarief worden verhoogd van 6 naar 9%. Ondanks adviezen van diverse adviesorganen, wil het kabinet vooralsnog het btw-tarief op groente en fruit niet verlagen om de consumptie hiervan te stimuleren. Wel lekte al uit dat het kabinet de verbruiksbelasting op suikervrije dranken wil schrappen, om deze aantrekkelijker te maken ten opzichte van de suikerhoudende varianten. Verhoging van het btw-tarief op vlees, iets wat vooral linkse partijen willen, zal dit kabinet niet doen.

APK en kentekening trekkers

Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zal op Prinsjesdag mogelijk duidelijkheid komen over de maatregelen rondom de luchtkwaliteit en de APK en kentekening voor trekkers. Op dit punt voldoelt Nederland al geruime tijd niet aan de Europese regels. Al met al zijn er geen grote veranderingen te verwachten. Maar voor de boer zal het venijn of jolijt zoals zo vaak in de kleine lettertjes zitten.

Laatste reacties

  • koestal

    Carola komt met een nieuw hoedje

  • ghsmale

    Het is een jaarlijks terugkerend ritueel,
    het beleid voor landbouw wordt dagelijks bijgesteld
    dat hebben we afgelopen jaar wel gezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.