Home

Achtergrond

Slechte vraag naar lammeren drukt prijs

De handel in ram- en ooilammeren verliep zeer moeizaam op de veemarkt in Leeuwarden. Dat zorgde voor duidelijk lagere prijzen dan een week eerder.

“Het was heel erg slecht”, aldus een handelaar over de handel op de markt van dinsdagochtend 11 september. De vraag naar de ram- en ooilammeren is belabberd op dit moment. Er waren relatief weinig kopers op de markt, omdat bij veel mensen nog voorraden zijn. Wel gingen wat dieren naar België, maar ook die handel kon de prijs niet overeind houden.

Lagere prijs voor zware ramlammeren

Door de moeizame handel ging de prijs voor zware ramlammeren met € 5 omlaag naar € 115 tot € 130 per dier. Daarmee ligt de prijs nu exact gelijk op het niveau van een jaar terug. Of de prijs stand kan houden moet echter nog maar blijken in de komende weken. Daarvoor lijkt een verbetering van de consumptie noodzakelijk.

Lees verder onder de grafiek.

Droogte

Nu het gras weer wat groeit in de weilanden, zorgt dat er in ieder geval voor dat de aanvoer van lammeren op de veemarkten niet overdreven groot zou zijn. Vanwege de droogte was de angst dat veel dieren deze maanden geen gras hadden om te grazen en dat daardoor veel dieren op de veemarkten zouden worden aangeboden. Dat effect is nu minder groot dan gevreesd.

Prognose: prijsdruk blijft.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.