Home

Achtergrond

Saoedi-Arabië laat $ 80 bovengrens voor vat olie los

De olieprijs is de afgelopen week stevig opgelopen. West Texas Intermediate (WTI) steeg van $ 68 binnen een paar dagen naar $ 71,50 per vat.

Brent-olie ging in diezelfde periode van $ 77,60 naar $ 79,40 na even op $ 79,80 gestaan te hebben. Een belangrijke stimulans voor de oliemarkt was een bericht uit Saoedi-Arabië. De grootste olieproducent van de wereld maakt zich er niet langer over ongerust dat de prijs voor een vat Brent-olie boven $ 80 zal komen te liggen. Het koninkrijk probeerde tot nu toe de olieprijs voor een vat Brent-olie onder de $ 80 te houden, daartoe opgeroepen door de Amerikaanse president Donald Trump die in het voorjaar herhaaldelijk tweette dat OPEC de olieprijs in toom moest houden, toen dat niveau van $ 80 ook werd benaderd.

De afgelopen weken hebben de Saoedische olieminister Khalid Al-Falih en andere hoge functionarissen de oliemarkt besproken met beleggers, handelaren en andere marktdeelnemers in Londen, Houston en Washington, volgens de anonieme bronnen die Bloomberg citeerde.

Amerikaanse sancties tegen Iran

De Saoedi’s uitten nog wel steeds hun zorgen over de gevolgen van de Amerikaanse sancties tegen Iran op de olieprijs, maar ook over de gevolgen voor de groeiende vraag naar olie vanwege de onrust in de opkomende markten. Maar Saoedi-Arabië realiseert zich ook dat prijzen boven $ 80 waarschijnlijk niet meer te vermijden zijn. Wel voegt de olieproducent daaraan toe zelf niet de behoefte te voelen om die prijzen boven de $ 80 te laten stijgen.

Een ander prijsopdrijvend effect was de vijfde daling op een rij van de Amerikaanse olievoorraden. Die voorraden daalden met 2,1 miljoen vaten tot 394,1 miljoen vaten.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.